Így győzd le a lámpalázat diplomavédés / prezentáció előtt! - IQfactory Szakdolgozat írás, dolgozat írás

Így győzd le a lámpalázat diplomavédés / prezentáció előtt!

 

Prezentálni fogsz? Közeledik a nagy nap? Gyakorlati tippek kellenek, hogyan győzd le az izgulást? Jó helyen jársz! Íme néhány egyszerű – de nagyon hatékony tipp amivel pont úgy fogsz előadni, ahogy azt eltervezted!

Diplomavédés, prezentáció

 1. Az első lépcső mindig az alapos felkészülés!

  Gyakorolj, mondd el tükör előtt, mondd el a barátaidnak, figyeld meg az előadásod lehetséges kérdések miatt. Öltözz fel úgy, ahogy aznap fogsz, csináld meg a hajad! Így nem érzed magad annyira más helyzetben, amikor tényleg prezentálsz.

 2. Előadás közben vagy és érzed, hogy kezded elveszteni a fonalat?

  Kezd azzal, hogy jobban hangsúlyozol, ügyelj a hanglejtésre. Így a feszültség egy részét máris átvezetted valami hasznosra.
  Ezután – ha van rá lehetőség – járkálj! Nem körbe-körbe, hanem lépj körülbelül hármat, majd fordulj egyből a közönséged felé. Még jobb, ha a harmadik lépésnél kérdést teszel fel, amit hatásszünet után meg is válaszolsz.

 3. Nézz körül, keress néhány embert, akik rád figyelnek.

  Ha nagy teremben prezentálsz, próbálj középen, bal oldalon és jobb oldalon is találni egy-egy ilyen személyt, akiknek magyarázni fogsz végig.
  Ne azokra nézz, aki beszélget, vagy épp posztokat olvasgat a telefonján, mert így te sem fogsz koncentrálni!

 4. Ügyelj az apróságokra!

  Ha a közönséged nem jön rá, hogy izgulsz, tulajdonképpen nyert ügyed van. Leginkább a testbeszéddel tudod ezt befolyásolni, úgyhogy legjobb, ha kihúzod magad. Emeld fel a fejed és a karjaid pozíciójára is ügyelj! Mozgasd az alkarodat, a kezedet miközben magyarázol. Ne feledd, minél magabiztosabbnak tűnsz, annál magabiztosabb leszel.

 5. Figyelj oda a légzésedre!

  Lassan szívd be a levegőt és lassan fújd ki. Ilyenkor ne csak magadra koncentrálj, hanem a téged körülvevő dolgokra. Hol vagy, miért vagy itt, mi a célod ezzel, ki a közönséged? Fogalmazd meg magadban ezeket!
  Nem hiába említik a mindfulness-t olyan sok helyen!

 6. Kezdj viccel, vagy valami közvetlennel!

  Kérdezd meg a közönséged hogy ők is hajnalig nézték-e a Forma 1-et, vagy ők sem örülnek neki hogy péntek 4-re került az előadás kezdete. Persze ne várj választ!
  Az emberek többsége nem tud hosszan koncentrálni szünet nélkül, ezért időről-időre illessz be néhány rövid történetet, élethű példákat, amiket úgy mondasz el, mintha a kávéházban mesélnéd a barátaidnak.

 7. Mi a legrosszabb, ami történhet?

  Az, hogy valaki megjegyzi magában hogy volt ez előadó, aki izgult. Ez a maximum. Aztán másnap megy minden tovább.

+1 Ha úgy érzed, semmi sem segít rajtad, mindenképp szép, átlátható diát csinálj, amin sok infó van – vázlatosan. Rakj bele szabadon felhasználható képeket, esetleg PowerPoint helyett használj prezi.com-ot! Ezzel kicsit eltereled magadról a figyelmet és valószínűleg ez megnyugtat.

Ne felejtsd el, néhány órán belül túl leszel az egészen:)

Még több segítség kell a szakdolgozatodhoz?

És ezeket olvastad már?


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!