A szakdolgozat védésének menete - IQfactory Szakdolgozat írás, dolgozat írás

A szakdolgozat védésének menete

Ismerd meg ellenségeidet, tartja a régi mondás. Így van ez akkor is, ha a szakdolgozat védés menete a téma: bár a megmérettetés természetesen nem ellenség, az azt övező stressz már annál inkább. Hogy segítsünk minimalizálni a feszültséget, hoztunk nektek egy kis összefoglalót, hogy lássátok, nagyjából hogyan is néz ki a szakdolgozat védés menete!

A szakdolgozat védés menete – 1. fázis: a felkészülés

 

Igazából nevezhetnénk nulladik fázisnak is, de a lényeg ugyanaz: fontos, hogy a vizsgát megelőző heteket is a szakdolgozat védés menete részének tekintsd. Ha egy logikus stratégia mentén tudatosan, az idődet jól beosztva elkészülsz, hidd el, a közelgő dátum egyre kevésbé fog ijesztőnek tűnni. Vedd át alaposan a szakdolgozatot erősségeit és gyengeségeit, állíts össze tételes választ a bírálatra! Készíts ppt-it, ami segít, hogy összeszedett legyél. A védés napja előtt próbálj meg egy nagyot aludni, ébredés után pedig lehetőleg ne hagyd ki a reggelit!

 

A szakdolgozat védés menete – 2. fázis: az idegtépő várakozás

 

Akár 5, akár 50 percet kell a terem előtt állnod, ezt a várakozást borítékolhatóan kétszer annyira nehéznek fogod megélni, mint a szakdolgozat védés menete összes többi szakaszát együttvéve. Könnyű mondani, de próbálj meg kikapcsolni! Ha ez segít, beszélgess a szaktársaiddal, vagy játssz a telefonodon. A jegyzeteidet ekkor már ne olvasd újra: eleget készültél, az ideges lapozgatás semmit nem fog hozzátenni a tudásodhoz.

 

A szakdolgozat védés menete – 3. fázis: a várva várt felelet

 

A diplomamunka védésére szolgáló felelet pontos menete intézményenként eltér, ezért fontos, hogy az elvárásokról időben tájékozódj. Általánosságban elmondható, hogy a szakdolgozat védés menete a következőképpen néz ki: szólítanak, bemész, és lehetőséget kapsz, hogy egy előadás keretében (a legtöbb intézményben ppt-vel kísérve) bemutasd a szakdolgozatodat. Az egészet fogd fel úgy, mintha egy hollywoodi film rendezője lennél, akit a kulisszatitkokról kérdeznek! Természetesen nem arra kíváncsi a bizottság, hogy az írás ideje alatt hány palacsintát ettél meg a könyvtár melletti büfében, azt viszont nagyon értékelik, ha bővebben elmondod, miért épp az adott terület érdekel, és hogyan vinnéd tovább, ha lenne alkalmad további kutatásra.

 

A szakdolgozat védés menete – 4. fázis: kérdések, válaszok, eredmények

 

A szakdolgozat védés menete legutolsó, rettegett fázisa a kérdések ideje. Persze izgalmában mindenki arra számít, hogy a bizottság minden ott ülő tagja elmésebbnél elmésebb kérdésekkel szedi ízekre mindazt, amit az elmúlt 10-15 percben elmondtál, de ez az esetek nagy többségében nincs így. Jelen cikk szerzője például saját védésekor meglepve és megkönnyebbülve tapasztalta, hogy a nagyjából 8 fős bizottságból a nyári hőségben, ebédidőhöz közeledve 2-3 tag volt, aki egyáltalán figyelni tudott. Légy nyugodt: nem a hiányosságaidra kíváncsiak, hanem arra, mit tudsz még.

 

A szakdolgozat védés menete sok esetben az államvizsgával folytatódik, más intézményekben pedig különálló napra szervezik, és már csak az eredmények kihirdetése van hátra. Bárhogy is lesz, légy büszke magadra: a szakdolgozat védés az egyetemi képzés egyik legkeményebb kihívása – túllenni rajta önmagában is büszkeség!

 

Nem egészen tiszta még a szakdolgozat védés menete? Mással kapcsolatban is lenne kérdésed? Keresd a iQfactory profi csapatát!

Szakdolgozat írás gyakori kérdések – 4+1 kérdés és válasz a sikeres dolgozatért

A szakdolgozat írás szabályai

Mennyi idő kell a szakdolgozat íráshoz?

Szakdolgozat tippek

Szakdolgozat: Minden amit tudnod kell

A legjobb szakdolgozat minta, amit valaha láttál


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!