Így spórolj hatékonyan az egyetemi éveid alatt | Blog | IQ Factory

Így spórolj hatékonyan az egyetemi éveid alatt

Egyetemistaként a megszokottól sokszor kisebb a rendelkezésre álló pénzügyi keret amiből gazdálkodhatunk. Ennek hatására olyan nagyobb kiadások, mint egy új telefon vagy laptop vásárlása, utazások, nyári fesztiválok kifizetése gondot okozhatnak. Nem kell lemondanod ezekről, hiszen egy kis takarékoskodással orvosolható a probléma! Összeállításunkból megtudhatod, hogy milyen módszerekkel spórolhatsz pénzt a leghatékonyabban.

 

Írd össze mennyit költesz!

Mielőtt bármit is tennél a spórolás érdekében, jelölj ki egy időszakot (ez lehet egy vagy több hét, akár egy hónap is), és írd össze az összes kiadásodat! Elképzeléseid biztos vannak, mégis nagyon tanulságos lesz látni, hogy mire mennyit költesz a valóságban. Néha egészen meglepő tud lenni, hogy mennyibe is kerül a mindennapi kávé, a cigi vagy a bulikon fogyasztott italok összessége.

Fizess készpénzzel!

A kártyás fizetés a kényelmessége mellett néhány veszélyt is tartogathat magában: észrevétlenül kiköltekezhetsz idő előtt, hiszen elég mindig csak odaérinteni a terminálhoz a kártyádat és kész is. Ráadásul a számládon általában nagyobb a keret amiből költhetsz, így hajlamosabb lehetsz úgy gondolni, hogy az aktuális vásárlás még bőven belefér. Készpénz használata mellett nagyobb kontroll alatt tarthatod a költéseid, mivel szemmel látható lesz, hogy mennyit fizettél és mennyi maradt meg.

Készíts költségtervet!

Ahogy sok más dolognak is, a spórolás alapjait is a tervezés jelenti. Írd össze előzetesen, hogy mire mennyit szeretnél költeni és mennyit szeretnél megtakarítani egy adott időszak alatt. Ha van már terved, akkor sokkal könnyebben meg tudod valósítani a kitűzött céljaidat, mint nélkülük.

Priorizálj a kiadásaid között!

Ha valóban komolyan gondolod a takarékoskodást, akkor néhány dologban sajnos meg kell húznod a nadrágszíjat. Ha valamire nincs égető szükséged és nem érzed nélkülözhetetlennek, akkor ne vedd meg. Írd össze magadnak, hogy mik azok a dolgok, amikre mindenképpen költenél, a többinél pedig légy erős és egyszerűen mondj nemet.

Főzz otthon!

Egészen meglepő összegeket el lehet költeni a mindennapi étkezések során is. Az egyik legegyszerűbb módja a spórolásnak, ha magadnak készíted az ennivalót. Persze sokkal egyszerűbb rendelni valamit, vagy beülni ebédelni valahova, de a kényelemnek sajnos ára van.

Gyűjtsd az aprót!

Az aprógyűjtés során érvénybe lép a sok kicsi sokra megy elv. Jelölj ki egy tárolót, amibe időszakonként bedobálod a pénztárcádban lapuló aprópénzt!  Nagyobb mennyiség összegyűjtése után váltsd be otthon vagy akár a bankban nagyobb címletekre a meglévő aprókat.

ÉS EZEKET OLVASTAD MÁR?

HOGYAN LÁSS VILÁGOT EGYETEMI FIZUBÓL

ÉLETMENEDZSMENT TRÜKKÖK AZ EGYETEMHEZ

HOGYAN SZOKJUNK LE A HALOGATÁSRÓL?

EGYETEMI BAKANCSLISTA, AVAGY MIKET PRÓBÁLJ KI, MÉG AZ EGYETEMI ÉVEID ALATT!

Kövess minket Facebook-on!