A legjobb rendszerezési tippek egyetemistáknak | Blog | IQ Factory

A legjobb rendszerezési tippek egyetemistáknak

A hatékony rendszerezés az egyik legnagyobb kihívás, amivel a diákok megküzdenek nap, mint nap. Pedig a kellemes környezet nagyban hozzájárul a tanulás hatékonyságához és ez az egyik leghasznosabb készség, amelyet az egyetemi évek alatt van időd kifejleszteni a legjobban. Később is szükséged lesz rá a legfőbb feladatok és a társadalmi kötelezettségek terén, csakúgy, mint a jövőbeni határidőkkel kapcsolatban. Most megosztjuk veletek a legjobb rendszerezési tippeket, amik segíthetnek szervezetté tenni az életed az egyetemen és a magánéletben is!

A legjobb rendszerezési tippek egyetemistáknak

  1. Tervezz!

Ez az első lépés, ami segít rendszerezni a mindennapjaidat és szabályozni az időbeosztásod. A munka, az egyetemi órák és a kedvenc szabadidős tevékenységeid kiegyensúlyozott beosztása érdekében szükség van egy határidőnaplóra, vagy egy naptárra ahova leírhatod a fontos időpontokat és határidőket. Legyen ez egy szép határidőnapló, egy kis füzet, egy notesz, az asztalodon elhelyezett naptár, a telefonod tervezője vagy egy kedvedre való applikáció. Sokan csak megveszik, aztán ott porosodik az íróasztal fiókjában, vagy elkezdik és egy idő után abbahagyják, mert lusták leírni naponta azt a pár sort, pedig igen is segít! Nem muszáj tökéletesen elkészítened, ha ez nem a te stílusod, és ha egy idő után rutinná válik a használata, élvezni is fogod a kitöltését.

  1. Emeld ki!

Az egyik legjobb út a szervezés összeegyeztetésében, ha valamilyen módon kihangsúlyozod a fontos dolgokat. Használhatsz színkódokat is, ha prioritás szerint alkalmazod a színeket, mondjuk a pirosat az elsődleges feladatokra, a sárgát a fontosabbakra, a kéket a szabadidős találkozókra és a zöldet, ha csak emlékeztetni szeretnéd magad valamire. Segít, ha csak keresel valamit a naptáradban, vagy ha a nagy sietség közben éppen csak belenézel, hogy mi lesz a következő esemény.

  1. Vesd papírra!

Vagy éppen a telefonodba, ha úgy tetszik. Természeten mindenki azt gondolja, hogy emlékezni fog mindenre, de sajnos ez nem így van, és elég, ha csak egyszer felejtesz el egy kulcsfontosságú időpontot. Ugye nem akarsz az a diák lenni, aki bemegy órára és akkor szembesül azzal, hogy ma van a zárthelyi dolgozat vagy a prezentációk előadása? Megelőzve egy ilyen helyzetet írj le minden fontos és mellékes dátumot is, hogy tisztában legyél a napi teendőiddel.

  1. Készíts listát!

Értelemszerűen, most nem a bakancslistádról van szó, hanem egy úgynevezett feladat vagy tennivaló listára (to-do) gondolunk. A mindennapokban egy ilyen életmentő tud lenni, ha a priorizálásról van szó. Főleg, ha te is azok táborába tartozol, akik dolgoznak az egyetem mellett és a szabadidejüket is szeretnék produktívan eltölteni. Tanácsos előző este megírni, hogy amikor másnap felkelsz, csak át kelljen futnod a teendőkön és máris tudni fogod, hogy mivel kezd a napod és mi van még hátra. A nap végén pedig nagyon jó érzés, amikor kipipálhatod a dolgokat a listádról!

  1. Tartsd tisztán az asztalod!

Talán ez az egyik legnehezebb dolog egy diák szobájának rendben tartásán belül. Azonban ez nem csak a szoba tisztaságának megőrzésében és a hatékonyság növelésében segít, hanem hozzájárul a rendszerező képesség fejlesztésében is. Ha mindig tudod, mi hol van, nem fogod egy fontos papír miatt felforgatni az egész szobát és nem megy el a tanulásra szánt idő a keresgéléssel sem. Próbálj meg minél nagyobb helyet varázsolni az asztalodra és csak azokat a tárgyakat hagyd fenn, amire szükséged van.

  1. Használd a tantervet!

Elengedhetetlen, ha sikereket szeretnél elérni az aktuális félévben!  Írd bele a naptáradba az összes fontosabb órát, zárthelyi dolgozatot, vizsgát, beadandót és prezentáció előadását. Így mindig tudni fogod, hogy mire kell majd készülnöd. A tantervben visszakövetni és előre megnézni is megtudod a tananyagot és az órák felépítését is. Ebben az esetben elég néhány információ, ami segít megérteni, miből kell felkészülnöd és elkerülheted a kínos „Benne van a tantervben!” választ is a kérdéseidre.

  1. Rendezd át!

Ha nem csak a szobádra, de az asztalodra és a táskádra is ráfér, hogy átláthatóbb legyen, ruházz be néhány tárolóra és mappatartóra. Ezzel száműzheted a rendetlenséget és a zűrzavart az életedből. Nem kell kerülgetned a szobád padlóján heverő cuccaidat és nem fogod fejvesztve keresni a múlt heti jegyzeteidet sem. Sokan az előző félévi jegyzeteiket egy dobozban helyezik el az ágyuk alatt, de a már nem használt ruhákat és tárgyakat is eldughatjuk egy ilyen tárolóban a szekrényünk mélyén. A jegyzeteket és egyéb papírokat pedig érdemes egy mappatartóban elhelyezni, megelőzve ezzel, hogy a táskában összegyűrődjenek.

ÉS EZEKET OLVASTAD MÁR?

20 TIPP ELSŐÉVESEKNEK

HATÉKONYSÁG – MELYIK MÓDSZER ILLIK HOZZÁD?

6+2 TRÜKK, AMIVEL MOTIVÁLHATOD MAGAD AZ ÍRÁSRA, TANULÁSRA


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!