Minden, amit a szakdolgozat írásról tudni szeretnél! - IQfactory Szakdolgozat írás, dolgozat írás

Minden, amit a szakdolgozat írásról tudni szeretnél!

A szakdolgozat írás megkoronázza tanulmányaidat. Az i-re a pont, avagy a hab a tortán. Ám ahhoz, hogy az utolsó írásos megmérettetés is gördülékenyen menjen érdemes alaposan felkészülnöd még a dolgozatírás előtt. Nem akarunk áltatni, a szakdolgozat írás komoly megmérettetés, de nem megugorhatatlan akadály! Az első és legfontosabb az alapos tervezés, hiszen ha megfelelő haditervvel rendelkezel, akkor már megvan az alapod a csata megnyeréséhez. Cikkünkben összeszedtünk mindent, amit a szakdolgozat írásról tudni szeretnél!

Tervezés, tervezés, tervezés

Nehezedre esik hozzáfogni a szakdolgozat íráshoz? Ne aggódj, nem vagy egyedül! Sok esetben a szakdolgozók felveszik a kötelező Szakdolgozat tárgyat, de halogatják a vele való foglalkozást. Eláruljuk: ennek az az oka, hogy nem tudják, hogyan fogjanak hozzá. Bizonyára neked is kellett már beadandó dolgozatot készítened középiskolás és egyetemi tanulmányaid alatt. Tehát bizonyos tapasztalattal rendelkezel a dolgozatírásról. Ám a szakdolgozat írás sokkal nagyobb falat: nem elég néhány órát vagy napot szánni rá, mint egy beadandó esetében! A szakdolgozat írás alapos tervezést igényel, ha nem akarsz kiszaladni az időből és összecsapott művet kiadni a kezeid közül.

A legtöbb intézmény pont azért teszi kötelezővé a Szakdolgozat 1 és Szakdolgozat 2 tárgyakat, hogy ezáltal rákényszerítse a hallgatókat a szakdolgozattal való foglalkozásra. De még így is könnyű kifutni az időből! Ahhoz, hogy még a határidő előtt elkészülj, valamint legyen időd neked és a konzulensednek is átolvasni a dolgozatot, javasoljuk, hogy az alábbi séma szerint készíts időtervet.

Írd fel egy papírra egymás alá a szakdolgozat írás lépéseit, melyek az alábbiak:

  • Téma- és konzulens választás
  • Források keresése
  • A szakdolgozat vázának felállítása
  • Az elméleti rész megírása
  • A primer kutatás előkészítése
  • A primer kutatás elvégzése
  • A primer kutatási rész megírása
  • Formázás és hivatkozások
  • Ellenőrzés

Ezt követően minden rész mellé írd oda, hogy -szokásaidat és a szakirányodat- figyelembe véve körülbelül mennyi időt fog igénybe venni az adott rész kidolgozása. Például: Források keresése – 2-4 hét, a szakdolgozat vázának felállítása – 5-7 nap. Ezt követően összesítsd az egyes részekre szánt időintervallumokat és szorozd meg 1,5-tel! Ennyi időre lesz szükséged a szakdolgozatod megírására. Miért javasoljuk, hogy szorozd meg a kapott összeget 1,5-lel? Bármi közbejöhet a szakdolgozat írás közben: a konzulensed kérheti akár egy teljes fejezet átdolgozását, esetleg nem válaszol időben, egy másik tárgyra való felkészülés felemészti az idődet, netalántán lebetegszel… Így ahhoz, hogy véletlenül se fuss ki az időből érdemes az előre saccolt időmennyiséget beszorozni 1,5-tel (sőt, ha még bőven időben vagy, akár 2-vel)!

Ha már átlátod, hogy körülbelül mennyi időre van szükséged az egyes részek kidolgozására, akkor a naptáradba be is írhatod, hogy mikor lenne érdemes végezned és mivel. Ez segít majd az ütemterv tartásában, és konzulensednek is folyamatosan tudsz majd anyagot küldeni, nem a szakdolgozat írás végén zúdítod rá a teljes műved.

A tervezés tehát kiemelten fontos, egy jó terv segítségével a folyamat minden pillanatában pontosan tudod, hogy mit csinálsz és mi fog következni. A következőkben végig vesszük a szakdolgozat írás részterületeit, és elmondjuk mire érdemes odafigyelned az egyes területek esetében.

Téma- és konzulens választás

A téma- és konzulens választás igen lényeges, hiszen befolyásolja a szakdolgozat írás teljes folyamatát. A téma választásakor mindenképp vedd figyelembe, hogy

  • a szakirányodon belül mely terület érdekel,
  • az adott témakör hordoz e magában szakmai potenciált – fel tudsz e tenni hasznos és érdekes kutatási kérdéseket a témával kapcsolatban,
  • rendelkezésedre áll e elegendő szakirodalom a téma feldolgozásához.

Ha van olyan tárgy vagy témakör, ami kifejezetten érdekel, akkor fordulhatsz az adott tárgy oktatójához és felkérheted konzulensednek. Ha nincs ilyen, akkor áttekintheted a megadott szakdolgozat témák listáját a hozzájuk tartozó konzulensekkel. A konzulensek tekintetében érdemes szaktársaink, szakdolgozók véleményét is kikérni. Kifoghatsz olyan konzulenst is, aki segítőkész, gyorsan reagál és számíthatsz rá, de olyant is, aki csak minimálisan teljesíti konzulensi kötelezettségeit – lassan reagál, és nem lát el építő kritikával.

Források keresése

Ha választottál témát és konzulenst, akkor következhet a szakdolgozat írás második lépése: a források keresése. Menj el az egyetem könyvtárába, kutass az online források között, közelítsd meg több oldalról a feladatot, hogy minél több forrásanyag álljon rendelkezésedre. A szakdolgozat elméleti része akkor lesz értékes, ha összehasonlító elemzést készítesz, azaz összeveted a szakirodalmakban olvasottakat, statisztikai adatokat és kimutatásokat – ehhez pedig elegendő forrással kell rendelkezned. A szakirodalmi források emellett nagy segítségedre lesznek a szakdolgozat vázának felállításában is.

A szakdolgozat vázának felállítása

Ha összeírod a főbb pontokat, amelyeket ki szeretnél fejteni szakdolgozatodban, azaz felállítod a dolgozat vázát, akkor nagyban megkönnyíted a szakdolgozat írás folyamatát. A vázlatpontok összeírása után már csak ki kell töltened az üres részeket, azaz célzottan kezdheted meg a források feldolgozását.

A szakdolgozat vázának felállításában a szakirodalmi forrásokra támaszkodhatsz: a témádhoz közel álló művek tartalomjegyzékéből meríthetsz ötlet.

Az elméleti rész megírása

Az elméleti rész esetében – ahogy már említettük – a legfontosabb szem előtt tartanod, hogy elemző és ne leíró módon készítsd el a fejezeteket. Vess össze különböző elméleteket, egy-egy fejezetben több szakirodalmi és egyéb forrást is dolgozz fel. Ügyelj arra, hogy egyazon forrásból származó gondolatok ne szerepeljenek egymás alatt több bekezdésben, hiszen így átesel a leíró dolgozat kategóriájába – ami sajnos nem von maga után jó érdemjegyet. A szakdolgozat írás jelentős részét az elméleti rész teszi ki, így érdemes elegendő időt hagynod kidolgozására.

A primer kutatás előkészítése és elvégzése

A témád függvényében választhatsz kvalitatív vagy kvantitatív kutatási módszert. Bármelyik is legyen szakdolgozatod esetében a befutó, mindenképp plusz pontot jelent, hogy primer kutatási forma is szerepel dolgozatodban. A kutatás előkészítése – a kérdőív vagy mélyinterjú kérdések megfogalmazása, a kísérlet megtervezése – nagy körültekintést igényelnek. A primer kutatásod sikere túlnyomórészt a kutatás előkészítésétől függ. Érdemes a primer kutatás kapcsán többször is konzultálnod oktatóddal, hiszen segíthet az esetleges hibák kiküszöbölésében.

Ha megfelelően készítetted elő, akkor a primer kutatás elvégzése már gördülékenyen fog menni. Nincs más dolgod, mint összegyűjteni az adatokat, amelyeket később szakdolgozatodban prezentálsz majd.

A primer kutatási rész megírása

A szakdolgozat írás lényegi része a primer kutatás megfelelő bemutatása, így érdemes kiemelt hangsúlyt fejtetni erre a fejezetre. A primer kutatási fejezetnek tartalmaznia kell a kutatás módszertanát, a kutatási eredményeket és értékelésüket, a kutatási kérdések megválaszolását, valamint a következtetések levonását.

Fontos, hogy a kutatási eredményeket értékelő módon mutasd be, azaz keress összefüggéseket, kilengéseket. A következtetések részben pedig a kutatás során megszerzett adatokra támaszkodva, szakmailag releváns tanulságokat közölj, valamint előremutató további kutatási irányokat jelölj ki.

Formázás és hivatkozások

A formázást és a hivatkozások megfelelő megjelölését a szakdolgozat írás elejétől folyamatosan célszerű alkalmazni, hiszen így megkönnyíted a saját munkád. Ha azonban a szakdolgozat írás végére maradt, akkor se ess pánikba! Az oktatási intézmény honlapján tájékozódj a követelményekről a margók szélességét, a sorköztávolságot, a betűtípust, a betűméretet, a címsorok formázását, valamint az ábrák, táblázatok elnevezését, a hivatkozások és a mellékletek megjelenítését illetően. A hivatkozások esetében szintén nézd meg, hogy mely formát preferálja a főiskola / egyetem. Fordíts kiemelt figyelmet a megfelelő formázásra és hivatkozási forma alkalmazására, ne ezen bukj el!

Ellenőrzés

Végeztél a szakdolgozat írással? Gratulálunk! Következhet az ellenőrzés. Az ellenőrzés során vizsgáld, hogy

  • nyelvhelyesség és helyesírás szempontjából megfelelő mondatokat állítottál e össze,
  • megfelelően formáztad e mindenhol a szöveget,
  • a hivatkozások rendben vannak e,
  • az ábrák és táblázatok elnevezése, valamint a mellékletek megfelelően vannak e feltüntetve,
  • minden kötelező elemet tartalmaz e a dolgozat – borító, kivonat, tartalomjegyzék stb.

Ha mindent rendben találsz, akkor még egy utolsó ellenőrzésre küld el konzulensednek a dolgozatot, majd dőlj hátra és légy büszke magadra: teljesítetted a diplomád megszerzése előtti utolsó írásos megmérettetést, a szakdolgozat írást.

Amennyiben kérdésed adódott a szakdolgozat írással kapcsolatban, bátran fordulj hozzánk!

Szakdolgozat írás gyakori kérdések – 4+1 kérdés és válasz a sikeres dolgozatért

A szakdolgozat írás szabályai

Mennyi idő kell a szakdolgozat íráshoz?

Szakdolgozat tippek

Szakdolgozat: Minden amit tudnod kell

A legjobb szakdolgozat minta, amit valaha láttál


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!