A legjobb szakdolgozat minta, amit valaha láttál - IQfactory Szakdolgozat írás, dolgozat írás

A legjobb szakdolgozat minta, amit valaha láttál

Elérkeztél tanulmányaid végéhez és már csak a szakdolgozat választ el diplomád átvételétől? Semmi pánik! Szakdolgozat mintánk segítségével könnyedén, kiváló dolgozatot állíthatsz össze.

Mire érdemes odafigyelni?

Határidők

Fontos, hogy részletes tervet készíts a leadási határidőtől visszafelé kiszámolva, hogy pontosan mennyi időre lesz szükséged a szakirodalom felkutatásához, a dolgozatod megírásához és a primer kutatás elkészítéséhez. Az sem árt, ha hagysz időt arra is, hogy a mű elkészülte után még néhányszor átolvasd, belejavíts-amennyiben szükséges.

Hivatkozások

Minden intézmény előre meghatározza, hogy hogyan kell hivatkozni a felhasznált szakirodalomra vagy internetes forrásokra a szakdolgozat elkészítése során. Gyakran szakdolgozat mintát is feltöltenek az online felületükre, amely tartalmazza a hivatkozási kritériumokat is. A két legelterjedtebb forma a szövegközi és a lábjegyzetes hivatkozás. Nézz alaposan utána, hogy melyiket szükséges alkalmaznod, sőt gyakorold is be, hiszen sok esetben azért nem fogadják el a szakdolgozatot, mert helytelenül szerepelnek benne a hivatkozások.

Tudományos stílus

Fontos, hogy a szakdolgozatodban ne mindennapi nyelvezetet használj, hanem tudományos stílusban fogalmazd meg a közlendődet. Ebben a legnagyobb segítséget a szakirodalom nyújtja. Olvass el minél több könyvet, lesd el, hogy hogyan fogalmaz az író, milyen szavakat használ, milyen mondatösszetételeket stb. Szintén hasznos lehet kész szakdolgozatokat elolvasni, tulajdonképpen egy szakdolgozat mintaként tekinteni rájuk a nyelvezet szempontjából.

Ha a fentiekkel tisztában vagy, akkor érdemes nekilátni a munkának. De hogyan is épül fel egy szakdolgozat? Az alábbi szakdolgozat minta segítségedre lesz munkád során, hiszen nincs más dolgod, mint követni az egyes pontokat és saját témád szerint formálni azokat.

Bevezetés

 1. Szakirodalmi áttekintés – első nagyobb témakör
  • Első nagyobb témakör alfejezete
  • Első nagyobb témakör alfejezete
  • Első nagyobb témakör alfejezete
 2. Szakirodalmi áttekintés – második nagyobb témakör
  • Második nagyobb témakör alfejezete
  • Második nagyobb témakör alfejezete
  • Második nagyobb témakör alfejezete
 3. Primer kutatásom
  • Kutatásom célja
  • Kutatásom körülményei
  • Kutatásom módszertana
  • Kutatási eredmények és értékelésük

Összegzés, javaslattétel

Felhasznált irodalom

Mellékletek

Szakdolgozat mintánkban a bevezetés, összegzés, felhasznált irodalom és a mellékletek pontok számozatlanok. Ez nem véletlen, mivel legtöbb felsőoktatási intézmény így kéri a fejezetek megjelölését. Előfordul azonban, hogy egyes főiskolák/egyetemek a bevezetést és az összegzést is számozottan kérik – érdemes utána nézni az intézmény honlapján.

Mint láthatjuk, a szakirodalmi áttekintést érdemes több nagyobb és kisebb fejezetre bontani, amely segíti a könnyebb áttekinthetőséget, valamint a gondolatmenet jól értelmezhető logikai felépítését. A nagyobb témaköröknek és a hozzájuk kapcsolódó kisebb alfejezeteknek a szakdolgozat témájától függően adjunk címet. Szakdolgozat mintánkban két nagyobb fejezetet határoztunk meg, de természetesen, ha a téma megkívánja, kevesebb vagy több fejezetet is létrehozhatunk.

A primer kutatás esetében pedig a nagy fejezet -jelen esetben a 3. pont- olyan címet viseljen, amiből egyértelműen látszik, hogy mit vizsgáltunk a kutatásunk során (pl. Primer kutatásom az Z-generáció fogyasztói magatartásáról). A primer kutatás alfejezeteiben pedig térjünk ki annak céljára – itt érdemes hipotéziseket és kutatási kérdéseket is megfogalmazni – , körülményeire, módszertanára, valamint mutassuk be a kapott eredményeket és értékeljük azokat. Az eredmények értékelése fejezet végén vagy az összegzés pont alatt válaszoljuk meg hipotéziseinket/kutatási kérdéseinket, majd foglaljuk össze a dolgozatunk lényegi pontjait.

Szakdolgozatunkban nem érdemes olyan szavakat használni, mint a „bemutatom” vagy a „kifejtem”, hiszen az értéket az elemző munka adja, ezért fogalmazzunk a következőképpen:
„A továbbiakban a XY-t vizsgálom…” vagy „A következő fejezetben elmezem a …”.

Bízunk benne, hogy szakdolgozat mintánk segítségével könnyedén veszed a diplomamunka készítésének akadályait!

És ezeket olvastad már?

MILYEN A JÓ SZAKDOLGOZAT BEVEZETÉS?

TANULÁSI TIPPEK KARANTÉN IDEJÉRE

HOGYAN ÁLLJ NEKI A SZAKDOLGOZAT ÍRÁSNAK?

SZAKDOLGOZAT FELÉPÍTÉSE


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!