A legjobb záródolgozat minta - IQfactory Szakdolgozat írás, dolgozat írás

A legjobb záródolgozat minta

OKJ-s vagy felsőfokú szakképzésen vagy és közeleg a záródolgozat leadásának határideje? Pánikra semmi ok: ha találtál egy jó témát, és megvan hozzá a megfelelő szakirodalom, már csak egy záródolgozat minta kell, hogy kéznél legyen. Cikkünkben hoztunk is neked egyet, hogy ne a vázlatírással menjen az értékes időd!

Terjedelem

 

A legtöbb intézményben megadott záródolgozat minta szerint az elvárt terjedelem általában 20-30 oldal. Ugyanakkor mint mindent, ezt is iskolája, képzése válogatja – jól figyelj tehát, amikor a kifejezetten a képzésedre érvényes elvárásokról van szó, és ha valamit nem tiszta, vagy elfelejtetted feljegyezni, ne szégyellj kérdezni!

 

Záródolgozat minta: az első oldalak

 

Záródolgozatról az első benyomás a címoldal alapján születik meg, ezért fontos odafigyelni, hogy minden lényeges elem szerepeljen rajta. Az esetek többségében az ideális záródolgozat minta címoldala tartalmazza az intézmény nevét, a szakképesítés pontos megnevezését és OKJ számát, a záródolgozat címét, a készítő nevét, osztályát, valamint a témavezető nevét. A címoldalt a képzés helyének (település) és a végzés évének megjelölése zárja.

 

Elvárt még a tartalomjegyzék készítése is, ami megkönnyíti az olvasónak a tájékozódást az egyes fejezetek között. Ha a szöveg szerkesztésére Wordot használsz, a program pár gombnyomásra automatikusan elkészíti neked.

 

Ezt követi a bevezetés, amelyben bemutatod a dolgozatod kiinduló felvetését, hipotézisét, vagy az esettanulmány kiindulási helyzetét. Mi az, amire szeretnél rávilágítani a dolgozatoddal? Van-e konkrét állítás, ami szeretnél bizonyítani? A bevezetés a megfelelő szakasz arra is, hogy megindokold a témaválasztásodat.

 

Az elméleti felvezetés arra szolgál, hogy vázold a témában elérhető releváns szakirodalmat, és felvezesd a dolgozatod további részének szerkezetét. Ehhez elengedhetetlen, hogy a konzulensed, szaktanárod segítségét kérd: nekik nagyobb rálátásuk van a témában elérhető hasznos kiadványokra, tanulmányokra.

 

Záródolgozat minta: a szöveg teste

 

Terjedelemtől függően az az ideális, ha a téma tárgyalása legalább 5-12 oldalt tesz ki. Ez a rész a záródolgozat minta lényegi eleme: itt van lehetőséged arra, hogy bővebben kifejtsd, amit a kutatásod során tapasztaltál, vagy az esettanulmány periódusában történt. A tárgyaláshoz az a legjobb, ha a bevezetésben bemutatott kérdéseket, célokat tekinted vázlatnak: ha ezek alapján haladsz, írásod logikusan felépített, átlátható munka lesz.

 

Záródolgozat minta: összegző részek

 

A záródolgozat minta összegzés szakasza azt kívánja, hogy a tárgyalásban kifejtettekből levont következtetéseket rendszerezd. Írd le, milyen konkrét eredményekre jutottál, mik voltak a kutatásod esetleges korlátai, és milyen további kutatási lehetőségekre világít rá a dolgozatod.

 

Záródolgozat minta: irodalomjegyzék

 

Kiemelten fontos, hogy a dolgozat írása közben bármire is hivatkozol, azonnal jelöld! Ezzel nagyon megkönnyíted a dolgodat – hiszen a záródolgozat minta kötelező eleme az irodalomjegyzék, vagyis a bibliográfia. Ne feledd a szövegközi hivatkozásokat sem!

 

Ha tetszett a záródolgozat minta, de jól jönne még egy kis segítség, írj nekünk!

Pedagógus portfólió írás és leadás szabályai

Pedagógus portfólió útmutató lépésről lépésre a sikeres minősítéshez

Pedagógus portfólió írás az első lépéstől az utolsóig mintával és útmutatóval

Szakdolgozat írás gyakori kérdések – 4+1 kérdés és válasz a sikeres dolgozatért

A szakdolgozat írás szabályai

Mennyi idő kell a szakdolgozat íráshoz?

Szakdolgozat tippek

Szakdolgozat: Minden amit tudnod kell

A legjobb szakdolgozat minta, amit valaha láttál


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!