Így építsd fel a diplomavédés ppt-d! - IQfactory Szakdolgozat írás, dolgozat írás

Így építsd fel a diplomavédés ppt-d!

Ha már eljutottál a diplomavédésig, akkor ügyesen vetted az akadályokat. Hogy a finisben is jól teljesíts, most segítünk, hogyan építsd fel a diplomavédés ppt-d!

Külalak

A diplomavédés ppt-nek általában letisztultnak kell lennie. A bírálók nem igazán szeretik az indokolatlanul sok színt, a különböző alakzatokat, nyilakat és gif-eket. Gyakran még azt is meghatározzák, hogy a diasor hátterének fehérnek kell lennie. Kerüljük az áttűnéseket, animációkat a diák váltása között. Tehát a külalak tekintetében az egyszerűségre, átláthatóságra törekedj. Egy-két színt használj esetleg a címsorok, vagy a fontosabb részek kiemelésére. Ha például egy márkáról vagy cégről írtad a szakdolgozatod, akkor használhatod az adott márkához vagy céghez kapcsolódó színeket, ezzel erősítve a koherenciát a szakdolgozatod témája és a diplomavédés ppt-je között.

A jó olvashatóság végett használjunk 20 pt méretű betűket a diplomavédés ppt-jében. A kisebb ábrafeliratokat elegendő 12 pt méretű betűvel feltűntetni, e méret alá azonban semmiképp ne menjünk.

Hossz

A diplomavédés ppt-d bemutatására általában maximum 10 perc áll rendelkezésre, így nem javasolt 25 dia felé menni. Rendszerint 15-20 dián már tökéletesen bemutathatók az elért eredmények, így ennél hosszabb prezentációt nem célszerű létrehozni. Érdemes figyelni arra is, hogy ne akarjuk a szóban forgó 15-20 diára rázsúfolni az egész szakdolgozatunkat. Csak a lényeget emeljük ki pontokba szedve, illetve ábrák, grafikonok és diagramok segítségével mutassuk be az elért eredményeket.

Tartalom

A diplomavédés ppt lényege, hogy bemutassa, honnan hová jutottál el a szakdolgozatod elkészítése során. Tehát az eredményeket kell fókuszba helyeznünk. Minden diplomavédés ppt-nek rendelkeznie kell egy címlappal, amelyen szerepel a szakdolgozat címe, a hallgató neve, a konzulens neve és a védés éve. Ezt követően röviden mutassuk be, hogy hogyan épült fel szakdolgozatunk, milyen főbb fejezeteket foglalt magába a kutatás. A szakdolgozat vázának bemutatása után ismertessük, hogy milyen hipotéziseket, vagy kutatási kérdéseket vizsgáltunk dolgozatunkban. Mutassuk be az alkalmazott vizsgálati módszereket, majd térjünk rá az eredményekre.

Az eredmények bemutatása legszemléletesebben grafikonok és diagramok segítségével történhet, így bátran helyezzünk el ábrákat a diplomavédés ppt-ben.  Természetesen nem kell az összes eredményt bemutatnunk. A hipotézisek/ kutatási kérdések szempontjából releváns eredményeket emeljük ki, illetve azokat, amelyeket érdekesnek és hasznosnak tartunk. Ha tettünk javaslatot a témában, akkor javaslatainkat a diplomavédés ppt-be is illesszük be. Az utolsó dián köszönjük meg a figyelmet.

A bíráló által javasolt, záróvizsgán felteendő kérdések

Sok esetben előre kiadják a bíráló által javasolt, záróvizsgán felteendő kérdéseket. Ezeket beilleszthetjük a diplomavédés ppt-be is az utolsó (Köszönöm a figyelmet!) dia után. A prezentáció során nem kell bemutatnunk ezeket a diákat, tehát a záró diánál állítsuk meg a prezentációt. Csak akkor lépjünk tovább, ha a bizottság felteszi a kiadott kérdéseket, amelyekre előre felkészültünk. Így nem tűnik úgy, hogy mindenáron bizonygatni akarjuk rátermettségünket, ha azonban szóba kerül, akkor megmutathatjuk, hogy felkészülten érkeztünk a záróvizsgára.

Sok sikert kívánunk a diplomavédés ppt-d elkészítéséhez!


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!