Mentőöv a szakirodalom gyorsabb feldolgozásához |Blog | IQfactory

Mentőöv a szakirodalom gyorsabb feldolgozásához

Szakirodalomra, cikkekre, információkra van szükséged szakdolgozatodhoz, beadandódhoz vagy házi dolgozatodhoz? Ötig sem kell elszámolnod és biztosan találsz valami használhatót. Ma már egy komplex információhalmaz áll rendelkezésedre, amely csak arra vár, hogy kihalászd a számodra legrelevánsabbakat közülük.

 

Ám alighogy belekezdtél… Míg egyik szakirodalom feltárja előtted a tudnivalókat, a következő teljesen összezavar. UGYE??! Hevesen jegyzetelni kezdesz hátha a nyert információrengetegből a végén összeáll a kép nem csak a fejedben, hanem a dolgozatodban is.  A különböző témákat és információkat másképp dolgozza fel az agyad, így nem mindig célravezető, ha ugyanazt a jegyzetelési stratégiát alkalmazod. Mi ezeket javasoljuk:

 

1. Tudd, mit keresel!

Könnyű elveszni a részletekben és az információk sűrűjében, azt sem tudod már, hogy mit is kerestél valójában, sőt, rosszabb esetben pár link után a Pinteresten találod magad… Szedd össze a gondolataidat, írd le egy mondatba a megoldandó problémát vagy felkutatásra váró részleteket. Írd fel egy post-itre, és ragaszd rá a laptopodra, így mindig szem előtt lesz, és fókuszálni tudsz a keresendő kérdéseidre. Ezen kívül az későbbi altémák szem előtt tartása miatt is érdemes ezeket is kiírogatni, így, még ha nem is éppen az adott témát járod körbe, hátha belefutsz azzal kapcsolatos információkba és ki tudod jegyzetelni vagy megjelölni jó előre.

stickynote

 2. Csinálj gyűjtőlistát!

Rengetegen esnek abba a hibába, hogy az elkészített anyag legvégén kezdik el a hivatkozásokat és csak a forrásokat gyűjtik ki. Ne tedd te is, mert borzasztó nehéz dolgod lesz a végén. Nem kell egyből pontosan a szabályok szerint lehivatkozni mindent, de legalább zárójelbe biggyeszd oda magadnak a legfontosabb részleteket, amikből vissza tudod keresni később. Készíts továbbá egy listát, ahol összegyűjtöd ezeket a linkeket vagy címeket, így ha később további infóra lenne még szükséged csak elég a listádat előkapnod és abból szemezgetned.

 

3. Olvass „gödröt ásó kutya”-módszerrel!

Ha kevés az időd, és nem tudsz elveszni a részletekben, használd a tartalomjegyzéket és címkéket. Hagyd ki a bevezető elolvasását és a kerek körmondatokat, csak a lényegre fókuszálj, így sokkal rövidebb idő alatt juthatsz információhoz. Nem a legjobb megoldás, de sokszor rengeteget segíthet ez is. Figyelj azonban a tartalomra! Ha a mondatok közötti ugrálással nem áll össze a fejedben a kép és szükséged van a kontextusra is, hogy megértsd, akkor olvass vissza vagy olvasd el utólag a bevezetőt, hátha kitisztul a kép.

2e5def2bd70bf516721cb0380aa2881f

 4. Olvass kulcsszavak kiemelésével!

Hasonlóan az előzőhöz, a kulcsszavak is egyfajta irányt mutató jelzőtáblaként szolgálhatnak, már csak fel kell ismerned őket. Ha online anyaggal dolgozol, könnyen rákereshetsz kulcsszavakra, amelyek a kérdéseddel kapcsolatos információkat rejthetik soraik között. Ilyenek például a „bebizonyosodott” „azt mutatja, hogy” „a kutatás” „cél” „a kérdés az”….és egyéb, a témád szempontjából legfontosabb kulcsszavak is vezethetnek. Ha érvekre vagy kíváncsi ezeket keresd: „talán” „lehetséges” „elképzelhető”. Ha pedig arra vagy kíváncsi, hogy maga a talált anyag a címén túl releváns-e a számodra, akkor a ctrl+F billentyűkombináció után ezeket pötyögd be: „A cikk/dolgozat/ akármi célja/tárgyalja/ azokra a kérdésekre keresi a választ….”.

 

5. Rajzolj!

Ha unod már a jegyzetelést, és már a vázlataid felett is káosz uralkodik, akkor rajzolj!

scribble-82954_640

Készíts pókháló ábrákat, melynek a lényege, hogy egy-egy buborékba egy-egy kérdést, tartalmat vagy címet írsz, az egymással szorosan összefüggő vagy egymásból következőeket pedig kösd össze. Ha kreatívabb vagy, vagy csak jobban megmarad, akkor az ábráidat rajzold le, így biztosan rögzülni fognak benned a kérdéseid, és még kellemesen is telik a készítési folyamat. Ne aggódj, nem kell festőművésznek lenned, saját magad szórakoztatása a cél, és úgyis csak az fogja látni, akinek te megmutatod.

 

6. Rendszerezz okosan!

Hagyj ki helyeket a vázlatodban, így később tudod bővíteni azokat, ha eszedbe jutnak egyéb dolgok, kérdések, kommentek, kiegészítések. Továbbá amennyire csak lehetséges, különítsd el a témaköröket egymástól, így nem fogsz összegabalyodni, és később egymás mellé pakolászva őket, tudod formálni a logikai sorrendet, esetleg még ihletet merítve az egyikből, bővíteni is tudod majd a későbbiekben.

 

Reméljük mai tippünk is segített, és hatékonyabban fog menni a szakdolgozat írás!

 

Üdv,

IQfactory

 

bloggomb3-300x127


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!