Szakdolgozat védés hatékonyan - IQfactory Szakdolgozat írás, dolgozat írás

Szakdolgozat védés hatékonyan

Ha már eljutottál a szakdolgozat védésig, akkor a legnagyobb akadályt már megugrottad: a szakdolgozatod elfogadásra került, már csak a szóbeli bemutatása van hátra. Persze ez nem azt jelenti, hogy hátra dőlhetsz, hiszen a szakdolgozat védést is el lehet rontani. Mi azonban segítünk felkészíteni az utolsó megmérettetésre is, hogy könnyedén vedd a szakdolgozat védés jelentette akadályt.

Mi történik a szakdolgozat leadása után?

Kezdjük az elején: leadtad a szakdolgozatodat, bízol a legjobbakban. Hamarosan meg is kapod az értékelést, amely jó esetben az opponensed kérdéseit, észrevételeit is tartalmazza. A kérdésekre tekints lehetőségként, hiszen ha jól válaszolod meg őket, akkor plusz pontokat szerezhetsz, akár javíthatsz is a szóbeli prezentáció alkalmával szakdolgozatod megítélésén.

Hogyan készüljek fel a kapott kérdések megválaszolására?

Ha előre megkapod a szakdolgozat védés során megválaszolandó kérdéseket, akkor jó pozícióban vagy, hiszen lehetőséget kaptál arra, hogy alaposan felkészülj rájuk. Ne csak jelenlegi, szakdolgozatod írása során megszerzett ismereteidre támaszkodj, hanem körültekintően nézz utána a témáknak. Igyekezz valamilyen érdekes, szakmailag előremutató választ találni. Válaszod ne legyen túl hosszú, ömlengős, de túl rövid sem. Néhány mondatban foglald össze a lényeget.

Mit csináljak, ha nem kapok előre kérdéseket?

Előfordulhat, hogy nem kapsz előre kérdéseket a dolgozatoddal kapcsolatban. Ez két dolgot jelenthet: annyira kiváló munkát adtál ki a kezeid közül, hogy minden lehetséges kérdést megválaszolt. Vagy – és ez a gyakoribb – a szakdolgozat védés alkalmával dobnak bele a mély vízbe, és élesben tesztelik felkészültségedet a témában. A fel nem tett kérdésekre való felkészülés érdekében annyit tehetsz, hogy igyekszel végig gondolni, összeírni azokat a gondolatokat, amelyek esetében mélyebb kifejtést kérhetnek a bírálók. Ha már rendelkezel esetleges kérdésekkel, akkor felkészülni is könnyebb rájuk, mint vaktában tapogatózni. Bátran kérdezd meg konzulensed is, valószínűleg lesz ötlete azzal kapcsolatban, hogy mivel állítanak szembe a szakdolgozat védés során.

Hogyan készítsek ppt-t?

Ha már szusszantál egyet, átolvastad és elgondolkodtál a szakdolgozatoddal kapcsolatos kérdéseken, akkor elkezdheted a szakdolgozat védés ppt összerakását. Akárcsak a szakdolgozatod esetében, a szakdolgozat védés során alkalmazott prezentáció esetében is először annak vázát építsd fel. Ügyelj arra, hogy ne legyen túl hosszú a prezentáció. Hogy ne essenek túlzásba a hallgatók, a legtöbb intézmény meg is határozza a prezentáció diaszámának intervallumát. 10-15 diánál többet nem érdemes alkalmazni, hiszen általában 10-15 perc áll rendelkezésre a teljes szakdolgozat védés prezentáció megtartására, így diánként egy perccel célszerű kalkulálni. Persze a címdia és az elköszönő –Köszönöm a figyelmet– dia magyarázata biztosan nem lesz egy teljes perc, még akkor sem, ha Szamárra hajazol a Shrek-ből.

Megvan tehát, hogy 10-15 diából fog állni a szakdolgozat védés prezentációd. Következő lépésben rendeld hozzá az egyes diákhoz azok témáját. A szakdolgozatod felépítésével ellentétben a szakdolgozat védés prezentációdnak 80%-ban a primer kutatásodról és annak során elért eredményeidről kell szólnia. A szakdolgozat védés prezentációd elején kiemelhetsz néhány szakirodalomból származó gondolatot, de a szóbeli bemutatódban ennek csekély szerep kell, hogy jusson. A primer kutatásod körülményeit, eredményeit annál inkább ismertesd! A legnagyobb hangsúlyt pedig a következtetések levonására és a hipotézisek megválaszolására helyezd.

Milyen legyen a prezi külalakja?

Alapvetően a hivatalos prezentációk esetén kerülendő a sok kép, gif, videó alkalmazása. Ez hatványozottan igaz a szakdolgozat védés prezentáció esetében. Törekedj letisztult, átlátható bemutató készítésére. Természetesen kutatási eredményeid szemléltetésére bátran alkalmazz grafikonokat és diagramokat – a vizuális korlátozás nem nekik szól. Ha egy bizonyos márkáról vagy cégről készíted dolgozatodat, akkor a prezentációd során alkalmazhatod a hozzá kapcsolódó színvilágot például a címek megjelenítésére.

Figyelj arra is, hogy ne alkalmazz hosszú, összetett mondatokat. A szakdolgozat védés prezidben csak kulcsszavakat használj, amelyekről eszedbe jut az adott gondolatmenet. Így sokkal szellősebb, esztétikusabb lesz a vizuális megjelenése, plusz nem fog úgy tűnni, mintha csak felolvasnád a leírtakat.

Hogyan készüljek fel a szakdolgozat védésre?

Ha elkészítetted a prezentációt, akkor mindenképpen próbáld el! Ne egyszer és ne kétszer, hanem minimum háromszor, hangosan mutasd be először a plüssmaciknak, majd barátoknak, családtagoknak a szakdolgozat védés prezentációd. Kifejezetten ajánljuk ezt abban az esetben, ha lámpalázas típus vagy, hiszen ezzel a módszerrel egy kicsit enyhíthetsz a szorongáson. Ha általában magabiztosan állsz ki mások elé, akkor is előnyödre fog szolgálni a gyakorlás, hiszen a „szöveged” megtanulása fontos része a felkészülésnek, és valljuk be, bizonyára benned is lesz egy kis vizsgadrukk.

A szakdolgozat védés prezentáció elpróbálása mellett figyelj arra is, hogy eleget aludj az ominózus alkalom előtt. Ha kialvatlanul érkezel a szakdolgozat védésre, akkor könnyebben hibázol. Ügyelj a megfelelő folyadékfogyasztásra, és a védés napján mindenképp legyen nálad szőlőcukor!

A személyes felkészülés mellett lényeges, hogy Murphy törvényét se hagyd érvényesülni: ne engedd, hogy a technika keresztülhúzza a számításaidat. Nincs is annál rosszabb, amikor a szakdolgozat védés előtt szembesülsz azzal, hogy nem látható a prezentációd. Járj utána, hogy milyen számítógép és operációs rendszer áll majd rendelkezésedre a szakdolgozat védés alkalmával, és annak megfelelő kiterjesztésű ppt-t vigyél magaddal. Igen, menj biztosra, és amellett, hogy elküldöd magadnak e-mailben a prezentációt, a zsebedben lapuló pendrive-on is legyen rajta!

Mire figyeljek a prezentálás során?

Elkészítettél egy remek szakdolgozat védés prezentációt, első diád már látható és minden szem rászegeződik. Már csak rajtad és az előadásmódodon áll vagy bukik a siker. Ne aggódj, innen már menni fog! Húzd ki magad, beszélj hangosan és érthetően. Inkább lassabban, mint hadarva, úgyis kell idő a közönséged számára, hogy felvegye a fonalat. Tarts szemkontaktust, mindegyik vizsgáztatóra nézz rá, ne csak az egyikhez beszélj. Akár mondatonként, akár diánként is vándorolhat a tekinteted, a lényeg, hogy mindenkit vonj be a bemutatódba. Ha diagramokról, számokról beszélsz, akkor bátran mutass az adott részre, szemléltesd gesztusaiddal a mondandód. Persze a kevesebb több elvet követve ügyelj rá, hogy ne ess túlzásba a gesztikulációval. A prezentációd végén hagyj időt a kérdések feltételére, és válaszold meg őket hangosan, magabiztosan, a kérdezőnek címezve.

Ha ezen is túl vagy, akkor vegyél egy nagy levegőt és veregesd vállon magad. Egy hosszú út végéhez értél, sikeresen megvédted szakdolgozatodat!

Ha segíthetünk a felkészülésben, vagy kérdésed adódott a szakdolgozat védéssel kapcsolatban, akkor fordulj hozzánk bátran, sokéves tapasztalattal rendelkező kollégáink állnak rendelkezésedre!

Szakdolgozat írás gyakori kérdések – 4+1 kérdés és válasz a sikeres dolgozatért

A szakdolgozat írás szabályai

Mennyi idő kell a szakdolgozat íráshoz?

Szakdolgozat tippek

Szakdolgozat: Minden amit tudnod kell

A legjobb szakdolgozat minta, amit valaha láttál


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!