Hogyan szokjunk le a halogatásról? | Blog | IQ Factory

Hogyan szokjunk le a halogatásról?

Úgy érzed te is halogató vagy? Mások mondták ezt? Tegyünk tisztába néhány dolgot ezzel a jelenséggel kapcsolatban. Azok az emberek, akik hajlamosak a halogatásra, sokszor azzal bélyegezik meg magukat, hogy ezt lustaságból teszik. Ugyanakkor ők azok, akik hosszú órákat képesek keményen dolgozni, hogy még a határidők előtt elkészüljenek feladataikkal. Márpedig az, hogy valaki sokat és keményen dolgozik, egyáltalán nem összeegyeztethető a lustasággal. Tehát, miért is halogatunk, és ami még fontosabb, mit tudunk kezdeni vele?

Sokan tekintik lustaságnak a halogatást, mások úgy gondolják, azért csinálják, mert jobban teljesítenek ”nyomás” alatt. Érdemes kritikusnak lenni ezekkel a megnyilvánulásokkal szemben, hiszen ilyen magyarázatokkal általában éppen maguk a halogatók élnek. Márpedig a halogatóknak általában nincs megfelelő összehasonlítási alapjuk azzal kapcsolatban, minél teljesítenek jobban, hiszen valószínűleg még nem is tapasztalták meg, milyen előre megtervezett útmutató alapján dolgozni, és könnyen lehet, eddig még nem volt idejük átnézni feladataikat sem, miután elkészültek velük.

Más vélemények alapján a halogatásnak pszichológiai háttere, okai vannak. Egy önvédelmi stratégiáról van szó, amelyet a tanuló fejleszt ki, hogy megvédje magát az esetleges sikertelenségtől, csalódástól. Például, ha egy feladat rosszul sikerül, akkor a halogató kifogása lehet az, hogy nem volt elég ideje megcsinálni azt, és innentől kezdve a képességei nem vonhatóak felelősségre az elért eredmény miatt. Az a nyomás, amely a tanulókra, hallgatókra nehezedik tanulmányaik során, sokszor szorongásba csap át, amelynek velejárója lehet a halogatás.  Utóbbi vélemények alapján tehát, ha ilyen típusú emberek vagyunk, könnyen lehet, azért kerüljük, halasztjuk el kötelességeinket, feladatainkat, hogy képességeink ne legyenek megkérdőjelezhetőek. Ebben az esetben, ha sikert érünk el, akár még okosabbnak is gondolhatjuk magunkat. Az így kialakult szorongás ugyanakkor fals képet adhat önmagunkról, és káros következményei is lehetnek, ezért mi igyekeztünk 3 pontban összefoglalni tanácsainkat, miképpen kerekedhetünk felül rajta!

1. Jó kezdet lehet, ha megpróbáljuk kideríteni, miért halogatunk!

Nehéz úgy hatásos megoldást találni valamely helyzetre, hogy nem ismerjük a probléma gyökereit. Így a kulcs az önismeret, a tudatosság lesz. Próbáld megtalálni azokat a tényezőket, amelyek felébresztik benned a halogatás mechanizmusát, és ne felejtsd el azt sem, hogy a halogatás könnyen szokásává válhat valakinek, a szokásokat elhagyni pedig több időt is igénybe vehet!

2. Időmenedzsment!

Többször is hallhattunk már róla, de tudnunk kell, hogy az időmenedzsment kényes téma. Nem feltétlen célunk az, hogy minden időnket pontosan beosszuk, hiszen így a módszerünk akár még visszafelé is elsülhet. Ne írjunk túl hosszú listákat sem a feladatainkról, mert ugyanúgy kárt is okozhatunk vele! A legjobb, ha rövid, egyszerűen megoldható feladatokra bontjuk a hosszabbakat, és mellette hagyunk elég időt a kikapcsolódásra. Ne feledd, annak köszönhetően, hogy tudatosan te irányítod ezt az egészet, minden sikered neked köszönhető és a te képességeidnek!

3. Motiváció a feladataink elkezdésére és folytatására!

Ahhoz, hogy egy feladatot elkezdjünk, folytassunk és jól is csináljuk, nem mindig elég a ”muszáj” és az, hogy ez a ”kötelességem”. Van, hogy igenis meg kell találnunk azokat az okokat, célokat, amelyekért érdemes dolgozni, és időt fektetni a munkánkba, feladatainkba. A kényszer nem minden esetben jó vezető. Hatásos módszer lehet például, ha megpróbálsz valami olyat találni feladataid megoldása közben, amelyre azt érzed, előnyödre válhat a későbbiekben, akár csak fejlődik a szókincsed, fejlődik a rendszerező képességed, bármi, ami számodra hasznos. Mindenkinek megvannak a saját technikái és módszerei, amelyekkel motiválhatja magát. Találd meg őket te is!

További tanácsokért, segítségért, olvass tovább hasonló témájú cikkeink között és keress minket bátran!

 

ÉS EZEKET OLVASTAD MÁR?

TANULÁSRA FEL! MOTIVÁLÓ TIPPEK KÉNYELMES TERMÉSZETŰEKNEK!

8 KLASSZIKUS HIBA, AMIT ELKÖVETSZ A BEADANDÓK ELKÉSZÍTÉSE SORÁN

A LEGJOBB RENDSZEREZÉSI TIPPEK EGYETEMISTÁKNAK

 


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!