Pedagógus portfólió írás az első lépéstől az utolsóig mintával és útmutatóval - IQfactory Szakdolgozat írás, dolgozat írás

Pedagógus portfólió írás az első lépéstől az utolsóig mintával és útmutatóval

Ha cikkünk megjelenésekor fogsz hozzá a pedagógus portfóliód megírásához, akkor ne aggódj, még időben vagy. Nem árt minimum egy-két hónappal a határidő előtt elkezdened a dokumentumok összeállítását, hiszen a színvonalas anyagok kiválasztása időigényes folyamat. A pedagógus portfólió 2020-as leadási határideje 2020. november 25. Érdemes ezt a dátumot pirossal bekarikáznod a naptáradban. Hogy a határidőre minden a legnagyobb rendben legyen tekintsd meg pedagógus portfólió mintánkat, valamint kövesd útmutatónkat és tippjeinket

Alaposan térképezd fel, hogy milyen dokumentumokat kell majd összeállítanod a munka során, tervezd meg előre, hogy az egyes részekre mennyi időre lesz szükséged, hogy biztosan be tudd tartani a határidőt. Mivel a portfólió összeállítása is egy alkotó folyamat az idő kulcsfontosságú. Minden feladatra szánj egy kicsit több időt, mint amit szükségesnek tartasz, így biztosan nem fogsz összecsapott munkát kiadni a kezeid közül. Érdemes az Oktatási Hivatal honlapján is tájékozódnod a pedagógus portfólió összeállításának követelményeiről, amelyet IDE kattintva elérhetsz. A tervezéshez segítséget nyújt pedagógus portfólió mintánk, amely tartalmazza az összes kötelező elemet:

 • Szakmai önéletrajz
 • Eredetiségnyilatkozat
 • Abban az esetben, ha intézményvezető vagy, csatolnod kell a foglalkoztatási jogviszony fennállásáról szóló munkáltatói igazolást
 • A nevelő-oktató munkához kapcsolódó alapdokumentumok, amelyek az alábbiak:
  • egy vagy két csoportprofil, melyeknek része a dokumentált órák és a tanítási egységek tanulói csoportjának bemutatása,
  • az ehhez kapcsolódó egy vagy két tematikus terv, a tanulási, valamint tanítási egység bemutatásával és a téma tervével,
  • négy óra- vagy foglalkozásterv a tematikus tervekhez igazodva,
  • hospitálási napló és esetleírás
 • A nevelő-oktató munka szabadon választható dokumentumai
 • A pedagógust foglalkoztató intézmény intézményi környezetének rövid bemutatása
 • A szakmai életút értékelése

A szabadon választható dokumentumok között az alábbiak szerepelhetnek:

 • A pedagógia szakmai bemutatása és egyéb tevékenységek leírása, illetve az ehhez kapcsolódó dokumentumok
 • Az önálló alkotói, illetve művészeti tevékenységek bemutatása, illetve az ehhez kapcsolódó dokumentumok

Miután áttekintetted, hogy milyen feladatok is várnak rád, fontos, hogy elfogadd: a pedagógus portfóliót mindenképp le kell adnod, a halogatással csak a saját esélyeidet rontod. Ha nagyon nem fűlik a fogad hozzá, akkor javasoljuk, hogy kezd az alábbiakkal a munkát:

 • töltsd ki az eredetiségnyilatkozatot (kb. 20-30 percet vesz igénybe)
 • állítsd össze az intézményi környezet bemutatását, amely összesen 2-3 oldal terjedelmű lehet (kb. 2-3 óra elegendő rá)
 • készítsd el szakmai életutad értékelését, amely 1-2 oldalnyi szöveget jelent (kb. 2 óra alatt végezhetsz is vele)

Ezek a feladatok nem vesznek igénybe sok időt, viszont segítenek abban, hogy ráhangolódj a pedagógus portfólió összeállítására.

A fentieknél alaposabb megtervezést igényel

 • a csoportprofil,
 • a tematikus terv,
 • az óratervek,
 • az esetleírás,
 • a hospitálási napló és
 • a szabadon választott dokumentumok összeállítása.

Ezekre érdemes akár több hetet szánni, nem pedig egy nap alatt letudni, hiszen, ha elkezdesz foglalkozni a témával, akkor folyamatosan eszedbe fognak jutni újabbnál újabb ötletek. Hagyj időt a kreatív gondolatok kialakulásának! Fontos, hogy szem előtt tartsd: a pedagógus portfólió célja, hogy hitelesen bemutassa képességeidet. Törekedj a pedagógiai tevékenységed körültekintő és szakszerű bemutatására, mivel ebben az esetben fogsz értékes dokumentumot kapni.

A tartalmi követelmények mellett figyelj a formai követelmények betartására is, amelyek az alábbiak:

 • PDF formátum
 • Times New Roman betűtípus
 • 12-es betűméret
 • 1,5-es sorköz beállítás
 • 2,5 cm-es margó mind a négy oldalon
 • A4-es lapméret
 • A terjedelem tekintetében nincs kikötés

7 tipp a magas minőségű pedagógus portfólió összeállításához:

 1. Mivel a portfóliót PDF formátumban kell leadnod, már előre minden dokumentumot .pdf formátumban ments el!
 2. Nézd meg az Oktatási Hivatal oldalán elérhető mintákat és sablonokat, de ne ragaszkodj hozzájuk teljes mértékben. Személyessé teheted portfóliódat, ha -természetesen az alapkövetelmények betartása mellett- egyedi összeállításokat alkalmazol.
 3. Színesítsd portfóliódat minél több fényképpel. Tartsd szem előtt, hogy csatolásra nincs lehetőséged, de a különböző dokumentumokba könnyedén beillesztheted a fotókat.
 4. Ügyelj rá, hogy olyan képeket készíts, amelyeken nem szerepelnek diákok, ha mégis a képekre kerülnek, akkor fontos, hogy ne legyenek felismerhetőek. Ha esetleg szerepelnek egy fényképen, akkor takard ki őket, illetve a tanulók neve se legyen látható egyetlen fotón sem. Amikor egy konkrét tanítványodról írsz, használj általánosított nevet (XY), vagy kitalált nevet adj neki. Utóbbit mindenképp jelezd a dokumentumban, hiszen a személyiségi jogok védelmét szigorúan veszi a bizottság.
 5. A tematikus terv esetében figyelj arra, hogy a csoport igényeihez mérten kerüljön kialakításra. Fontos, hogy az adott diákok érdeklődésének, hátterének és képességeinek megfelelő leghatékonyabb tanítási módszert vázold fel.
 6. Ellenőrizd le, hogy a rendszerben megtalálható e az összes szakmai tapasztalatod. Ha hiányos, akkor egészítsd ki pedagógus-továbbképzésben való részvételeddel, publikációs tevékenységeddel vagy nyelvismereteiddel.
 7. A pedagógus portfóliónk mellékelt dokumentumait mi választjuk ki, így érdemes szem előtt tartani, hogy olyan oldalunkat mutassuk meg, amelyet valóban láttatni szeretnénk.

Ha sikeresen összeállítottad a pedagógus portfóliót, átnézted, kiegészítetted és késznek ítéled meg, akkor nincs más dolgod, mint a határidő előtt feltölteni a www.oktatas.hu/pem felületre.

A munkád azonban ezzel még nem ért véget! A pedagógus portfóliód leadása után el kell kezdened felkészülni a bizottság érkezésére. Az első teendő ezzel kapcsolatban a bemutatásra kerülő két tanóra megtervezése. Csakúgy, mint a portfólió összeállítására, erre is érdemes időt szánni, többször is átnézni az anyagot, hozzáírni és módosítani rajta. Tudatosítsd magadban, hogy nincs okod pánikra, hiszen a bizottság nem egy tökéletes tanárt akar látni, hanem olyan oktatót, aki természetesen és megfelelően tud reagálni a nem várt helyzetekre is, és a lehetőségekhez mérten hatékonyan tudja átadni a tananyagot a diákok számára.

Ezt követően fusd át az intézmény dokumentumait és állíts össze egy 15 perces prezentációt, amelyben bemutatod azokat a dolgokat, amiket fontosnak tartasz a szakmai fejlődésed tekintetében. Ha ezekkel végezték, akkor fontold meg, hogy mely képességedet szeretnéd reflektorfénybe állítani a minősítéskor, és gondold végig, hogy hogyan fogod ezt a bizottság tudtára adni a védés során.

Ha alaposan megtervezed pedagógus portfólió mintánk különböző pontjainak tartalmát, hagysz magadnak időt a legjobb ötletek kigondolására és megfogadod tippjeinket, akkor biztosan magas színvonalú dokumentum kerül majd ki a kezeid közül. Ha segítségedre lehetünk portfóliód összeállításában, vagy kérdésed adódott, bátran fordulj hozzánk!

PEDAGÓGUS PORTFÓLIÓ ÚTMUTATÓ A SIKERES MINŐSÍTÉSHEZ

PEDAGÓGUS PORTFÓLIÓ MINTA

PEDAGÓGUS PORTFÓLIÓ 2019

PEDAGÓGUS PORTFÓLIÓ 2020

 

 

 


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!