Szakdolgozat halogatása | Blog | IQfactory

6 dolog, ami tuti leszoktat a halogatásról

Egy halogatónak azt mondani, hogy “csak ülj már le és csináld meg” olyan, mintha egy depressziótól szenvedőnek mondanád, hogy “na, mosolyogj, ilyen egyszerű!”. Korábbi posztunkban előkerült a halogatás, mint a szakdogaírást megnehezítő tulajdonság, hát most részletesebben is beletúrunk a témába, sőt, ezúttal apró gyakorlati tippeket is adunk, hogy kikászálódj belőle. Lehet, hogy emiatt áll pont most is a munkád, akkor most szeretni fogsz minket ezért a posztért.

halogatas

 

1. Kezdd egy egyszerű lépéssel!

Mindig nehéz belekezdeni az írásba, de ha az első, lehetőleg kezdésként a legegyszerűbb feladatokon túl vagy, nem csak lendületet nyersz, de az agyad is könnyebben rááll majd a további lépésekre. A befejezetlen feladatok könnyebben megragadnak a memóriádban, ezért van például, hogy egy-egy feladat mindaddig cikázik az agyadban, míg le nem írod. Kezdd tehát egy egyszerű lépéssel: írj egy teendő listát, hogy egy kicsit felszabadítsd az agyad.

 

2. Bontsd le a feladatot kisebb elemekre

Egy nagyobb, komplex feladat elég ijesztő lehet, ami elég ok a halogatására. Nézd meg, milyen részekből is áll ez a feladat, vagy akár csak koncentrálj arra, hogy milyen lépésekkel lehetne elkezdeni. Hasonlítsd csak össze: “Ahh, neki kell állnom a primer kutatásnak!” vagy “Össze kéne gyűjtenem 10 kérdést, amire tulajdonképpen kíváncsi vagyok a kutatásban, és el kéne küldenem a konzulensnek, hogy nézze át. Addig meg keresek pár kérdőívszerkesztő oldalt, valószínűleg kelleni fog.”. Na, melyik hangzik teljesíthetőnek?

Extra tipp: amikor a teendők listáját készíted, kerüld a nagy, átfogó teendőket leíró igéket: “megtervezni”, “elkészíteni”, “elemezni”, “alkalmazni”. Ha ilyeneket használnál, inkább bontsd le még kisebb feladatokra azt az elemet a listádon. Válassz olyan igéket, amik könnyen elkezdhető feladatokat mutatnak, mint például: “összegyűjteni”, “rákeresni”, “e-mailben megkérdezni”, “felvázolni”. Apróság, de nézd csak meg, működik.

 

3. Légy jó fej magaddal

Már halogatod azt a forrásgyűjtést egy ideje, és minél tovább teszed, annál mérgesebb vagy magadra miatta, igaz? Ne tedd, légy jó fej, nézd el magadnak, hogy eddig nem haladtál vele, és furán hangzik, de mondd magadnak, hogy “ok, Jancsi, eddig ültél csak a feladaton, semmi gond, mindenkivel előfordul, és most lássuk, hogyan tovább”. Állítólag ha elengeded ezt a rossz érzést, bűntudat nélkül gyorsabban tudsz tovább dolgozni, és a későbbiekben kevésbé halogatsz majd.

 

4. Miért?

Legyen előtted, miért csinálod. Miért kell az a diplomamunka? Mit fogsz csinálni, ha befejezted ezt az esszét? Vagy csak részfeladatonként: mivel jutalmazod magad, ha elkészülsz az elméleti háttérhez gyűjtött források feldolgozásával? Ez amolyan “jutalomfalat”, amit ha kikötsz magadnak, hogy csak akkor kapod meg, ha végeztél a munkával vagy részfeladattal, remek motivációként működhet.

Hogy megfoghatóbb legyen, összegyűjtöttük pár kollégánk “jutalomfalatját”, és a klasszikus csokitól a squash meccsen és új mobiltokon át az IKEA-túráig sokmindent hallottunk az “ha ezt befejezem, az fix, hogy …..”-mondatok befejezéseként. (De érkezett egy olyan ötlet is, hogy gondolj csak arra, mibe kerülhet, ha nem készülsz el…)

 

5. Kételkedj a kétségeidben

Ha észreveszed, hogy ilyeneket mondasz vagy gondolsz: “Nem tudom megcsinálni”, vagy “Ez tökéletes kell legyen”, tudd, hogy éppen a halogatást tervezgeted. Ha tudatosan kiiktatod ezeket, és a hasonló leblokkoló gondolatokat a szótáradból, már tettél egy lépést a hatékonyabb szakdogaírás felé. Tudjuk, ez már majdnem az ezotéria határát súrolja, úgyhogy gondoltunk a földön járókra is: egyszerűen fölösleges túlbonyolítani a feladatot.

 

6. Ha egyszerűen csak ilyen a személyiséged…

Van, aki már gyerekkorában is halogatott: fogmosást, rendrakást, felöltözést.., és egyszerűen csak ilyen a személyisége. Könnyen kizökkenti bármi a koncentrálásból, impulzív, és nehezen parancsol magának.

Semmi gond, ha tudod ezt magadról, legalább alakítsd úgy a környezeted, hogy minél kevesebb tényező tudja elterelni a figyelmedet: egy feladatra koncentrálva (ha lehet, akár az internetet is kikapcsolva) vonulj be a szobádba/ könyvtárba, tedd el a telefonod, kapcsold ki a rádiót, és készíts mindent kézhez, hogy minél kevesebbszer kelljen megállnod és egy kicsit halogatni, hogy keresgéld a  számológépet, tollat, könyvet, papírzsepit vagy éppen egy pohár vizet…

 

strucc

 

Reméljük ma is találtál nálunk pár hasznos gondolatmorzsát, és ezután te leszel a leghatékonyabb szakdolgozat író!

IQfactory Team

 

bloggomb2

 

 

 


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!