Így írj beadandót! - IQfactory Szakdolgozat írás, dolgozat írás

Így írj beadandót!

A beadandó írás ismerős lehet középiskolás éveinkből, de a főiskolán és egyetemen is gyakran találkozhatunk vele. Ne higgyük, hogy biztosan sikeresek leszünk benne, ha már túlvagyunk néhány ötös érdemjegyű középiskolás beadandón, hiszen a felsőoktatási intézmények követelményei teljesen eltérőek. Ahhoz, hogy az egyetemen is brillírozzunk ebben a műfajban, érdemes felkészülnünk és elsajátítanunk a beadandóírás fortélyait. Mivel egy fontos és gyakran visszaköszönő témáról van szó, cikkünkben összeszedtünk 4+1 olyan tippet és tanácsot, amelyeket megfontolva a beadandókészítés gyerekjáték lesz számodra!

  1. A témaválasztás

A témaválasztás rendkívül fontos, hiszen befolyásolja a munka teljes folyamatát. Ha rosszul választunk, akkor döcögős lehet, ha azonban sikerül jól céloznunk, akkor könnyedén vehetjük az akadályokat.

Könnyebb a dolgunk abban az esetben, ha az oktató megjelöl néhány választási lehetőséget, hiszen egy – már kész listából választhatjuk ki témánkat. Ha szabad kezet kapunk, akkor már az elején fel van adva a lecke: miről írjunk?

Mindkét esetben érdemes átgondolnunk, hogy az adott tárgyon belül mely témakör áll hozzánk a legközelebb. Lapozzuk át jegyzeteinket, nézzük át az előadáson bemutatott diasort, és gondoljuk végig, hogy miről írnánk szívesen. Ha egy adott listából választhatunk, akkor nézzünk utána a megjelölt témáknak. Ha pedig teljesen szabad a választás, akkor az előadások témaköreit átlapozva kaphatunk némi rálátást a lehetőségeinkre.

Amellett, hogy érdemes olyan témát választani, amely érdekel minket, fontos szem előtt tartani azt is, hogy tudjunk írni róla. A beadandó elvárt hosszának függvényében mérlegelnünk kell, hogy az adott téma alkalmas e arra, hogy a kért terjedelemben írjunk róla. Nézzünk utána a lehetőségeknek: szakirodalmaknak és online forrásoknak. Ha úgy ítéljük meg, hogy bőven rendelkezésünkre áll forrásanyag a választott témához, akkor nyert ügyünk van. Máskülönben érdemes másik beadandó téma után néznünk.

Alaposan járjuk körül a témaválasztás kérdéskörét, jól fontoljuk meg választásunkat, hogy ne bukjunk el már a beadandóírás első lépésénél!

  1. A tervezés

Ha kiválasztottuk a témánkat, akkor kezdődhet a munka oroszlánrésze. Mielőtt még elkezdenénk a szakirodalmak felkutatását és feldolgozását, érdemes ütemtervet készítenünk a munka várható menetéről.

Gyakori hiba, hogy alábecsüljük a beadandóírásra szánt időt, és a végén kapkodnunk kell, összecsapjuk az irományt. Hogy ezt elkerüljük, készítsünk ütemtervet, amely tartalmazza a szakirodalom keresésére és feldolgozására, az írásra, a formázásra és az ellenőrzésre szánt időintervallumokat is. Érdemes az előzetes kalkulációhoz még néhány napot hozzáadni, hiszen bármi közbe jöhet. Ha becsúszik valamilyen váratlan elfoglaltság, akkor pedig borulhat az egész terv. Ne adjunk esélyt a véletlennek, tartsuk kézben a beadandó készítés folyamatát tudatos tervezéssel!

Ha rövid – például 2-3 oldalas – beadandóról van szó, akkor is érdemes ütemtervet készíteni, hiszen ilyenkor a legkönnyebb a halogatás csapdájába esni. Mivel rövid, és ezáltal gyorsan elvégezhetőnek vélt munkáról van szó, hajlamosak vagyunk az utolsó pillanatra hagyni az elkészítését. Abban a bizonyos utolsó pillanatban pedig azzal szembesülhetünk, hogy mégsem elég egy röpke pillanat az anyag elkészítésére. Ha hosszabb – 10-20 oldalas – beadandót várnak tőlünk, akkor pedig különösen érdemes hangsúlyt fektetni az alapos tervezésre. Néhány nap, sőt néhány óra kiesés könnyedén meglátszódhat a beadandónk minőségén.

  1. A beadandó felépítése

A beadandóírás során – csakúgy, mint egy fogalmazás esetében – a hármas tagolást célszerű tartani: bevezetés – tárgyalás – befejezés.

A bevezetésben indokoljuk témaválasztásunkat, jelöljük ki kutatásunk célját és vázoljuk fel röviden, hogy a következő oldalak mit tartogatnak.

A tárgyalás részben a téma részletes feldolgozása következik. Beadandók esetében általában szakirodalmi összehasonlításról van szó, azaz különböző szerzők munkáinkat összevetését, eltérő nézőpontok felvázolását tartalmazzák. Ha azonban a beadandó lehetőséget nyújt primer kutatás elvégzésére is, akkor ebben a fejezetben írjuk meg a szakirodalmi és a kutatási részt is. Bátran használjuk címeket és alcímeket, tagoljuk a mondandónkat, hiszen így átláthatóbb, könnyebben követhető lesz munkánk. A címek és alcímek alkalmazása egyaránt alkalmazható nagy terjedelmű és néhány oldalas beadandók esetében is.

A befejezés részben foglaljuk össze a beadandónk leglényegesebb pontjait, vonjuk le következtetéseket, esetleg jelöljünk ki új kutatási irányokat.

A beadandó tartalmi része a befejezéssel véget ért, ám ne feledkezzünk meg az irodalomjegyzékről sem! A munkánk végén tüntessük fel azokat a könyveket, folyóiratokat, online és egyéb forrásokat, amelyeket segítségül hívtunk beadandónk elkészítéséhez.

  1. A formai követelmények

A formai követelmények intézményenként – ritka esetben oktatónként – változnak, így még a beadandóírás előtt érdemes tájékozódnunk a követelményekről. A formázást a beadandóírás végére is hagyhatjuk, de írás közben is formázhatjuk a szöveget. A hivatkozásokra fordítsunk kiemelt figyelmet, hiszen ha nem megfelelően tüntetjük fel a forrásokat, akkor valószínű, hogy nem fogják elfogadni a beadandónkat. A leggyakoribb a Harvard és az APA hivatkozás, mely kettő teljesen eltérő forma, így mindenképp legyünk tisztában a követelményekkel.

A hivatkozások mellett a fejezetek számozása, a betűtípus, betűméret, sorköz- és oldalbeállítás mind-mind olyan követelmény, amelyet biztosan meghatároznak beadandóírás esetén. Ha otthonosan mozgunk a szövegszerkesztőben, akkor könnyű dolgunk lesz, ellenkező esetben bátran kérjük csoporttársaink, szaktársaink segítségét – a jól formázott szöveg már félsiker.

+1. Ellenőrzés

Ha ügyesen osztottuk be az időnket, akkor maradt az ellenőrzésre is. Beadandónk átolvasása, a helyesírási, mondathelyességi és tartalmi hibák kijavítása rendkívül fontos lépés. Nem is beszélve arról, hogy ha lehetőségünk van irományunk ellenőrzésére, akkor friss szemmel újra átolvasva eszünkbe juthatnak értékes gondolatok, amelyekkel kiegészíthetjük művünket. Az ellenőrzésnek ugyanolyan fontosnak kell lennie, mint a beadandó írásának. Az ellenőrzés olyan, mint egy ékezet: apróságnak tűnhet, de egy teljesen más hangot kaphatunk általa.

A helyesírás és a tartalom ellenőrzése mellett fordítsunk figyelmet a formai követelmények átnézésére is. Biztos mindent az elvárásoknak megfelelően állítottunk be? Megfelelőek az oldalarányok? A hivatkozások? Ha mindent rendben találunk, akkor megveregethetjük a vállunkat, hiszen végig mentünk a beadandóírás minden lépésén, elkészült a munkánk.

Bár minden tárgy, minden témakör és oktató más és más, a beadandóírásba – csakúgy, mint minden másba – bele lehet jönni, ha eleget csináljuk. Addig is: itt vagyunk, számíthatsz ránk, ha segítségre lenne szükséged!

Tippek és trükkök a diplomavédés prezentációhoz

Így építsd fel a diplomavédés ppt-d!

Diplomamunka a témaválasztástól a leadásig!

A diplomamunka minta, amit eddig kerestél!

Így győzd le a lámpalázat diplomavédés / prezentáció előtt!

 


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!