Találd meg az életcélodat könnyedén! | Blog | IQfactory.hu

Találd meg az életcélodat!

Nehéz a döntés, hogy válts-e a jelenlegi képzésedről? Nem tudod eldönteni, hogy szeretnél-e tovább tanulni? Nem tudod még, hogy mi akarsz lenni? Sokan vagyunk így.

Emlékszel még, amikor kiskorodban a felnőttek megkérdezték tőled, hogy mi szeretnél lenni, ha nagy leszel? Olyan könnyű volt azt felelni, hogy űrhajós vagy akár hercegnő. Most már „nagy” vagy és összerándulsz a kérdés hallatára? Akkor neked szól ez a cikk.

Életcél

Ebben a cikkben a célkitűzés fontosságáról lesz szó. Minden sikeres cégnek van egy célkitűzése. A Google-nek például az, hogy a világon megtalálható információt rendszerezzék és egyetemesen elérhetővé és hasznossá tegyék. Eszerint hoznak meg minden lépést, eszerint fejlesztik a keresőmotorjukat. Ez a célkitűzés egy rövid összefoglalója a cég értékeinek és irányzatának, gyakorlatilag a létük oka. Miért ne használhatnánk ugyanezt az elvet saját életünkben is?

Ha megtalálod saját életed célkitűzését, sokkal könnyebben fogsz meghozni nagy döntéseket az életedben. Ha megvan saját „miérted”, akkor nem lesz nagy dilemma, hogy elvégezd-e azt a mesterszakot. Szükséged van arra a képzésre céljaid elérése érdekében? Ha igen, már kezdődhet is a jelentkezés! Ha nem, mi az, amivel tehetsz a céljaidért?

Bár ez így könnyűnek hangzik, megtalálni a helyes célkitűzést az igazi kihívás. Sokunk – ugyan nem tudatosan –, de mások elképzeléseit követjük, vagy azt tesszük, amit szerintünk elvárnak tőlünk. De ne aggódj, mi most hoztunk neked pár tippet, amivel megtalálhatod azt, ami igazán a te vágyad.

Mielőtt nekiállnál a 4 egyszerű lépésnek, fontos, hogy tisztában legyél önmagaddal. Mik a főbb személyiségjeleid, szenvedélyeid, erősségeid, milyen értékeket szeretnél képviselni? Gondold át ezeket, mielőtt nekiállsz, hisz ez nagyban segíteni fogja a folyamatot.

Ezután kövesd ezt a 4 egyszerű lépést:

  1. Végy magad elé egy papírlapot és oszd három felé.

    • Az első részbe írj 3-5 személyiségjegyet, ami téged különlegessé tesz, vagy amit nagyon szeretsz magadban.
    • A második részbe írj 3-5 értéket, amit szeretnél képviselni, vagy 3-5 dolgot, amit szeretnél elérni.
    • A harmadik részbe pedig írj le 3-5 olyan tevékenységet, amit már akár ma el tudsz kezdeni, hogy elérd a második részben leírtakat.
  2. Olvasd át mindhárom listát, amit írtál és mindegyikben karikázz be egyet, ami a legfontosabb számodra.

  3. Helyettesítsd be a bekarikázott szavakat/mondatokat és tedd be őket a következő mondatba (fogalmazd át úgy, hogy legyen értelme):

A _______(személyiség jegy)-vel fogok dolgozni azért, hogy elérjem _______(érték/cél)-t, azzal, hogy mától _______(tevékenység)-t csinálom.

  1. Szabd személyre, amíg csak jól esik!

Ha szeretnéd, leegyszerűsítheted vagy kibővítheted. A lényeg, hogy a végére egy olyan mondattá váljon, amit szívesen vállalsz fel célkitűzésként.

Ezt írd le magadnak, tedd ki a falra, vagy ahol rálátsz és bármikor egy nagy – vagy akár nem olyan nagy – döntést kell meghoznod, jusson eszedbe. Azzal a döntéssel a közelebb kerülnél a célkitűzésedhez? Ha nem, akkor csak távolabb kerülsz attól, amit igazán szeretnél csinálni.

Amit tarts észben:

  • Nem kell megfelelned senkinek.
  • A célkitűzés változhat, ahogy fejlődünk és változunk.
  • Életed minden részére választhatsz célkitűzést, pl. szakmai, magánéleti, pénzügyi, stb.
  • Használd a célkitűzésedet! Hozz létre „SMART” célokat, amikkel szépen lassan eljutsz a végcélig.

Reméljük, segítenek ezek a tippek és megkímélnek a stressztől, ami választás esetén felmerül.

És ezeket olvastad már?

HOGYAN LEGYÉL ÉJJELI BAGOLYBÓL KORAI PACSIRTA

HOGYAN LÁSS VILÁGOT EGYETEMI FIZUBÓL

ÉLETMENEDZSMENT TRÜKKÖK AZ EGYETEMHEZ

A LEGJOBB RENDSZEREZÉSI TIPPEK EGYETEMISTÁKNAK


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!