Diplomavédés, milyen lesz az utolsó vizsgád? - IQfactory Szakdolgozat írás, dolgozat írás

Diplomavédés, milyen lesz az utolsó vizsgád?

Számos tárgyból sikeresen levizsgáztál, megírtad a szakdolgozatodat és a diplomád átvételéhez szükséges utolsó megmérettetéshez érkeztél. Gondold végig, milyen hosszú út áll mögötted, milyen sok akadályt sikerrel vettél. A diplomavédés sem foghat ki rajtad, pláne ha megfontolod tippjeinket, hogy mire ügyelj a prezentációd során.

Így állítsd össze a prezentációd!

A diasor adja a prezentációd vázát, a benne található ábrák, grafikonok és diagramok szolgáltatják a vizuális tartalmat a bizottság számára, így érdemes körültekintően állítanod össze.

  • Formai követelmények

A diplomavédés során használt diasorral szembeni elsőszámú elvárás, hogy letisztult, és könnyen átlátható legyen. A legjobb, ha fehér hátteret használsz és a betűk sem szivárványszínekben pompáznak. Egy-két színt belevihetsz a prezentációdba, de törekedj e téren is a letisztult megjelenésre. A diák közötti váltás során alkalmazható áttünések és különböző effektek használata sem javasolt a diplomavédés esetén. Képeket és ábrákat csak akkor alkalmazz, ha azok a mondandódat támasztják alá. Például a kutatásod során elért eredményeket szemléltető diagram nyugodtan helyet kaphat a prezentációban, de egy integető figura már nem lenne helyénvaló.

Mivel a diplomavédésen általában körülbelül 10 perc alatt kell előadnunk a prezentációnkat nem érdemes nagyon hosszú diasort összeállítani. Egy 15-20 diából álló prezentáció bőven elegendő, de néha már 10 dia is lefedi a lényeget. Ügyelj arra, hogy jól olvasható legyen a diákon feltűntetett szöveg. Minimum 12 pt, de inkább 20 pt méretű betűket használj. Ne zsúfold tele a diákat szöveggel, csak a lényeget emeld ki, röviden, pontokba szedve.

  • Tartalmi követelmények

A diplomavédéshez készített prezentáció első diája a címlap, amelyen a diplomamunkád címe, a te neved, a konzulensed neve, a szakod és a védés éve kell, hogy szerepeljen. Ezután következik diplomamunkád bemutatása. Fontos, hogy ne a szakirodalomra fókuszálj, hanem a kutatásod során elért eredményeket mutasd be. 1-2 dia szólhat arról, hogy hogyan építetted fel szakdolgozatodat, milyen szakirodalomban található megállapítások hatottak leginkább a kutatásodra, de összességében a primer kutatás során elért eredményeket helyezd előtrébe.

A kutatás bemutatását kezd a hipotézisek megfogalmazásával, azaz mond el, hogy mire kerested a választ dolgozatodban. Ezután ismertesd a választott kutatási módszert és a vizsgálat körülményeit, majd térj rá az eredményekre. Nem kell az összes eredményt A-Z-ig bemutatnod, azokra helyezd a hangsúlyt, amelyek választ adtak a hipotézisekre, és amelyek valamilyen szempontból érdekesek, vagy kirívóak. A diplomavédés lényege, hogy bemutasd, hogy mit értél el a szakdolgozati kutatással, így fókuszálj a releváns eredményekre.

A diplomavédés során bátran szemléltesd grafikonok vagy diagramok segítségével az elért eredményeket, hiszen így átláthatóbb lesz a mondandód.

Gyakorlás a tudás anyja

A prezentáció összeállítása után nincs más hátra, mint a gyakorlás, hiszen csak úgy tudod majd higgadtan és érthetően előadni a mondandódat, ha felkészülsz az előadásra. A gyakorlás nélkülözhetetlen a sikeres diplomavédéshez, úgyhogy mindenképp szánj rá időt!

  • Kommunikáció

Mivel a diplomavédésére rendszerint csupán 10 perc áll rendelkezésre, de rengeteg információt át akarnak adni a hallgatók, hadarni kezdenek. Erre rásegít az izgalom is, így végül egy élvezhetetlen, érthetetlen előadást nyújtanak. A kevesebb több, ezt tartsd szem előtt a prezentációd gyakorlásakor. Fókuszálj a lényegre, lassan és érthetően beszélj, ne túl halkan, de ne is kiabálva. Az otthoni gyakorlások alkalmával készíthetsz magadnak segéd cetliket, amelyekre részletesebben leírod, hogy az egyes diáknál mi mindent akarsz átadni. Addig gyakorold otthon a prezentációt, míg a segéd cetlikre már nem lesz szükséged. Mindenképpen mérd le, hogy mennyi idő alatt érsz végig a prezentációdon, ha hosszabbra sikerül, mint 10 perc, akkor húzd ki a kevésbé fontos részeket, ha pedig rövidebbre, akkor egészítsd ki a mondandód néhány gondolattal.

  • Nonverbális jelek

A jó előadás nem csak a megfelelő kommunikáción, de a nonverbális jeleken is múlik. Az első, amire felfigyel a közönség az valóban a hangerő, a beszédtempó és az artikuláció, azaz a jól érthetőség, de emellett az is fontos, hogy milyen az előadó testtartása, tartja e a szemkontaktust és alapvetően összeszedetten viselkedik e. A diplomavédés során biztos, hogy izgulni fogsz. Izzadni fog a tenyered, kipirul az arcod, talán még egy kicsit remegni is fogsz, de pontosan ezek miatt fontos, hogy begyakorold otthon a megfelelő nonverbális jelek alkalmazását, hogy legalább azokra felkészülj, amikre fel lehet.

Lényeges, hogy a testtartásod határozottságot sugalljon, így tehát húzd ki magad, egyenesen állj, ne lépegess jobbra-ballra, vagy dülöngélj előre-hátra. A szemkontaktus fenntartása is fontos. Az otthoni gyakorlás során kérd meg családtagjaidat, barátaidat, vagy lakótársaidat, hogy játsszák el a bizottság szerepét, te pedig gyakorold rajtuk a szemkontaktus tartását.

  • Csak nyugalom!

Biztos azt gondolod, hogy könnyű azt mondani. Hidd el tisztában vagyunk vele, hogy teljes nyugalommal nem lehet belépni a diplomavédésre, de az nem is lenne egészséges. Egy kis izgalom nem árt, de nem szabad hagynod, hogy felülkerekedjen rajtad. Ha alaposan begyakorlod a prezentációdat, akkor kevésbé fogsz izgulni, mintha csak felületesen néznéd át a mondandódat. A gyakorlással tehát csökkenthető a vizsgadrukk. A megfelelő légzéstechnika elsajátítása is sokat segít az izgulás csökkentésén. Mielőtt sorra kerülnél vegyél három mély lélegzetet és lassan fújd ki. A prezentációd közben is tudatosan lassan lélegezz, hiszen így nem csak az izgulást csökkentheted, hanem a hadarást is elkerülheted. A tudatos légzést is érdemes otthon gyakorolnod, akárcsak az előadásod többi aspektusát.

Készülj fel a váratlanra!

A váratlanra nehéz felkészülni, szinte lehetetlen. De azt meg tudod tenni, hogy számba veszed azokat az eshetőségeket, amelyek a diplomavédésed során bekövetkezhetnek. Például, ha nem működik a számítógép, a diavetítő, vagy ha olyan kérdést szegeznek neked, amire nem tudtál előzőleg felkészülni. Az első és legfontosabb, hogy ezekben a helyzetekben is maradj higgadt. Ha alaposan begyakoroltad a prezentációd, akkor a diasor nélkül is elő tudod adni. A nem várt kérdésekre pedig higgadtan és megfontoltan válaszolj. Ha nem is adsz tökéletes választ, ne aggódj, az egész teljesítményedet fogják értékelni, nem egy kérdés alapján hoznak ítéletet a bizottság tagjai.

Sikeres diplomavédést kívánunk! Ha kérdésed akad, bátran fordulj hozzánk, segítünk!

Tippek és trükkök a diplomavédés prezentációhoz

Így építsd fel a diplomavédés ppt-d!

Diplomamunka a témaválasztástól a leadásig!

A diplomamunka minta, amit eddig kerestél!

Így győzd le a lámpalázat diplomavédés / prezentáció előtt!

 


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!