APA hivatkozás | Szakdolgozat készítése | Blog | IQfactory

Az APA hivatkozás szabályai

Intézménytől és szakterülettől függően a szakdolgozat követelményrendszerében gyakran találkozhatsz a különböző hivatkozástípusokkal. Korábban írtunk az általános hivatkozási tippek mellett a Harvard és a Chicago hivatkozási rendszerekről, ezúttal pedig az APA szabályrendszer legfontosabb tudnivalóit gyűjtöttük össze.

APA

Mit rövidít az APA?

Az APA betűi az American Psychological Associaton (Amerikai Pszichológiai társaság) kezdőbetűiből állnak. Az APA egy hivatkozási forma, melyet tipikusan a társadalomtudományi területeken alkalmaznak. Ezek a területek az antropológia, a régészet, a kommunikáció és üzleti tanulmányok, oktatás, földrajz, történelem, politikai tanulmányok, pszichológia és szociológia.

Hivatkozási források

Az általános szabály szerint le kell hivatkoznod minden olyan ötletet, elméletet vagy kutatást, mely szerepel a dolgozatodban, de nem a saját gondolatod. Szintén hivatkozni kell azokra a tényekre és számokra, amelyek nem az általános tudás részét képezik a társadalom nagy részében.

Szöveges hivatkozások

Az APA stílus egy szöveges hivatkozási rendszer, mely azonnal biztosítja az olvasóidnak, hogy lássák az információid forrását, amikor épp az adott információról beszélsz. A szöveges hivatkozások tipikusan a szerző vezetéknevét, a kiadás dátumát, és az idézett szöveg oldalszámát tartalmazza.

Hivatkozások listája, irodalomjegyzék

A hivatkozások listájának célja, hogy segítse az olvasóidat abban, hogy megtalálják, hogy milyen forrásokat használtál fel. Ezért a hivatkozási listádnak olyan teljesnek kell lennie, amennyire csak lehet, és tartalmaznia kell a szerző nevét vagy neveit, a kiadás dátumát, a mű címét és bármilyen egyéb feltüntetett kiadási információt.

tankonyvlista

Alapszabályok

Szövegközi hivatkozások

  • Ha a műnek nincs szerzője, akkor hivatkozz a cím alapján a forrásra. Húzd alá vagy szedd dőlt betűvel a könyvek és jelentések címét. Ha a mű rövidebb, mint például egy cikk, egy bekezdés egy könyvben, vagy egy weboldal, akkor használj idézőjeleket.
  • A címekben írj mindent nagybetűvel, kivéve a cikkeket.
  • Ha szó szerint idézel, akkor hivatkozd le az oldalszámot is.
  • A szerző vezeték- és keresztnevét, valamint a kiadás dátumát is írd oda a szövegközi hivatkozásokba.
  • Írd nagybetűvel a főneveket, például a szerző nevét.

Irodalomjegyzék

  • A hivatkozások listája a dolgozatod végén kell, hogy helyet foglaljon. Az összes forrás, amit felhasználsz a dolgozatodban, meg kell, hogy jelenjen a hivatkozási listádon. Mindegyik hivatkozásnak, amely megjelenik a hivatkozási listádon, szerepelnie kell a szövegben is.
  • A szerző nevét mindig a vezetéknévvel kezdjük akkor is, ha angol szerzőről van szó, ilyenkor vesszővel elválasztjuk. (pl. Smith, Victor)
  • A hivatkozások listáján ábécé sorrendben kell, hogy szerepeljenek a források, a szerző vezetékneve alapján.
  • A hivatkozások listájának új oldalon kell kezdődnie, elkülönülve a dolgozatod többi részétől. Írd fel az oldal tetejére, hogy „Felhasznált irodalom” vagy „Irodalomjegyzék”, de ne emeld ki vagy húzd alá a címet. A hivatkozások listájában szintén 1,5-ös vagy dupla sorközt használj, mint a dolgozatod többi részében.
  • Csak a cím első és a fő szavai legyenek nagybetűvel írva.
  • Minden sor az első sor után, a hivatkozási listádon legyen beljebb a bal margótól.

laptop-618171_640

Érdemes kihasználnod a Word automatikus hivatkozási funkcióját, így nagyban megkönnyíti a dolgod a formázással kapcsolatban, illetve már az írás közben pontos hivatkozásokkal dolgozhatsz. Fontos tipp továbbá, hogy a Google Scholar találatait egyből kérheted APA hivatkozási szabályok szerint, ugyanígy a Google Books esetében is. Mindig fusd át azért ezeket, különösen az irodalomjegyzék szekcióban, hogy egységes betűtípus, méret és elrendezés legyen a szakdolgozatod végén is.

IQfactory

bloggomb

Kapcsolódó cikkeink:

GYIK a hivatkozásokról

A Chicago hivatkozási stílus szabályai

3 dolog, amit nem tudtál az automatikus irodalomjegyzékről

A Harvard-típusú hivatkozás szabályai

Mentőöv a szakirodalom gyorsabb feldolgozásához

5 tipp szakirodalom gyűjtésére és feldolgozására

Barátaid, a Google Scholar és a Google Books


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!