Mennyi idő kell a szakdolgozat íráshoz? - IQfactory Szakdolgozat írás, dolgozat írás

Mennyi idő kell a szakdolgozat íráshoz?

Biztosan neked is ismerős a helyzet: teljesen megfeledkeztél egy beadandóról, ezért könnyek, kínok és egy enyhébb koffein túladagolás árán egyetlen éjszaka alatt orvosoltad a problémát. Ez az a helyzet, ami tanulmányaid legfontosabb beadandójánál biztosan nem történhet meg – hogy elkerüld ezt a rémálmot, fontos felmérned, hogy a szakdolgozat írás mennyi idő. Egyrészt azért, hogy ebben az egyébként is stresszes folyamatban minimalizáld a fölösleges izgalmakat, másrészt pedig azért, hogy összecsapott iromány helyett olyan minőségű munkát nyújthass be, amire büszke vagy. Mai cikkünk abban segít, hogy kikalkuláld, számodra a szakdolgozat írás mennyi idő lesz, és hogyan hozd ki a legtöbbet a rendelkezésre álló hetekből.

Kezdjük az alapokkal: maga a szakdolgozat írás mennyi idő?

Amikor valaki azt kérdezi, hogy a szakdolgozat írás mennyi idő, általában csak magát az írás folyamatát érti alatta. Pedig ez egy hibás hozzáállás: ezen az alapon könnyen azt felelhetnénk, hogy a pötyögés része akár három nap alatt simán megvan – feltéve, ha megelőzi több hónapnyi kutatás, annak kiértékelése, a szakirodalmi háttér alapos megismerése és feldolgozása, a konzultációval töltött idő, és még sorolhatnánk… Az tehát, hogy a szakdolgozat írás mennyi idő, nagyban függ az intézményed elvárásaitól, a szakdolgozatod témájától és a választott módszereidtől.

Intézménye válogatja

Ahhoz, hogy megtudd, számodra a szakdolgozat írás mennyi idő lesz, tájékozódnod kell az intézményed szabályairól. Sok helyen például az utolsó előtti félévben már el kell készülnöd az elméleti résszel, hogy megkapd a folytatáshoz szükséges aláírást. Ebben az esetben szigorúan szabályozzák, hogy a szakdolgozat írás mennyi idő kell, hogy legyen: lehetőség szerint minél több, akár 8-10 hónap. A legtöbb felsőoktatási intézményben viszont egyszerűen felveszed a szakdolgozat tárgyat, kapsz egy konzulenst, és rajtad múlik, hogy a szakdolgozat írás mennyi idő. Mi azt tanácsoljuk, hogy lehetőség szerint 4-5, de minimum 3 hónapot mindenképp szánj rá.

Semmit ne hagyj ki a számításból!

Egyértelmű, hogy nem jó ötlet halogatni a szakdolgozattal való foglalkozást, de sokan véletlenül teszik ezt: nem jól mérik fel, hogy a szakdolgozat írás mennyi idő, és a többi fontos vizsga, szigorlat, gyakorlat terhe mellett későn kezdenek hozzá. Ahhoz, hogy te ne ess ebbe a csapdába, és tisztán lásd, hogy egy szakdolgozat írás mennyi idő, az alapok (szakirodalom átolvasása, kutatás megtervezése, végrehajtása és kiértékelése, írási folyamat) mellett kalkuláld bele a tervedbe a konzulenssel való együttműködést, a kutatási módszered lehetséges hátráltató tényezőit, a hivatkozások alapos átellenőrzését, egy helyesírást/nyelvhelyességet ellenőrző kört, és a formai tisztázást (előlapok, függelékek, tartalomjegyzék stb.). Így kapkodás helyett pontos és tartható tervet készíthetsz annak tudatában, hogy a szakdolgozat írás mennyi időt vesz igénybe, sok bosszúságtól megkímélve ezzel magad.

Megijeszt, hogy egy szakdolgozat írás mennyi idő? Esetlen hiba csúszott a tervedbe? Ne habozz, kérd az IQfactory segítségét!

Tippek és trükkök a diplomavédés prezentációhoz

Így építsd fel a diplomavédés ppt-d!

Diplomamunka a témaválasztástól a leadásig!

A diplomamunka minta, amit eddig kerestél!

Így győzd le a lámpalázat diplomavédés / prezentáció előtt!

 


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!