Szakdolgozat írás gyakori kérdések – 4+1 kérdés és válasz a sikeres dolgozatért - IQfactory Szakdolgozat írás, dolgozat írás

Szakdolgozat írás gyakori kérdések – 4+1 kérdés és válasz a sikeres dolgozatért

Tanulmányaid végéhez közeledsz, és eljött az ideje a szakdolgozatod megírásának? Hatalmas akadályként tornyosul előtted, és nem tudod hogyan fogj hozzá? Aggodalomra semmi ok! Összeszedtük a szakdolgozat írás gyakori kérdéseket, amelyek biztosan segítenek Téged is átlendíteni a dolgozatírás akadályain. Olvasd el cikkünket, hiszen lehet, hogy a szakdolgozat írás gyakori kérdések között megtalálod azt is, amely épp megfogalmazódott benned.

  1. Szakdolgozat írás gyakori kérdések – Hogyan kezdjek neki?

A szakdolgozat írás gyakori kérdések között mindenképp helyet kap a fenti, hiszen azok a szakdolgozók, akik nehezen veszik rá magukat a munkára valójában nem tudják, hogy hogyan kezdjenek neki. A nulladik lépés mindig a téma kiválasztása! Ha találtál olyan témát, amelyet közel érzel magadhoz, van benne szakmai potenciál, és szívesen vállalja a konzulensed is, akkor nyert ügyed van! Következő lépésben a szakirodalmak összegyűjtése, áttanulmányozása következik. Mindkét fenti lépésre hagyj magadnak elegendő időt, hiszen a témaválasztás meghatározza a teljes további munka menetét. A megfelelő szakirodalom pedig a dolgozatod felépítésében játszik kiemelkedő szerepet. Ha kellő mennyiségű szakirodalmat gyűjtöttél össze, akkor megkezdődhet a dolgozatírás. Első körben építsd fel a dolgozat tartalmi vázát – melyben segítségedre lesznek a témádhoz hasonló szakirodalmi művek tartalomjegyzékei. Ha megvan a váz, akkor pedig már csak ki kell töltened az üres részeket. Ugye, nem is hangzik olyan bonyolultnak?

  1. Szakdolgozat írás gyakori kérdések – Milyen egy jó szakdolgozat tartalma?

Természetes, hogy jó szakdolgozatot szeretnél írni, amire kiváló értékelést kapsz, így csakúgy, mint sok más szakdolgozóban benned is felmerülhet, hogy milyen egy jó szakdolgozat tartalma. Bár a szakdolgozat írás gyakori kérdések között igyekszünk ezt is megválaszolni, tartsd szem előtt, hogy a jó szakdolgozat tartalma minden esetben függ a szakterülettől és a témától! Alapvetően arra érdemes a tartalom esetében odafigyelned, hogy elmező dolgozatot írj. Azaz, ne csak leírd, amit találsz az adott téma kapcsán, hanem vess össze különböző nézőpontokat, statisztikai adatokat, állíts szembe egymással elméleteket és alaposan járd körül a témát. A jó szakdolgozat tartalma azonban nem csak a szakirodalom feldolgozásából áll, hanem primer kutatást is magába foglal. Választhatsz kérdőíves, mélyinterjús, megfigyeléses vagy egyéb kutatási formát, mindenképp sokat dob dolgozatodon, ha primer adatokat is szerepeltetsz benne.

  1. Szakdolgozat írás gyakori kérdések – Mire érdemes odafigyelni formázáskor?

A formázási kritériumok minden intézmény, sőt gyakran kar esetében is eltérőek. Mindenképp érdemes az intézmény honlapján tájékozódnod az elvárásokról. Mi, a szakdolgozat írás gyakori kérdések között azokat az elemeket soroljuk fel, amelyekre érdemes figyelmet fordítanod. Ilyenek a margók szélessége, a sorköztávolság, a betűtípus, a betűméret, a címsorok típusa és mérete. Emellett az ábrák, táblázatok elnevezése, a hivatkozások és a mellékletek megjelenítése is kötött.

  1. Szakdolgozat írás gyakori kérdések – Milyen hivatkozási formát alkalmazzak?

Az egyik legnagyobb buktató, így a szakdolgozat írás gyakori kérdések között is szerepel a hivatkozás forma alkalmazandó típusa. Akárcsak a formázás esetében, a megfelelő hivatkozási forma esetében is azt javasoljuk, hogy intézményed honlapján tájékozódj az elvárásokról, hiszen más-más elvárosokkal rendelkeznek a különböző egyetemek és főiskolák. Alapvetően a Harvard és az APA hivatkozási forma a legelterjedtebb.

  1. Szakdolgozat írás gyakori kérdések – Mennyi idő megírni egy szakdolgozatot?

A szakdolgozat írás ideje minden téma és minden szakdolgozó esetében más. Mivel a szakdolgozat írás gyakori kérdések között szerepel az a kérdés is, igyekszünk választ adni, azonban a pontos intervallum megadásra ne számíts! A szakdolgozat írás idejébe mindenképp kalkuláld bele a témaválasztással, szakirodalom felkutatásával, feldolgozásával, magával az írással, a primer kutatás összeállításával, végrehajtásával, leírásával, a dolgozat ellenőrzésével és formázásával töltött időt! Részekre bontva könnyebben ki tudod kalkulálni, hogy az adott szakdolgozati téma esetében mennyi időt igényel egy-egy komponens. És most jön a csavar! Duplázd meg, de minimum szorozd be 1,5-tel a megkapott időt. Bármikor bármi közbejöhet, így akkor mehetsz biztosra, ha az előzetesen kalkulált időnél egy kicsit többet hagysz a szakdolgozat megírására.

Bízunk benne, hogy Te is megtaláltad a szakdolgozat írás gyakori kérdések között a választ arra a kérdésre, amely felmerült benned. Ha segíthetünk a szakdolgozatod írásában, kérdésed adódott, akkor bátran fordulj hozzánk, segítünk!

A szakdolgozat írás szabályai

Mennyi idő kell a szakdolgozat íráshoz?

Szakdolgozat tippek

Szakdolgozat: Minden amit tudnod kell

A legjobb szakdolgozat minta, amit valaha láttál


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!