Hogyan csinosíthatod a szakdolgozatod? | Blog | IQfactory

Hogyan csinosíthatod a szakdogád?

A szakdolgozat írása nem könnyű feladat. Ki kell találnunk egy jó témát, felhasználandó anyagokat kell gyűjtenünk szakkönyvekből, szaklapokból, kutatást kell végeznünk. Egyszóval hosszadalmas feladat, arról nem is beszélve, hogy egy csomó formai követelménynek meg kell feleljen. Azonban, hogy a kemény munka eredménye kellően profin nézzen ki, képekkel, ábrákkal, formázásokkal egyedivé tehetjük szakdolgozatunkat.

csinos

Használj stock fotókat!

Az interneten több weboldal is létezik, ahonnan ingyenesen tölthetünk le képeket. Ilyen például a pixabay.com, ahol kulcsszavas kereséssel szinte bármilyen témában találunk fotókat, grafikákat, letöltésük pedig teljesen legális és ingyenes. Vannak azonban más oldalak is, például a hiresstock.com, freerangestock.com, vagy a picjumbo.com. Ezen oldalak közt akad, amelyik regisztrációköteles, azonban mind a regisztráció, mind pedig a fotók letöltése ingyenes. A képek kategóriákba rendezettek, így könnyebb és gyorsabb a keresés. A fotómegosztó oldalakon rengeteg jó képet találunk, azonban ügyelnünk kell arra, hogy csakis abban az esetben használjuk őket, ha tényleg relevánsak és hozzáadott értéket teremtenek. A képek forrását minden esetben jelölni kell a kép alatt, illetve a szakdolgozat végén, a képjegyzékben is.

Készíts ábrákat, grafikonokat!

A kutatáshoz, vagy kérdőívhez tartozó eredményeket érdemes grafikonokkal, ábrákkal megmutatni. Legyen szó saját adatokról, vagy másodlagos forrásból származó eredményekről, ügyeljünk arra, hogy a grafikonok, ábrák megjelenése egységes legyen az egész szakdolgozatban. Használhatjuk a beépített Microsoft Office sablonokat, vagy választhatunk további lehetőségek közül a templates.office.com-on. Vigyázzunk azonban arra, hogy a választott sablon megfeleljen a szakdolgozat formai követelményeinek, és hogy ne essünk túlzásokba a desingt illetően! Továbbá itt is igaz, hogy az adatok forrását minden esetben fel kell tüntetni az ábrák alatt.

Szófelhők, infógrafikák használata

A szófelhőkkel és infógrafikákkal óvatosan kell bánni. Nagyon jól nézhetnek ki egy-egy kutatás ábrázolásánál, de csak abban az esetben, ha nem helykitöltés céljából illesztjük be őket. Ha mégis a használatuk mellett döntünk, fontos, hogy a saját kutatásunkat jelenítsük meg rajtuk, ne pedig a másodlagos forrásból származó eredményeket, ezáltal sokkal hitelesebbek. Az interneten fellelhető néhány oldal, melyekkel könnyen és gyorsan készíthetünk ilyen grafikákat. A piktochart.com és az easel.ly egyszerűen és gyorsan használhatóak, grafikai tudást nem igényelnek. Segítségükkel könnyedén elkészíthetjük a szakdolgozatunkba illő infógrafikákat.

study

Multimédiás anyagok

A legtöbb szakdolgozatot ma már digitális formátumban is le kell adni. Ilyen esetben hasznos lehet egy-egy témába vágó videó vagy link beágyazása, de csak akkor, ha ez a szakdolgozat írásánál megengedett – erről a konzulenssel mindenképpen beszélni kell. Ha beleegyezik, rendkívül fontos, hogy olyan anyagot válasszunk, ami szorosan illik a témánkba, hiszen a szakdolgozat védésénél is segítségünkre lehet. Azonban arra is figyelni kell, hogy a védés során nincs túl sok idő, így a hosszú videók bemutatására nem lesz lehetőség – ezekből inkább idézni érdemes.

Fontos a megfelelő tagolás

A formai követelmények általában pontosan leírják, mekkora betűvel, milyen betűtípussal, mekkora sorközzel íródjon a szakdolgozat, azonban az, hogy a tartalmat hogyan tagolod, a te döntésed. Igyekezz a főcímeket és az alcímeket minden fejezetben egyformán formázni, hogy egységes legyen a dolgozatod képe. Érdemes a hosszabb és rövidebb szövegeket egyaránt tördelni, több bekezdésre osztani, hogy olvasása kényelmesebb és átláthatóbb legyen. Kiemelésként alkalmazhatod a félkövér és dőlt betűket. Ami még fontos ebben a témában, hogy az idézeteket mindenhol ugyanúgy jelöld, legyenek egységesek az egész dolgozatodban!

Hibák, amelyeket ne kövess el!

Amikor elkészültünk a dolgozattal, vagy egy-egy külön szerkesztett ábrával, grafikonnal, hajlamosak lehetünk túlzásokba esni a designt illetően. Az egyéni formázások megengedettek lehetnek, de fontos, hogy nem szabad átesni a ló túloldalára. A szakdolgozatot minden esetben fehér lapra nyomtassuk, és kizárólag fekete betűkkel írjuk. A képanyagok, grafikonok mértékére is oda kell figyelni, ne legyen belőlük túl sok, mert elvehetnek a dolgozat értékéből, ha csak a helykitöltés miatt alkalmazzuk őket.
Ahhoz, hogy ne kövessünk el alapvető formai hibákat, érdemes megfordulni a könyvtárban vagy az interneten és megnézni a korábbi években íródott szakdolgozatokat, vagy szakdolgozat mintákat. Nem másolás céljából, csupán tájékozódás jelleggel. Ezek rendkívül nagy segítségek az elindulásban, és a dolgozat küllemének végső kialakításában.

Sok sikert!

IQfactory

 


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!