9 rossz tanulási szokás, amivel szakítanod kell! | Blog | IQfactory.hu

9 rossz tanulási szokás, amivel szakítanod kell 2020-ban

Nem úgy sikerült ez a vizsgaidőszak, ahogy szeretted volna? Belefektettél energiát, sokat tanultál, mégis rosszul sikerültek a vizsgáid? Nagyon sok olyan tanulási szokás létezik, amiről nem is tudod, hogy csinálod, mégis lerontják az eredményeidet. Most rávilágítunk ezekre. Íme, 9 rossz tanulási szokás, amivel azonnal szakítanod kell.

Rossz tanulási szokás

  • Halogatsz

Ebben a legtöbben vétkesek vagyunk. Tudjuk, hogy tanulnunk kell, de mégis inkább kitakarítjuk a szobánkat, kiszelektáljuk a már nem hordott ruháinkat vagy főzünk valamit (annak ellenére, hogy három hónapja nem főztünk semmit). Még rosszabb, ha csak belemerülünk a közösségi médiába, vagy elindítjuk a következő epizódot kedvenc sorozatunkból. Mondani sem kell, hogy ez rendkívül negatívan hat a tanulásunkra, ami miatt pedig úgy érezzük, hogy fenn kell maradnunk egész éjjel, hogy bepótoljuk az elfecsérelt időt. Ebben a cikkünkben hoztunk 6 dolgot, amivel elkerülheted a halogatást.

  • Rossz alvási szokások – egész estés tanulás

Bármennyire is kézenfekvőnek tűnik, hogy egy fontos vizsga előtt lemondj az alvásról és egész este tanulj, sajnos ez nem a legjobb megoldás. Az agyunknak szüksége van az alvásra, hogy feldolgozza az aznap szerzett információrengeteget. Illetve, ha ez a rossz alvási szokás mindennapossá válik, akkor bizony a rossz eredmények mellett az egészségedet is veszélyezteted.

  • Egészségtelen étkezés

Ahogy az alvás, úgy az étkezés is nagyban befolyásolja a tanulásunkat. Ha gyorskaján élünk, bizony az egyéb káros egészségügyi hatások mellett a koncentrálás is egyre nehezebben fog menni. Épp ezért figyeljünk oda arra, hogy mit eszünk tanulás közben. Ebben a cikkünkben egészséges nasikról olvashatsz, amelyek segíteni fognak a tanulás során.

  • Zavaró tényezők tanulás közben

Ping! Egy újabb jelentéktelen üzenet. Egy kaliforniai kutatás szerint átlagosan 23 perc és 15 másodpercbe telik, hogy újra tökéletesen fókuszálni tudj a feladatodra. Három értesítéssel már egy egész órányi effektív tanulástól fosztottad meg magad. Megéri? Némítsd le vagy még jobb, kapcsold ki a telefonod, míg tanulsz, és szabadulj meg az egyéb zavaró tényezőktől!

  • Terv nélkül állsz neki a tanulásnak

Bár elsőre furcsán hangozhat, de egy kifejezetten rossz tanulási szokás az, ha nem tervezed meg előre, hogy mit fogsz tanulni. A tanulásod első 10-15 percében nézd át az anyagot, és készíts egy tervet. Ezzel motiválni fogod magad, hogy tényleg megtanuld azt, amit kell.

  • Nem tartasz szünetet

Te is érezted már, hogy mikor már órák óta tanulsz egyhuzamban, már csak a szemed követi a sorokat, de nem is fogod fel, amit olvasol. Erre kiváló megoldást jelenthet a Pomodoro Technika. A lényege, hogy bizonyos időközönként „kötelező jellegű” szünetet tartasz. Ebben a cikkünkben olvashatsz róla még többet.

  • Rossz emberekkel tanulsz együtt

Egy tanulótárs rendkívül jól jöhet, ha valóban jól működik a tanulás együtt. Azonban, ha azon kapjátok magatokat, hogy csak más dolgokról beszélgettek, amikor tanulnotok kéne, akkor a közös tanulás nem lesz segítségetekre. Itt elolvashatod, hogy kivel érdemes együtt tanulnod.

  • Rossz zenét hallgatsz

Bár jól tud jönni a zene tanulás közben, ha rossz fajtát hallgatsz, az bizony lefoglalhat mentális kapacitást. Ezért fontos, hogy próbálj szöveg nélküli, instrumentális zenéket hallgatni. Ne legyen túl gyors, mert az csak izgatottá tesz, de ne is legyen túl lassú, nehogy bealudj rajta.

  • Nem neked való a jelenlegi képzésed

Lehet, hogy azért ennyire nehéz jó jegyeket szerezned és effektíven tanulnod, mert egyszerűen nem érdekel a tananyag. Nincs baj azzal, hogy belátod. Azonban csak azért ne maradj a jelenlegi képzéseden, mert félsz váltani. Ha az életcélod eléréséhez szükséged van arra a diplomára, akkor újdonsült motivációval vágj bele a tanulásba. Ha azonban nem, ne félj váltani! Ha még nem vagy tisztában az életcéloddal, ez a cikk segíthet.

Reméljük, segítenek ezek a tippek abban, hogy jó jegyeket szerezz.

Ezeket olvastad már?

EGÉSZSÉGES, TANULÁST SEGÍTŐ NASIK, AMIT MINDEN EGYETEMISTÁNAK ISMERNIE KELL!

POMODORO TECHNIKA DIÁKOKNAK

6 DOLOG, AMI TUTI LESZOKTAT A HALOGATÁSRÓL

KIVEL TANULJ EGYÜTT?


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!