Pomodoro technika | Blog | IQfactory

Pomodoro technika diákoknak

Az interneten való céltalan szörfölgetés néha hasznos dolgokat is eredményez: rábukkantunk egy remek ötletre, ami Nektek is jól jöhet egyetemi esszéitek, szakdolgozatotok írása során. Az úgynevezett Pomodoro, azaz Paradicsom Technika és alkalmazás segítségével könnyebben uralhatod az idődet, és hatékonyabb haladást érhetsz el egyetemi munkáid során. (Az eredeti koncepciót angol nyelven itt olvashatod.)

De hogy is működik ez a Pomodoro Módszer (és miért van ilyen béna neve)?

Valószínűleg észrevetted, hogy az írás során az egyik legnagyobb problémát az jelenti, hogy elegendő ideig fókuszban tudj maradni: jön egy e-mail, valaki lájkolt valamit, valaki rád írt chat-en, egy kis (szigorúan segédanyagnak szánt) videózás a YouTube-on, szörfölgetés, más projektek, üvölt a gyerek, szül a macska, a hirtelen sürgőssé vált mosogatás… Ismered, ugye?

A Pomodoro Technikát Francesco Cirillo találta ki a ’80-as években, és célja pont az ilyen zavaró tényezők kiiktatása- illetve kordában tartása. Tehát fogott egy konyhai időmérő órácskát (aminek történetesen paradicsom formája volt), és ezt használta az írás ritmusát megadó ötlépéses munkaidő-pihenőidő váltakozásának összehangolására.

 

Az 5 lépés a hatékony időbeosztáshoz a Pomodoro Technika szerint:

1. Határozd meg az elvégzendő feladatot

2. Állítsd be az időmérőt 25 percre

3. Dolgozz a feladaton, míg az idő le nem jár

4. Tarts 5 perc szünetet, majd egyből fogj hozzá a következő 25-perces „rohamnak”

5. Minden 4. „paradicsom” után tarts egy hosszabb szünetet (15-20 perc)

 

Valóban használhatod Anyu felhúzhatós konyhai időmérőjét, de ha kütyü-bolond vagy, mint mi, letöltheted az erre készült alkalmazást is (androidra itt, iPhone-ra itt , Windows Phone-ra itt találod). Ha beleszerettél a kis szerkezetbe, és az eredetire fájna a fogad, még meg is rendelheted tőlük , de ezt csak az igazi trendőrülteknek ajánljuk!

Úgy találtuk, a Pomodoro Módszer pont az egyszerűsége miatt remek, és ki is próbáltuk: 12 perc írás után néztünk rá először az órára, és mivel még volt hátra 13 perc, így könnyebb volt még egy kicsit megerőltetnünk magunkat és alkotnunk a közelgő pihenőt szem előtt tartva- tovább bírva mintha óra nélkül dolgoztunk volna. Hát nem olyan, mint az edzőteremben egy-egy szériáig való kitartás, aminek a végén ott a kis pihenőnk? Egy dolgot azonban érdemes szem előtt tartani: az anyaggyűjtés, adatelemzés, forrásfeldolgozás fázisában kevésbé találtuk hasznosnak, inkább az intenzív írás fázisában működik, de ott nagyon!

Jó munkát, és ha van hasonló tapasztalatotok/trükkötök, osszátok meg velünk!

IQfactory Team

 

 


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!