Jól használod? - Az írásjelek 1.rész | Blog | IQfactory

Jól használod? – Az írásjelek 1. rész

A szövegszerkesztők az egyik leggyakrabban használt eszközökké váltak az informatikában. Az igényes beadandók, házi dolgozatok, szakdolgozatok és egyéb dokumentumok létrehozásához mára már rengeteg eszköz áll rendelkezésünkre, az ördög mégis a részletekben rejlik. Az esztétikus megjelenéshez bizony hozzátartozik az írásjelek megfelelő használata is, amit bár tanultunk nyelvtan órán, mégis számos esetben helytelenül használunk. Éppen ezért összefoglaltuk az írásjelek használatára vonatkozó szabályokat, így ezen túl biztosan helyesen fogod használni őket.

picture 171/365 Follow my project with CClones 365-2011 on Twitter | Facebook

 

 

 

 

 

 

 

. Pont

A kijelentő mondat lezárásaként, a mondat végén használatos. A legtöbb mondat ponttal végződik, valamint egy szó rövidítésekor szintén pontot alkalmazunk.

Pl.: Dr. Kovács András kiváló sebész.

 

, Vessző

A beszédben a szöveget szünettel, hanglejtéssel tagoljuk. Ezt írásos formában vessző használatával tesszük. A vesszőt tagmondatok és szavak között használjuk.

  • Tagmondatok között:

A vessző összetett mondatot tagolhat. Az összetett mondat fő ismertetője, hogy kettő, vagy több állítmány (főnév, ige, melléknév) szerepel benne, melyek külön tagmondatot képviselnek. Nem kell kitennünk a vesszőt, ha ugyan ahhoz az alanyhoz két állítmány tartozik, amelyek között semmilyen viszony nincs.

Pl.: Anna főzött és takarított.  De így már használunk vesszőt: Anna főzött, majd takarított. Ha hiányos a szerkezet: Pl.: A tervezett munkát megcsináljuk, és a többit is.

  • Amikor a jelzőt értelmezőként használjuk

Pl: Színházban voltam Petivel, a legjobb barátommal.

  • „mint” kötőszó előtt

Pl.: Olyan piros, mint a tulipán.

Kivéve! : Amikor a „mint” fokozza a jelentést: Pl.: Ez több mint arcátlanság!

  • „hogy” előtt

Pl.: Elmegyek a boltba, hogy bevásároljak.

  • „vagy” előtt

Pl.: Fekete ruhát vegyek fel, vagy fehéret?

  • „Illetve”, „valamint”, „avagy” kötőszavak előtt

Pl: Kedvenc ételem a pizza, valamint a hamburger.

  • Felsorolásnál

Pl: A táskámban van toll, füzet, könyv.

 

; Pontosvessző

A többszörösen összetett mondatok tömbökre tagolódhatnak. Egy mondattömbnek számítanak a tartalmilag szorosabban összetartozó tagmondatok. A mondattömbök elkülönítése azonban nem kötelező, tehát elkerülheted a pontosvessző használatát, viszont megkönnyíti az olvasást, értelmezést.

Pl.: „Gyógyszer nélkül nem érnék ki a kórházba, a gyógyszer viszont megteszi a magáét; amire kiérünk, kezem-lábam remeg és röpköd, majd elrepülök”. (Orbán Ottó)

Ezen a nyáron a medencében úsztam, így tudtam fejleszteni a mozgásomat; bicikliztem, ami megerősítette a lábam; és mesét néztem minden szombat reggel.

: Kettőspont

Kettőspontot használunk, amikor egy- egy gondolatra szeretnénk felhívni a figyelmet, vagy ha jelezni szeretnénk, hogy a kettőspont után a tagmondat fontosabb következtetést tartalmaz.  Pl.: Közös a célunk: minél nagyobb profit elérése, ügyfelek elégedettsége.

Listák előtt is vesszőt használunk. Pl.: A piskóta elkészítésének hozzávalói: tojás, liszt, sütőpor, só, cukor, vaníliás cukor, citromlé

 

( ) Zárójel

Akkor használjuk, amikor extra információt közlünk szövegünkben, de kifejtése, vagy pontosítása nem lényeges a mondat értelmezéséhez.

Pl.: A kishúgom elszomorodott, amikor megtudta, hogy Godzilla (akit nagyon szeretett) csak egy mozi karakter.

[ ] Szögletes zárójel

Legtöbbször egy idézeten belül használunk szögletes zárójelet, amikor az idézett mondatba olyan gondolatot teszünk, ami nem az eredeti írótól származik.

Pl.: „S homlokán az ifjú megcsókolván [= miután megcsókolta], útnak indult a hold éjjelén).

„Én kiskoromban mindig szót fogadtam [nem igaz] és minta gyerek voltam”

 

A következő részben még több írásjel helyes használatát mutatjuk be nektek a tökéletes szöveges tartalmak elkészítéséhez. Kövessétek blogunkat!

Még több segítség kell?

 

 

És ezeket olvastad már?

 


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!