Tippek sikeres szakdolgozatvédéshez | Blog | IQfactory

Mi fán terem a szakdolgozat védés?

A szakdolgozat védés hallatán a legtöbb hallgatónak a hideg futkos a hátán. A védésre való felkészülés eléggé idegtépő időszak tud lenni. Mi a megfelelő módszer, hogy nyugodtan és felkészülten szembe tudj nézni a vizsgabizottsággal? Ebben segítünk Neked most egy kicsit…

vedes

Tudd, hogyan zajlik a védés!

A védés formátuma eltérő lehet, mások lehetnek az elvárások és követelmények. A legelső tehát, hogy ezzel tisztában legyél, csak ezután kezdd el felépíteni a prezentációdat: kell egyáltalán prezentáció? Mennyi ideig fog tartani? Hányan lesznek bent? Lesznek tételek is? Egyedül vagy többen vizsgáztok egyszerre? Lesz felkészülési időd?

A védés elkészítése és begyakorlása

Fontos tisztában lenned azzal, hogy mennyi idő áll a rendelkezésedre és ez alapján állítsd össze a prezentációt. Kellemetlen lehet, ha csak 15 perced van a védésre, de az előadásod 100 diából áll, vagy ellenkezőleg, ha 10 diával készültél egy egyórás védésre.

Nagyon fontos jól begyakorolnod az előadásodat, a legjobb, ha kívülről tudod az egészet. Hiszen a védés az általad írt dolgozatról szól. Gyakorlás közben mérd az időt, tudd, hogy hol tartasz, mennyi idő van még hátra, ha ezeket begyakorlod, akkor nem lesz gond vele. Add elő a védésedet közönség előtt is (család, barátok). Külső szemlélődőknek talán lehet egy-két építő kritikája, olyan kérdése, amire nem térsz ki, de a vizsgabiztosok is megkérdezhetik.

A rettegett”kínos kérdés”

Nem várható el, hogy mindent tudj. Vannak viszont olyan vizsgáztatók, akik szeretnek kérdezni a védések közben, illetve a végén. Ez lehet azért, mert tényleg kíváncsi a témával kapcsolatban további információkra, vagy azért, mert kíváncsi rá, hogy tudod-e a választ Te, ”mint szakértő”. Ilyen esetben gyakran előfordul, hogy a választ nem tudod, hiába készültél fel kérdésekre. Legszívesebben csak annyit mondanál ilyenkor hogy: Nem tudom. Ez a válasz valószínűleg annyira nem tetszene a kérdezőnek. Ehelyett próbálkozz valami ilyesmivel: „Nem tudom, de szerintem/ véleményem szerint…. „vagy „Ehhez további kutatómunka volna szükséges a … témában, … módszerek segítségével” Ebből láthatják, hogy érted miről van szó, ésszerűen gondolkozol, és képes lennél megoldani a felvetett problémát, illetve utána jártál a témakörnek annyira, hogy legalább el tudod mondani, milyen irányban keresnéd a választ.

IQfactory tipp: ha látszik rajtad, hogy lelkes vagy a témád iránt, illetve használsz egy-két szófordulatot, mely arra utal, hogy a szakdolgozat elkészítése élmény volt számodra, nem pedig kényszer, a vizsgabizottságra is átragad ez a pozitív kisugárzás, és a végén még egy érdekes szakmai beszélgetés, vita is kialakulhat az unalmas vizsgahangulat helyett. (Ilyenekre gondolunk: „Kutatásom során arra kerestem a választ, hogy …. , ám többször is találkoztam azzal a felvetéssel, hogy …. Ezt különösen érdekesnek találtam, és nem is gondoltam volna, hogy ilyen fontos szerepe van a kérdésben!”) Ha dicsekedhetünk kicsit, több, korábban a konzultációnkon részt vevő vizsgázónak remekül bejött ez a tipp az államvizsgán, védésen! 

lelkes

Tartalmi lényeg

Természetesen van néhány alapvető tartalmi kritérium, amit meg kell említeni, de alapjában véve, te határozod meg, hogy miről beszélsz (természetesen a dolgozattal kapcsolatosan). A legjobb, ha leírod azt, amit el szeretnél mondani, és azt begyakorlod annyira, hogy mikor prezentálsz, akkor már ne legyen szükséged a jegyzetedre. A védés előtt mindenképp olvasd el legalább egyszer a dolgozatot, és a védés szövegét is, hogy biztosan ne maradjon benne tartalmi hiba.

Az idegesség kezelése

Biztosan ideges leszel a védés előtt. Dolgozni fog benned az adrenalin, izzadni fog a tenyered, gyomorideged lesz, és úgy érzed, állandóan ki kell szaladnod a mosdóba. Ez teljesen természetes. Az egészben a várakozás a legrosszabb. Kint vársz a terem előtt, nemsokára te jössz, és már nem tudsz mit csinálni előtte, csak idegeskedsz. Ilyenkor legszívesebben már mennél be a terembe és tartanád az előadásodat.

Ha viszont tényleg te következel, meglátod, hirtelen felülkerekedsz a félelmeken és az izguláson. Legyél magabiztos, és viselkedj természetesen. Ezt a szakaszt valószínű nem tudod nasikkal, trükkökkel elkerülni, úgyhogy inkább az járjon a fejedben, hogy bent a teremben már úgyis nyugodt leszel.

Lassíts

Az idegesség egyik legszembetűnőbb jele, mellékhatása a nagyon gyors beszédtempó, a hadarás, és ilyenkor minél kevesebb idő alatt akarod megmutatni, hogy milyen sokat is tudsz a témádról. Nyugodj meg. Lassíts. Vegyél egy mély lélegzetet és koncentrálj az alapkérdésre, amiről valóban beszélni szeretnél. Ha megválaszoltad a kérdést, akkor hallgass el, ne magyarázkodj, ne beszélj feleslegesen.

lassits

A vizsgáztató számít rá hogy ideges vagy

A vizsgáztató számít rá, hogy valószínűleg izgulsz. És feltehetően segíteni fog neked, ha szükséges. Ha kell, megkérheted, hogy ismételje meg a kérdését, és az sem gond, ha egy kis gondolkodási időt kérsz a kérdés megválaszolására, vagy ha szeretnél inni egy korty vizet.

Végül…

A dolgozat tartalma fogja meghatározni leginkább a sikert vagy a kudarcot. Egy jól sikerült dolgozatot, egy ideges előadás nem tud igazán elrontani. Igazából onnantól kezdve, hogy leadtad a dolgozatodat, az eredményen már nem tudsz sokat változtatni. Védés előtt olvasd el még egyszer a dolgozatot, készülj fel a kérdésekre, gyakorold be alaposan. Ez minden, amit ebben a fázisban tenni tudsz.

 

Ha még több segítségre van szükséged, kérd konzultációnkat itt!

IQfactory

bloggomb2

 

 

 


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!