Mitől lesz jó egy pedagógus portfólió? - IQfactory Szakdolgozat írás, dolgozat írás

Mitől lesz jó egy pedagógus portfólió?

Ha itt jársz, akkor bizonyára Te is Pedagógus I, Pedagógus II, Mesterpedagógus vagy Kutatótanár minősítést szeretnél szerezni 2022-ben. Vagy esetleg tájékozódsz, hogy mi kell, ahhoz, hogy megpályázhasd a fenti fokozatokat. Így vagy úgy, jó helyen jársz! Cikkünkben A-Z-ig körüljárjuk a pedagógus portfólió témakörét. Segítségünkkel megtudhatod, hogy milyen határidőkre érdemes figyelned, mik a formai követelmények és a kötelező elemek, mi alapján bírálják el a munkádat, valamint mitől lesz jó egy pedagógus portfólió. Vágjunk is bele!

Ha ezt a cikket olvasod, bizonyára a március 31-i határidő előtt jelentkeztél az intézményvezetőnél. Amennyiben ez nem történt meg, a következő évben lesz újra lehetőséged a minősülésre.

Szükséges feltételek a minősítéshez

Először is nézzük, milyen feltételek szükségesek a különböző fokozatok minősítéséhez.

A Pedagógus I fokozat kötelezően megpályázandó a diplomád megszerzését követő második gyakornoki éved során. Tehát a Pedagógus I minősítést két év gyakornoki tevékenység után szerezheted meg.

A Pedagógus II minősítés értelemszerűen a Pedagógus I fokozatra épül. A Pedagógus I fokozat megszerzésétől számítva minimum 6 évnek kell eltelnie ahhoz, hogy megpályázhasd a Pedagógus II fokozatot. Akárcsak az I, a II fokozat is kötelező, azonban ezt követően már nincs több előírt pályázási kötelezettséged.

A Mesterpedagógus fokozat tehát nem kötelező. Abban az esetben pályázható meg, ha 14 év szakmai tapasztalatot tudsz magad mögött.

A Kutatótanár szintén szabadon megpályázható 14 év tapasztalattal, valamint rendszeres szakmai publikáció birtokában. A Kutatótanár címért Pedagógus II és Mesterpedagógus fokozatról is indulhatsz.

Határidők

Ahhoz, hogy 2022-ben minősítést szerezhess, már március 31-ig jelentkezned kellett az intézményvezetőnél. Ha ez nem valósult meg, akkor vésd fel naptáradba a 2022. március 31. dátumot, hiszen a 2023-as minősítésért eddig pályázhatsz. Ha azonban jelentkeztél időben, akkor a következő fontos dátum számodra június 30. lesz, ugyanis legkésőbb ekkor kapsz visszajelzést arról, hogy bekerültél e a minősítési tervbe. Persze pedagógus portfóliódon már korábban is elkezdhetsz dolgozni, hiszen ezzel csak nyerhetsz!

A legfontosabb dátum november 25-e lesz, mivel ez a pedagógus portfólió leadásának határideje, azaz eddig a dátumig kell beosztanod a felkészülést, hogy időben végezz.

A kész pedagógus portfólió feltöltését legkorábban június 30-tól, legkésőbb a határidőt (november 25) megelőző 45. naptól töltheted fel.

Ezek a határidők az összes említett fokozatra, azaz a Pedagógus I, Pedagógus II, Mesterpedagógus és Kutatótanár esetében is helytállók.

Formai követelmények

A formai követelmények betartása a pedagógus portfólió esetében legalább annyira lényeges, mint a tartalmi elvárásoknak való megfelelés. Fontos szem előtt tartanod, hogy a pedagógus portfóliódat PDF formátumban, Times New Roman betűtípussal, 12-es betűméretben, 1,5-es sorközzel és mind a négy oldalon 2,5 cm-es normál margóval készítsd el. Terjedelmi megkötés azonban nincs.

Bővebben tájékozódhatsz az Oktatási Hivatal honlapján, ide kattintva: https://www.oktatas.hu/kiadvanyok

Kötelező tartalmi elemek

A pedagógus portfólió készítésekor bátran megmutathatod kreativitásod, hiszen az Oktatási Hivatal útmutatójában szereplő tartalomra vonatkozó szakaszok ajánlások, azaz nem kötelező alkalmazni őket. Vannak azonban olyan dokumentumok is, amelyeket elengedhetetlen beépíteni a pedagógus portfólióba. Pedagógus I és Pedagógus II esetén ezek az alábbiak:

  • a feltöltő felületen található űrlap alapján kitöltött szakmai önéletrajz,
  • eredetiségnyilatkozat,
  • a foglalkoztató környezet bemutatása,
  • a szakmai életút értékelése,
  • egy, legfeljebb két csoportprofil,
  • egy, legfeljebb két tematikus terv,
  • négy óraterv vagy foglalkozásterv,
  • egy esetleírás,
  • egy hospitálási napló, és
  • még legalább 2, legfeljebb 5 szabadon választható dokumentum.

 

A tematikus tervekhez és a hospitálási naplóhoz reflexiót is szükséges feltölteni, melyek tartalma nem lehet 3 évnél korábbi tevékenységre vonatkozó.

A járványügyi helyzet fényében az Oktatási Hivatal úgy határozott, hogy a hospitálás online órán is történhet. Ezen kívül nem változik más tekintetben a pedagógus portfólió készítésének és leadásának folyamata a 2021-es időszakban.

 

A bírálás során figyelembe vett szempontok

 

A pedagógus portfólió elbírálása során a kilenc elvárt kompetenciát és azok indikátorait veszik figyelembe. A pedagógus kompetenciák a következők:

  1. kompetencia: Szakmai feladatok, szaktudományos, szaktárgyi, tantervi tudás.
  2. kompetencia: Pedagógiai folyamatok, tevékenységek tervezése és a megvalósításukhoz kapcsolódó önreflexiók.
  3. kompetencia: A tanulás támogatása.
  4. kompetencia: A tanuló személyiségének fejlesztése, az egyéni bánásmód érvényesülése, a hátrányos helyzetű, sajátos nevelési igényű vagy beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő gyermek, tanuló többi gyermekkel, tanulóval együtt történő sikeres neveléséhez, oktatásához szükséges megfelelő módszertani felkészültség.
  5. kompetencia: A tanulói csoportok, közösségek alakulásának segítése, fejlesztése, esélyteremtés, nyitottság a különböző társadalmi-kulturális sokféleségre, integrációs tevékenység, osztályfőnöki tevékenység.
  6. kompetencia: Pedagógiai folyamatok és a tanulók személyiségfejlődésének folyamatos értékelése, elemzése.
  7. kompetencia: A környezeti nevelésben mutatott jártasság, a fenntarthatóság értékrendjének hiteles képviselete és a környezettudatossághoz kapcsolódó attitűdök átadásának módja.
  8. kompetencia: Kommunikáció és szakmai együttműködés, problémamegoldás.
  9. kompetencia: Elkötelezettség és szakmai felelősségvállalás a szakmai fejlődésért.

 

Forrás, valamint további információt az Oktatási Hivatal honlapján találsz: https://www.oktatas.hu/kiadvanyok

 

Tippek a jó pedagógus portfólióhoz

 

Az első és legfontosabb a megfelelő időbeosztás. A november 25-ig terjedő időszakot alaposan oszd be, bontsd részekre a pedagógus portfólió kidolgozandó pontjait, és minden részhez rendelj hozzá határidőt. A részekre bontás segít abban, hogy ne egy hatalmas, megugorhatatlan egészként tekints a pedagógus portfólió készítés folyamatára, hanem kisebb, könnyebben teljesíthető egységekként.

 

Alaposan rágd át magad az Oktatási Hivatal honlapján közzétett tájékoztatókon, hiszen így kaphatsz teljes képet a pedagógus portfólió elvárásairól, és a szabadon kialakítható elemeiről. Érdemes előre venni, és gyorsan túlleni a kötelező, száraz részeken, mint a szakmai önéletrajz és az eredetiségnyilatkozat. Ez után folytathatod pedagógus portfóliód kidolgozását az intézményi környezet bemutatásával, a szakmai életút értékelésével, a csoportprofillal, a tematikus tervvel, az óratervekkel, az esetleírással, a hospitálási naplóval és az egyéb szabadon választott dokumentumokkal.

 

Ha sehogy sem tudsz hozzáfogni a pedagógus portfóliód összeállításához, akkor jó kiindulópont lehet, ha megkérdezed kollégáid véleményét, tapasztalatait a témában. Emellett szakmai közösségi média csoportokban is szert tehetsz némi információra, amely segíthet elindítani a pedagógus portfólió összeállításának útján. A másoktól kapott ötletek mellett azonban mindenképp tartsd szem előtt, hogy saját stílusod és személyiséged bemutatása a cél, hogy bizonyítsd, megvannak benned a bizottság által elvárt kompetenciák és indikátorok. Utóbbira a reflexiód alapos kidolgozása remek lehetőséget nyújt.

 

Ha pedagógus portfóliód minden dokumentumát feltöltötted a megfelelő helyre, akkor szusszanj egyet, de még ne lazíts teljesen! A bizottság óralátogatása még hátra van, így megkezdődhet az alapos felkészülés az órákra.

 

Kérdésed adódott vagy segítségre lenne szükséged pedagógus portfólióddal kapcsolatban? Netán szorít a határidő? Ne aggódj, segítünk, hogy időben és színvonalasan elkészüljön. Bátran vedd fel velünk a kapcsolatot!

Pedagógus portfólió írás és leadás szabályai

Pedagógus portfólió útmutató lépésről lépésre a sikeres minősítéshez

Pedagógus portfólió írás az első lépéstől az utolsóig mintával és útmutatóval

Szakdolgozat írás gyakori kérdések – 4+1 kérdés és válasz a sikeres dolgozatért

A szakdolgozat írás szabályai

Mennyi idő kell a szakdolgozat íráshoz?

Szakdolgozat tippek

Szakdolgozat: Minden amit tudnod kell

A legjobb szakdolgozat minta, amit valaha láttál


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!