A diplomamunka minta, amit eddig kerestél! - IQfactory Szakdolgozat írás, dolgozat írás

A diplomamunka minta, amit eddig kerestél!

Ha felsőoktatási tanulmányaid alatt írtál beadandó házi dolgozatot, vagy TDK dolgozatot készítettél, akkor előnyben vagy azokkal szemben, akik tanulmányaik végén szembesülnek a diplomamunka megírásának kihívásával. Persze a diplomamunka megírása akkor is sok időt is energiát igényel, ha már szereztél tapasztalatot a témában. Az alábbi diplomamunka mintával segítséget szeretnénk nyújtani a dolgozatíráshoz, hogy ha most találkozol ilyen jellegű megmérettetéssel először, akkor se ess kétségbe, menni fog!

 

Diplomamunka minta:

Bevezetés

 1. Elméleti rész
  • Elméleti rész fejezetei
   • Elméleti rész alfejezetei
   • Elméleti rész alfejezetei
  • Elméleti rész fejezetei
 2. Primer kutatási rész
  • A kutatás célja, körülményei
  • A kutatás módszertana
  • Eredmények és értékelésük

Összefoglalás, javaslattétel

Irodalomjegyzék

Mellékletek

Bevezetés

A diplomamunka minta első része a bevezetés, melyben ki kell fejtenünk, hogy miért az adott témát választottuk, mi a kutatásunk célja, miben mutat újat és mitől aktuális a téma. Általában 1-2 oldal terjedelemmel kell számolnunk a bevezetés esetében.

Elméleti rész

Az elméleti rész a szakirodalom feldolgozását jelenti. Általában a teljes dolgozat terjedelmének a felét teszi ki. Diplomamunka mintánkban az elméleti részt kisebb-nagyobb fejezetekre bontottuk. Célszerű a nagyobb témaköröket új fejezetekben boncolgatni, hiszen így tagoltabb és ezzel együtt átláthatóbb lesz a dolgozatunk. Rendszerint a felsőoktatási intézmények előre meghatározzák a diplomamunkában felhasználandó szakirodalmak minimum mennyiségét. Törekedjünk arra, hogy ne csak épphogy elérjük a minimumot, hanem teljesítsünk túl. A könyvtárakban és az interneten is számos könyv, szakcikk és tanulmány a rendelkezésünkre áll, így nem kell attól tartanunk, hogy nem lesz elegendő forrásanyagunk.

Primer kutatási rész

Mint ahogy diplomamunka mintánkban feltűntettük, a primer kutatási rész is több fejezetből tevődik össze. Ezek a kutatás célja és körülményei, a kutatás módszertana és az eredmények értékelése. Míg a szakirodalmi kutatás rész adja a dolgozatunk egyik felét, addig a primer kutatási rész teszi ki a másikat. Törekedjünk arra, hogy a kutatásunk eredményeit minél részletesebben elemezzük, külön hangsúlyt fektetve a téma szempontjából legrelevánsabb részekre.

Összefoglalás javaslattétel

Láthatjuk, hogy a diplomamunka minta zárófejezete az összefoglalás és javaslattétel. Ebben a fejezetben foglaljuk össze a szakirodalmi és a primer kutatás során megszerzett információkat, és tegyünk javaslatot a témában. A javaslattétel növeli a diplomadolgozat értékét. Az összefoglalás és javaslattétel fejezet esetében 2-3 oldal terjedelemmel érdemes kalkulálnunk.

Irodalomjegyzék

Előre tájékozódjunk az oktatási intézményünk által elvárt hivatkozási formáról, és az irodalomjegyékbe annak megfelelően helyezzük el a felhasznált irodalmak listáját.

Mellékletek

Diplomamunka mintánk tartalmazza a mellékletek részt is, ám ennek létrehozása nem minden esetben kötelező. Ha sok ábrát vagy táblázatot tartalmaz dolgozatunk, akkor annak egy részét a főszöveg helyett érdemes a mellékletekbe elhelyezni, és a szövegben csak utalni arra, hogy az „XY ábrán látható módon…”.

Bízunk benne, hogy diplomamunka mintánk segítségedre lesz dolgozatod elkészítése közben. Ha további segítségre van szükséged, bátran fordulj hozzánk!

 

 

 


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!