A szakdolgozat írás szabályai - IQfactory Szakdolgozat írás, dolgozat írás

A szakdolgozat írás szabályai

Gratulálunk! Elérkeztél képzésed legterjedelmesebb és legfontosabb írásbeli megmérettetéséhez. A “szakdolgozat” elnevezésű tárgy felvétele stresszes pillanat – de mielőtt elkezdenél izgulni a részleteken, ünnepeld meg ezt a mérföldkövet, hiszen rengeteg kihíváson kellett átverekedned magad, hogy ide eljuss. A rövid szusszanás után jöhet a tervezés, de itt sincs helye a pániknak: ha a szakdolgozat írás szabályai lebegnek a szemed előtt, simán veszed majd ezt az akadályt is.

A szakdolgozat írás szabályai: az időzítés

Minden sikeres projekt alapja a jó timeline, azaz az időzítés. A szakdolgozat írás szabályai sem szólnak másról, mint hogy tanulmányaid eddigi legnagyobb projektje sikeres legyen. Ennek egyik legfontosabb eleme pedig az időbeosztás. Vedd sorra a teendőidet: mennyi időd van pontosan a határidőig? Azt ajánljuk, hogy az utolsó napnál egy héttel korábbra tűzd ki a saját határidődet – így a kész művet lesz időt csinosítgatni, ha pedig hiba csúszna a tervbe, nem maradsz le. Ne feledd persze, hogy az időbeosztással együtt a szakdolgozat írás szabályai is intézményenként változó lehet – mindenképp tájékozódj, mihamarabb vedd fel a kapcsolatot a konzulenseddel, és dolgozzátok ki az ütemtervet együtt!

 

A szakdolgozat írás szabályai: a forma

A szakdolgozat megírása kreatív folyamat- de sajnos nem mindenben támaszkodhatsz az alkotói szabadságra, hiszen szigorú formai követelményeknek kell megfelelned. A szakdolgozat írás szabályai közül ez az a pont, ami csak mellékes iránymutatásnak tűnhet – pedig nincs is rosszabb, mint a remekül levezetett kutatásodból pontokat veszíteni például azért, mert megfeledkeztél az absztraktról. Formai értelemben a szakdolgozat írásai a következők: a fájlodban szerkessz belső címlapot, tartalomjegyzéket, (ha fontosnak érzed köszönetnyilvánítását), írj egy tömör, lényegre törő absztraktot, azaz kivonatot. Ezután következzen a bevezetőd, amelyben felveted a tanulmányozandó problémát, kontextusba helyezed, esetleg röviden indoklod a témaválasztást. Semmiképp ne hagyd ki az irodalmi áttekintést, a hipotézist, a választott kutatási módszered bemutatását. Ha ezek megvannak, jöhetnek a magától értetődőbb részek: az elemzés, az eredmények és az összegzés. Itt azonban még nem vagy kész: jöhetnek a terjedelembe már nem beszámító, de a szakdolgozat írás szabályai szerint kihagyhatatlan elemek, mint az irodalomjegyzék, a mellékletek, illetve ha releváns, az ábra-és képjegyzék.

 

A szakdolgozat írás szabályai: a hivatkozás

A diplomád megszerzésének célvonala előtt valószínűleg az utolsó, amit szeretnél, egy figyelmetlenségből adódó plágiumügy. Ezért ne hagyd ki a szakdolgozat írás szabályai közül a tökéletes hivatkozást sem, hiszen sok múlik rajta! Még az írás megkezdése előtt keress egy szimpatikus hivatkozáskezelő szoftvert, és az alkotás során folyamatosan is ellenőrizd, hogy rendben vannak-e a hivatkozások.

Jól jönne, ha a szakdolgozat írás szabályai miatt sem kellene aggódnod? Kérj segítséget az IQfactory profi csapatától!

Mennyi idő kell a szakdolgozat íráshoz?

Szakdolgozat tippek

Szakdolgozat: Minden amit tudnod kell

A legjobb szakdolgozat minta, amit valaha láttál


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!