Mitől lesz jó egy pedagógus portfólió? - IQfactory Szakdolgozat írás, dolgozat írás

Mitől lesz jó egy pedagógus portfólió?

A záródolgozat megfelelő felépítése már félsiker. Ahhoz azonban, hogy egy jól felépített munka kerüljön ki a kezeink közül, elengedhetetlen, hogy szem előtt tartsunk néhány fontos szempontont. Cikkünkben most a sikeres záródolgozat felépítéséhez szükséges szempontokat szedtük össze. Vágjunk is bele!

Kezdjük az elején: a záródolgozat témája

Még mielőtt belevágunk a záródolgozat írásba, el kell gondolkodnunk, hogy milyen témában szeretnénk írni, esetleg van e olyan konkrét tárgykör, kérdéskör, amit szívesen kifejtetnénk. Ha rendelkezünk ilyennel – mely témakör kapcsolódik tanulmányainkhoz -, akkor nyert ügyünk van. Ha nincs, akkor érdemes elgondolkodnunk azon, hogy volt e olyan tárgy, témakör, amely hatott ránk. Bátran kérjünk segítséget csoporttársainktól, oktatóinktól is.

A záródolgozat felépítésének első eleme: a cím

A cím megfogalmazása nem egyszerű feladat, ugyanis a cím adja meg az első benyomást a dolgozatról. Tegyük fel magunknak a kérdést, ha valaki elolvassa, kap e rálátást arra, hogy miről szól a dolgozat. A pontos címet nem muszáj már a záródolgozat írásának kezdetén meghatároznunk, elegendő az elkészült munka után megfogalmaznunk. Ekkor már teljes képet kapunk arról, hogy miről is szól a mű, mi lett a kimenetele.

A záródolgozat felépítésének második eleme: a tartalomjegyzék

A tartalomjegyzék a záródolgozatban tárgyalt fejezetek megnevezéséből tevődik össze. A bírálók az itt megjelenő pontok alapján gyakran már véleményt alkotnak, így körültekintően érdemes megfogalmaznunk a dolgozatban szereplő címeket és alcímeket. Érdemes már előre beállított automatikus tartalomjegyzékkel dolgoznunk, amely a dolgozat írása közben frissül, így nem kell majd az utólagos szerkesztéssel foglalkoznunk.

A záródolgozat felépítésének harmadik eleme: a bevezetés

A bevezetésnek röviden és tömören vázolnia kell, hogy miről szól a dolgozatunk. A bevezetésben megfogalmazhatjuk személyes véleményünket, kapcsolásunkat a témához. Illetve ebben a részben felállíthatjuk hipotéziseinket, feltehetjük kutatási kérdéseinket. A bevezetésnek rálátást kell adnia a dolgozat struktúrájára, előre kell vetítenie, hogy mi fog következni.

A záródolgozat felépítésének negyedik eleme: az elméleti rész

Az elméleti rész, azaz a szakirodalom feldolgozása a primer kutatás mellett az egyik legfontosabb eleme a záródolgozat felépítésének. A szakirodalom követelménynek megfelelő összehasonlító elemzése, a hivatkozások dolgozatba építése mind-mind sarkalatos pontok, amelyeket igen szigorúan bírálnak el értékelőink. Mindenképp hagyjunk elegendő időt a szakirodalmak és egyéb források felkutatására, tanulmányozására és feldolgozására.

A záródolgozat felépítésének ötödik eleme: a primer kutatás

A primer kutatás egy kiemelten lényeges rész, hiszen ebben a részben saját eredményeinket szemléltetjük. A záródolgozatunk témája nagyban meghatározza a kutatásunk tematikáját, azaz, hogy kvalitatív vagy kvantitatív kutatás keretein belül gyűjtünk adatot hipotéziseink megválaszolásához. A záródolgozat felépítésének ezen pontja a kutatás módszertanát, a kutatás körülményeit és az elvégzett kutatás eredményeit egyaránt tartalmazza.

A záródolgozat felépítésének hatodik eleme: az összefoglalás

Az záródolgozat felépítésének végéhez közeledve, az összefoglalás részben igazoljuk, támasztjuk alá vagy éppen cáfoljuk meg előre felállított hipotéziseinket. Emellett összefoglaljuk záródolgozatunk lényegi pontjait. Érdemes ebben a részben javaslatot tennünk a téma további elemzésére, kutatására a szakmai előrelépés érdekében. Az összefoglalásban van helye a személyes véleményünknek és álláspontunknak, így kifejthetjük egyéni meglátásunkat a vizsgált témakörrel kapcsolatban.

A záródolgozat felépítésének utolsó elemei: az irodalomjegyzék és a mellékletek

Irodalomjegyzéket minden záródolgozat esetében készítenünk kell. Számozva, strukturáltan fel kell sorolnunk minden olyan szakirodalmi, internetes és egyéb forrást, amelyet segítségül hívtunk záródolgozatunk elkészítéséhez. A mellékletek fejezetben csatolhatjuk interjú kérdéseket, kérdőívünket, és minden olyan egyéb anyagot, amelyet a törzsszövegben nem szerettünk volna elhelyezni, de dolgozatunk fontos részének tartjuk.

Ha a záródolgozat felépítésekor figyelmet fordítasz a fenti pontokra, akkor már megtetted az első lépést a sikeres záródolgozat felé. Ha kérdésed adódott, segítségre van szükséged, bátran fordulj hozzánk!

Pedagógus portfólió írás és leadás szabályai

Pedagógus portfólió útmutató lépésről lépésre a sikeres minősítéshez

Pedagógus portfólió írás az első lépéstől az utolsóig mintával és útmutatóval

Szakdolgozat írás gyakori kérdések – 4+1 kérdés és válasz a sikeres dolgozatért

A szakdolgozat írás szabályai

Mennyi idő kell a szakdolgozat íráshoz?

Szakdolgozat tippek

Szakdolgozat: Minden amit tudnod kell

A legjobb szakdolgozat minta, amit valaha láttál


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!