Pedagógus portfólió útmutató lépésről lépésre a sikeres minősítéshez - IQfactory Szakdolgozat írás, dolgozat írás

Pedagógus portfólió útmutató lépésről lépésre a sikeres minősítéshez

Ha idén szeretnéd leadni a pedagógus portfóliódat, akkor érdemes jó előre felkészülnöd rá. Kövesd tippjeinket lépésről lépésre, pedagógus portfólió útmutatónk segít abban, hogy sikeres legyen a minősítésed!

1.) Ha nincs kedved a portfólió összeállításához, nyűgként éled meg, akkor a hozzáállásod biztos, hogy gátolni fog a hatékony munkában. Az első fontos pont, hogy elfogadd: a minősítés szükséges, ígyis-úgyis értékelni fognak, ezért ne halogasd a munkát, fogj hozzá a portfóliód összeállításához!

2.) Második lépésként jelöld meg a portfólió leadásához kapcsolódó összes dátumot a naptáradban, amelyhez választhatsz azonos színt, vagy valamilyen egyedi jelzést, így mindig szem előtt lesz, hogy mikor mire kell figyelmet fordítanod.

3.) Pedagógus portfólió útmutatónk harmadik lépése mindannak átgondolása, hogy milyen feladatokat kell majd elkészítened a végső dátumig. Az egyes feladatokhoz rendeld hozzá azt is, hogy mennyi időt vesz igénybe az elvégzésük. A szakmai önéletrajz összeállítása körülbelül egy órát igényel, az eredetiségnyilatkozat kiöltése 20-30 percet, az intézményi környezet bemutatása 2-3 óra alatt elkészíthető, maximum 2-3 oldal lehet, a szakmai életút értékelése pedig körülbelül 2 órát vesz igénybe, terjedelme 1-2 oldal lehet.

A fenti dokumentumok megírása nem terhel le túlzottan, így érdemes ezekkel kezdeni, közben pedig hangolódhatsz a nagyobb erőfeszítést igénylő feladatokra. Elkészítheted őket, akár hétvégén, akár egy lyukas órában, de mindenképp vedd elő többször, nézd át friss szemmel és egészítsd ki újabb információkkal, ha szükségesnek érzed.

4.) Negyedik lépés pedagógus portfólió útmutatónkban az oktató munka dokumentumainak sorravétele. Fontos, hogy körültekintően átgondold, hogy melyik osztályban szeretnéd elkészíteni az ide kapcsolódó anyagokat, és pontos tervet készíts arról, hogy mikor tudod ezt megvalósítani.

5.) Pedagógus portfólió útmutatónkban a következőkben sorra vesszük mindazokat a témaköröket, amelyek kötelezően elkészítendők és érdemes alaposan megtervezni őket:

  • csoportprofil
  • tematikus terv (óvodában nevelési terv)
  • óratervek/tevékenységtervek
  • esetleírás
  • hospitálási napló
  • szabadon választott dokumentumok

A fentiekre érdemes nem csak napokat, de akár heteket is szánni, többször is átnézni és tökéletesíteni az anyagot.

6.) Ha sikeresen vettünk az akadályokat, átnéztük dokumentumainkat és mindent rendben találtunk, akkor nincs más teendő, mint feltölteni a határidő előtt a portfóliót.

7.) A következő lépés a felkészülés megkezdése a bizottság érkezésére. Csak semmi pánik, tartsd szem előtt, hogy a bizottság nem egy tökéletes tanórát szeretne látni, hanem egy olyan pedagógust, aki az adott helyzethez mérten rugalmasan és szakszerűen képes átadni az ismeretanyagot.

8.) Mi más lenne pedagógus portfólió útmutatónk nyolcadik lépése, mint a bizottságnak bemutatásra szánt két tanóra megtervezése? Erre a feladatra is érdemes időt szánni, ne az utolsó pillanatban fogj hozzá, nézd át többször is a terved és javíts bele, amennyiben szükséges.

9.) Kilencedik lépésként nézd át az intézmény dokumentumait és készíts egy 15 perces prezentációt, amelyben szemlélteted mindazt, amit fontosnak tartasz a szakmai fejlődésed szempontjából.

10.) Pedagógus portfólió útmutatónk utolsó lépéseként pedig alaposan gondold át, hogy melyik kompetenciádra szeretnél hangsúlyt fektetni a minősítés során, és tervezd meg, hogy hogyan fogod ezt a bizottság tudtára adni a védésen.

Ha első ránézésre bonyolultnak is tűnik a teljes portfólió összeállítása és a bizottság meggyőzése, ne aggódj, ha elkezdesz foglalkozni a témával, akkor rá fogsz hangolódni a feladatra és gördülékenyen fog menni a felkészülés! Bízunk benne, hogy pedagógus portfólió útmutatónk a segítségedre lesz a dokumentumok megírása során. Jó munkát kívánunk!

PEDAGÓGUS PORTFÓLIÓ MINTA

PEDAGÓGUS PORTFÓLIÓ 2019

PEDAGÓGUS PORTFÓLIÓ 2020

 


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!