Tippek és trükkök a diplomavédés prezentációhoz - IQfactory Szakdolgozat írás, dolgozat írás

Tippek és trükkök a diplomavédés prezentációhoz

A diplomavédés prezentáció általában nagyon hosszúnak tűnik, amikor a bizottság előtt állunk, pedig relatív rövid idő áll a rendelkezésünkre nagy mennyiségű információ átadására. Hiába állítottad össze jól a diasort, az izgalom, a vizsgadrukk befolyásolja a prezentáció kimenetelét. Segítünk, hogyan készülj fel a diplomavédés prezentációdra, hogy még a váratlan helyzetekben se érjen meglepetés.

Készülj fel a prezentálásra!

A diasor összeállításán kívül magára a prezentálásra, az előadásra is fel kell készülnöd. Általában 10 perc áll rendelkezésünkre, hogy bemutassuk a 30, 40 vagy akár 50 oldalas szakdolgozatunk eredményeit. Mivel a diákon csak a lényeget érdemes feltűntetni, szóban kell kifejtenünk a mondandónk nagy részét. Érdemes külön leírnunk magunknak, hogy mi mindent szeretnénk elmondani az egyes diákhoz kapcsolódóan, hogy begyakorolhassuk az előadást. Próbáljuk el többször is a diplomavédés prezentációnkat, és mérjük le, hogy hány perc alatt érünk a végére. Ügyeljünk arra, hogy ne hadarjunk, de ne is beszéljünk vontatottan. Amikor az ábrákhoz, diagramokhoz érünk, akkor hagyjunk időt a közönségnek, hogy áttekintsék mit is akarunk bemutatni.

A diplomavédés prezentáció közben húzzuk ki magunkat és tartsuk a szemkontaktust a bírálókkal. Otthon kérjük meg egy családtagunkat vagy lakótársunkat, hogy legyen a közönségünk, és próbáljuk meg begyakorolni a szemkontaktus fenntartását is. Akkor hagyjuk abba a gyakorlást, ha már magabiztosnak érezzük magunkat prezentálás közben és a segítség nélkül is elő tudjuk adni az eredményeket.

Készülj fel a váratlan helyzetekre!

Váratlan helyzetek mindig adódhatnak, így a diplomavédés prezentáció alatt is érhetnek meglepetések. Előfordulhat, hogy nem működik a számítógép vagy a kivetítő, így segítség nélkül önállóan kell előadnunk a prezentációt. Ha előre begyakoroljuk az előadást, akkor egy ilyen hiba nem fog gondot okozni, hiszen tudni fogjuk, hogy mit akarunk mondani.

Általában előre megadják a bíráló által javasolt, záróvizsgán felteendő kérdéseket is, így válaszainkat érdemes beépítenünk a diplomavédés prezentációba. Viszont, az is előfordulhat, hogy teljesen más kérdéseket tesz fel a bizottság, vagy a prezentáció közben akad egy gondolatuk, amivel félbeszakítják az előadást. Ilyenkor se pánikoljunk, nyugodtan gondoljuk végig válaszunkat, hiszen a kapkodásból jó nem sülhet ki. Ezután, ha szükséges, térjünk vissza prezentációnk folytatásához.

A bizottság tisztában van vele, hogy a diplomavédés prezentáció stresszel jár, így ne aggódjunk azon sem, ha úgy érezzük látszódnak rajtunk az izgalom jelei.

Lélegezz!

Sokan elfelejtik a légzés fontosságát, pedig stresszes helyzetben segíthet megnyugodni, ha megfelelően lélegzünk. A diplomavédés prezentáció pedig pont egy olyan stresszes helyzet, amikor minden olyan trükkre szükségünk lehet, ami megnyugtat. Még mielőtt elkezdenéd az előadást, vegyél három mély lélegzetet, hiszen ezzel azt üzeneted a testednek, hogy minden rendben van. A hadarás is a nem megfelelő légzésből adódik. Tartsd fenn tudatosan a lassú, természetes légzésed ütemét az egész prezentáció alatt. Csakúgy, mint az előadásod szövegét és a szemkontaktus tartását, a nyugodt légzést is gyakorold be még otthon.

Bízunk benne, hogy tippjeink segítségével nyugodt és sikeres élmény lesz a diplomavédés prezentációd!

 


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!