Hogyan tanuljunk hatékonyan a karácsonyi szünet alatt? | Blog | IQ factory

Hogyan tanuljunk hatékonyan a karácsonyi szünet alatt?

Az iskolától, egyetemtől távol töltött szabadidő izgalmas lehetőségeket kínál, ám a szünet alatt sem hanyagolhatjuk el tanulmányainkat. Fontos, hogy kikapcsolódjunk az ünnepi időszak alatt, de érdemes felkészülnünk az újabb félévre, különösen, ha még vizsgák is várnak ránk az ünnepek végeztével. A karácsonyi időszak alatt érdemes jobban megszervezni a tanulásra szánt időintervallumokat, mint egyébként, hiszen máskülönben könnyen tologathatjuk a feladatot. Az alábbiakban összeszedtünk néhány módszert, amelyek segítségével az ünnepek alatt is hatékonyan tanulhatunk, így több idő marad a pihenésre és a szórakozásra!

Készíts tanulási tervet!

Az első és legfontosabb lépés a tanulási terv elkészítése, amely bármikor segítségünkre lehet, de a karácsonyi időszak alatt különösen fontos, hiszen az ünnepi vásárlás, a családtagok látogatása és a partik mellett szervezettség nélkül nehéz időt szakítani a tanulásra. Priorizáljuk a tanulnivalóinkat, természetesen az kerüljön előre, amiből legkorábban kell vizsgáznunk, és számoljuk ki, hogy mennyi időt igényel a felkészülés. Készítsünk táblázatot pontos időbeosztással, de hagyjunk „üres járatokat” is az esetlegesen becsúszó feladatoknak, elfoglaltságoknak.

Tanulj útközben!

A tanulási terv elkészítésekor mérlegelhetjük az otthon eltöltött időt, de fontos figyelembe venni az utazással töltött időt is, mivel ez nagyszerű alkalmat kínál a tanulásra. Ha messzire utazunk, akár busszal, vonattal, vagy repülővel, érdemes könnyen elérhető helyre tenni a jegyzeteinket, hiszen az utazási időt kihasználhatjuk arra, hogy belemerüljünk a tanulásba. Ha néhány órát felkészüléssel töltünk, akkor később több időnk marad a szórakozásra és nem fogjuk bűnösnek érezni magunkat, ha nem a tanulással foglalkozunk.

Hagyd el a házat!

Ha karácsonykor hazautazunk, az már önmagában zavaró lehet, különösen ha nagy családdal rendelkezünk. Ha megpróbálunk tanulni, miközben a családtagjaink elvonják a figyelmünket, az a hatékonyságunkat is rontja, és még feszültséget is kelt bennünk. Érdemes lehet házon kívül tanulnunk! Erre a legjobb lehetőséget a helyi könyvtár kínálja, ám számolnunk kell azzal is, hogy az ünnepi időszak alatt zárva lesz, ezért fontos, hogy rendelkezzünk „B” tervvel, például keressünk fel egy kávézót. Nem kell minden nap házon kívül tanulnunk, de egy-két ilyen alakalom segítségünkre lehet a fókuszálásban, és utána nyugodt szívvel élvezhetjük a családi körben töltött időt.

Kombináld a tananyagot!

Nincs annál rosszabb, amikor fáradtnak és unottnak érezzük magunkat akkor, amikor szórakoznunk kellene. Ezért fontos, hogy kombináljuk a tanulni valót, hiszen mindenki számára vannak kedveltebb és kevésbé kedvelt tárgyak, ne töltsük minden időnket azokkal a jegyzeteinkkel, amelyeket a leginkább nehezünkre esik megtanulni. Ha egyik nap a nehéz tárgyainkkal foglalkozunk, akkor másnap egy könnyebbel folytassuk a tanulást, így a motivációnkon sem esik csorba, és marad energiánk élvezni az év egyik legszebb időszakát, a karácsonyi ünnepeket.

ÉS EZEKET OLVASTAD MÁR?

ÍGY JEGYZETELJ EREDMÉNYESEN AZ ÓRÁKON!

DOBD FEL A TANULÁST BULLET JOURNAL ÍRÁSSAL!

EGÉSZSÉGES, TANULÁST SEGÍTŐ NASIK, AMIT MINDEN EGYETEMISTÁNAK ISMERNIE KELL!

NAPI TANULÁSI RUTIN – HOGY KIEGYENSÚLYOZOTT ÉS HATÉKONY LEGYEN A SZEMESZTERED!


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!