Szakdolgozat védése | Blog | IQfactory

Szakdolgozat Tippek #9 – Szakdolgozat Védése

A szakdolgozat védése

defense

A diplomamunka védése tulajdonképpen egy pongyola fogalmazás, hiszen senki sem támad, egészen egyszerűen arról van szó, hogy a záródolgozat bírálói a munka elolvasása és értékelése után megfogalmaznak egy (vagy több) kérdést, amelyre a végzős válaszát várják. Válaszolni kell, nem pedig védekezni.  Ennek a kérdésfelvetésnek több funkciója is van:

  • ellenőrző funkció: azt vizsgálja, a hallgató „képben van-e” saját dolgozatát illetően, válasza egybevág-e a záródolgozatban leírtakkal
  • javító funkció: ha esetleg a bírálók úgy vélik, a hallgató a szakdolgozatban valami kirívó szakmai hibát vétett, vagy téves következtetésre jutott, esetleg nem fogalmazott érthetően, a védőkérdéssel lehetőséget adnak arra, hogy a hallgató kijavítsa a dolgot (már, ha időközben rájött, hogy elrontott valamit).
  • gyakorlati funkció: a védőkérdés gyakran vonatkozik a záródolgozatban leírtakkal kapcsolatos gyakorlatra, mit tenne, hogyan oldaná meg, mit javasolna, stb. Ilyenkor arra kíváncsiak, a végzősnek van-e saját elképzelése, preferál-e valamilyen megoldást az adott kérdésben. Még konkrétabban fogalmazva, csak elméleti „szakember”, vagy van affinitása a gyakorlati oldalhoz is.

A szakdolgozat védése tulajdonképpen egy szóbeli vizsga, azzal a könnyebbséggel, hogy egyfelől a „törzsanyag” saját művünk, másfelől a legtöbb helyen előre kiadják a védőkérdést, így a hallgatónak lehetősége van felkészülni (ez intézményenként, illetve vizsgafokozatonként eltérő lehet).

Mit tehet a végzős? Először is a legfontosabb, hogy jó záródolgozatot írjon, ami formailag és tartalmilag is megfelelő minőségű. Aztán olvassa saját művét kritikus szemmel próbáljon rátalálni annak gyenge/vitatható pontjaira, és készüljön fel ezekkel kapcsolatban. Ha megkapta a védőkérdést, akkor konkrétan arra koncentrálva nézze át a dolgozatát, illetve vonatkozó egyéb irodalmat, és szedje össze, jegyezze fel gondolatait, elképzeléseit a témával kapcsolatban. Végezetül szerkessze mindezt egybe, röviden, tömören, érthetően, a vizsgán pedig ismertesse a bírálókkal.

Maradj velünk, hogy megtudd, hogyan készíthetsz professzionális prezentációt a védéshez!

IQfactory Team


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!