Pedagógus portfólió írás és leadás szabályai - IQfactory Szakdolgozat írás, dolgozat írás

Pedagógus portfólió írás és leadás szabályai

A korábbi évekhez hasonlóan idén is lehetősége van magasabb pedagógusi fokozat megszerzésére azoknak a pedagógusoknak, akiknek karrierútjuk szempontjából aktuális. A pedagógus portfólió szabályai első pillantásra bonyolultnak és nehezen teljesítőnek tűnnek, de egy kis segítséggel már nem kihívás kiigazodni közöttük. Olvasd el cikkünket, hogy Te is képbe kerülj és kellő magabiztossággal vághass neki a feladatnak!

 

Pedagógus portfólió szabályai: a feltételek

 

Ha még csak érdeklődőként állsz a minősítés folyamata előtt, fontos számba venni, hogy mikor van lehetőség az egyes fokozatokat megpályázni.

 

A Pedagógus I fokozat megszerzése a diplomát követő két gyakornoki év leteltével szükséges, pontosabban a második gyakornoki év során.

 

A pedagógus portfólió szabályai értelmében a Pedagógus II fokozat a Pedagógus I fokozatba lépés után leghamarabb 6 év után pályázható meg.

 

Fontos tudni, hogy a Pedagógus II fokozat az utolsó kötelező minősítési szint: amennyiben valakinek ez elegendő, aktív évei alatt végig megmaradhat ebben a fokozatban.

 

Gyakori azonban, hogy egy pedagógus szeretné megszerezni a Mesterpedagógus fokozatot. Ehhez a pedagógus portfólió szabályai szerint legalább 14 évnyi szakmai tapasztalat szükséges.

 

A rendszeres szakmai publikációs tevékenységet folytató, a szakképzettségéhez kapcsolódó szakterületen tudományos fokozattal rendelkező pedagógusok pályázhatnak Kutatótanár minősítésre. Ez Pedagógus II és Mesterpedagógus szintről egyaránt lehetséges, a fenti feltételek mellett legalább 14 év szakmai tapasztalat szükséges hozzá.

 

Pedagógus portfólió szabályai: az időbeosztás  

 

Ha 2022-ben szeretnél minősülni, bizonyára a március 31-i határidő előtt már jelezted a szándékodat az eljárásban való részvételre az intézményvezetőnél. Amennyiben ezt nem tetted meg, a pedagógus portfólió szabályai szerint jövőre, 2022. március 31-ig lesz erre újra lehetőség.

 

Az Oktatási Hivatal június 30-ig értesít a minősítési tervbe való bekerülésről, majd megnyitja a portfólió feltöltésének informatikai felületét.

 

A portfólió leadási határideje minden évben november 25.

 

Pedagógus portfólió szabályai: a kötelező elemek

 

Bár az e-portfólió bőven enged teret a kreativitásnak és a személyiség megmutatásának is, a pedagógus portfólió szabályai kötelező tartalmi elemeket is előírnak.  Pedagógus I és Pedagógus II fokozat pályázata esetén ezek a következők:

 

  • szakmai önéletrajz (az Oktatási Hivatal űrlapja alapján)
  • eredetiségnyilatokozat
  • az intézményi környezet rövid bemutatása
  • szakmai életút értékelése
  • csoportprofil
  • tematikus terv (+reflexió)
  • négy óraterv (mindegyikhez reflexió szükséges)
  • esetleírás
  • hospitálási napló (+ reflexió)
  • legalább 2, legfeljebb 5 szabadon választható dokumentum

 

Mindemellett a pedagógus portfólió szabályai azt is lehetővé teszik, hogy a pályázó további dokumentumokat is benyújtson, amelyekben bemutatja szakmai, egyéb, illetve önálló alkotói tevékenységét.

 

Pedagógus portfólió szabályai: mi alapján bírálják el?

 

Mielőtt nekilátunk a portfólió megtervezéséhez, nem árt tudni, milyen szempontok alapján értékel majd a bíráló bizottság.

 

A pedagógus portfólió szabályai szerint a pályázatok elbírálás 9 elvárt pedagógusi kompetencián, és azok indikátorain alapul. Ezekről bővebben az Oktatási Hivatal honlapján olvashatsz.

 

Álmodból felkeltve is a pedagógus portfólió szabályai járnak a fejedben, de nem tudod, hogyan kezdj neki? Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Szakdolgozat írás gyakori kérdések – 4+1 kérdés és válasz a sikeres dolgozatért

A szakdolgozat írás szabályai

Mennyi idő kell a szakdolgozat íráshoz?

Szakdolgozat tippek

Szakdolgozat: Minden amit tudnod kell

A legjobb szakdolgozat minta, amit valaha láttál


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!