Apróságok, amiktől jobb lesz a szakdolgozatod | Blog | IQ Factory

Apróságok, amiktől sokkal jobb lesz a szakdolgozatod

Ha még nem is írtunk szakdolgozatot, mindannyian ismerjük az érzést, amikor ülünk egy fenyegetően üres fehér lap felett/a számítógép szövegszerkesztőjének képernyője előtt, és fogalmunk sincs, mit írjunk. A leadási határidő közeleg, most már muszáj lenne elkezdeni, de egyszerűen nem tudjuk, miről is írhatnánk. A fő probléma pedig az, hogy hiába fogalmazol gyönyörű, tudományos mondatokat, ha a dolgozatod tartalmatlan, az alapja pedig egy gyenge ötlet.

apr

Mielőtt gondolkozni kezdenél a szakdolgozaton, azon tűnődj el, hogy mi segít neked gondolkozni, és teremtsd elő a megfelelő körülményeket. Gondold át a kérdést, amelyre a szakdolgozatodban választ kívánsz adni, ezután már tudsz ötletelni a lehetséges álláspontokról, megoldásokról. Az első lépés tehát mindig az, hogy az esszédnek legyen mondanivalója. Ha már tudod, miről akarsz írni, nyert ügyed van. A jó szakdolgozat írásakor az alábbi négy dologra kell figyelned:

  1. Vállald fel az álláspontod!

A szakdolgozatokban általában megtalálható egy konfliktus, és/vagy annak többféle megoldása. Amennyiben szükséges, a bevezetésedben nyugodtan írhatsz a többféle nézőpontról, de utána válaszd ki a számodra szimpatikus perspektívát, és érvelj mellette. Tedd egyértelművé, melyik megoldást tartod jövedelmezőnek.

  1. Foglald össze!

Ha már összegyűjtötted az érveidet, nem szükséges azokat listába foglalva leírni a szakdolgozatodban. Sokkal hatékonyabb, ha összefoglalod őket egy mondatba, és nem utolsó sorban jobban is hangzik. Hiába megfelelő tartalmilag a dolgozatod, ha olyan stílusa, mintha egy alsós írta volna.

  1. Törekedj a rövidségre!

A bevezetésed végén legyen egy mondat, ami érthetően és egyértelműen kifejezni, mit szeretnél közölni a dolgozatoddal. Jó ötletnek tűnhet, hogy kettő, erről szóló mondatod legyen, így az első mondatban le tudod írni a fő témát, míg a másodikban a támogató gondolatokat, de ez általában fölösleges. Mindenki – így az is, aki majd elbírálja a munkád -, keresni fogja azt az egy mondatot, ami összefoglalja, mit várhat ettől az esszétől. Hatékony lehet, ha odaadod a dolgozatod ezen részét egy laikusnak, hogy megnézze, talál-e egy ilyen mondatot. Amennyiben pedig több összefoglaló mondatot is írtál, ki tudja választani az igazán hasznosat.

  1. Légy egyértelmű!

Figyelj rá, hogy a dolgozatodban ne forduljanak elő a „lehet” vagy „talán” szavak. Törekedj az álláspontod pontos és egyértelmű megfogalmazására, mindenki számára legyen érthető, pontosan mi mellett is érvelsz. Ha nem érzed elég erősnek az érveidet, válassz másik témát. Akár az okokat keresed, akár a megoldást, mindenképpen az érveid legnagyobb rajongójának kell lenned, az olvasónak éreznie kell, hogy igazán hiszel az általad védett témában. Így egyszerűbb a bírálókat is magad mellé állítani.

+1. Rugalmasság

Mindnyájunkkal megtörtén már, hogy így hirtelen, írás közben jutott eszünkbe egy zseniális, kihagyhatatlan ötlet. Ezek azonban gyakran megváltoztatják a dolgozatod hátralévő részét, tehát az egész szakdolgozatot. Ezzel azonban semmi baj nincsen, de ha készen vagy, mindenképpen olvasd át az esszét, hogy egy kerek egészet alkot-e, ilyenkor a nyelvtani hibákat is ki tudod szűrni.


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!