Dobd fel a tanulást bullet journal írással! | Blog | IQ Factory

Dobd fel a tanulást bullet journal írással!

Közeleg a tél, és vele együtt a vizsgák is. De még mindig hátravan pár hét a szorgalmi időszakból, így van időd végigvenni az eddigi tanulási szokásaidat. Úgy érzed, van mit javítani rajtuk? Vagy szeretnéd, ha egyáltalán megjönne a kedved nekiállni? Próbáld ki a bullet journal írást, amivel a tanulás egy színes és kreatív hobbivá válik!

Mi a bullet journal?

A bullet journalt Ryder Carroll fejlesztette ki, aki minden listáját, tervét és rendszerét egy helyen akarta tudni. A jó dolog benne, hogy Te döntöd el, mivel töltöd ki. Csinálhatsz egyszerű határidőnaplót, tanulási tervet, táblázatot, vezetheted benne a vizsgáid, egy 30 napos kihívást vagy a megnézendő filmek listáját. Nagyon népszerű lett, hiszen a hagyományos bullet journalokhoz alapjaiban nem kell semmilyen gyakorlat vagy művészi érzék, csak egy pöttyözött notesz, vonalzó, kijelölők és a szokásos tollaid. A vonalzó használatával könnyen hozzáadhatsz új vonalakat az oldal szerkezetéhez, és négyzeteket a megjegyzéseknek. Ha szeretnéd egy kicsit feldobni, de a rajzolás nem az erősséged, használhatsz a füzetekhez kapható dekorációs elemeket is. Ilyen a washi tape, avagy dekortapasz, ami itthon is népszerű díszítőelem lett. Elég csak levágnod és felragasztanod az oldal szélére a tapadós szalagot, hogy egyszerűen színesítsd a lapjaid színekkel és mintákkal és egy esztétikus naplót hozz létre.

Oszd be a szemesztered

Érdemes a füzetet egy tartalomjegyzékkel és egy jelmagyarázattal kezdeni. A jelmagyarázattal nyomon követheted, milyen jeleket és színeket használsz a különböző feladatoknak, óráknak vagy határidőknek. A tartalomjegyzékben vezetni tudod, egy bizonyos témáról melyik oldalakra írtál, így megkönnyíted a keresést. Érdemes az aktuális órarended is az elejére írni, a termek számával és egyéb megjegyzésekkel. Utána csinálhatsz egy éves tervezőt, ahova minden vizsga, határidő és más fontos időpont bekerülhet. Ezeket később le tudod bontani havi, heti és napi oldalakra is, persze ez sem kötelező. Az egyik legnagyobb pozitívum a bullet journalokban, hogy itt te döntöd el, mi legyen benne. Így ki tudod tapasztalni, melyik szervezési mód a leghatékonyabb számodra.

Használd a jegyzetekhez is

A legjobb, ha az órákon egy füzetbe gyorsan lejegyzetelsz mindent, majd ezt veszed alapul egy összeszedettebb és kidolgozott jegyzethez a bullet journalodba. Miközben újra leírod, rá vagy kényszerülve, hogy alaposan átolvasd és értelmezd a szöveget az összegzéshez. Így már ezzel a lépéssel is sokkal jobban megértesz mindent, mint ha csak monoton módon átfutottad volna. A kijelölőid itt is a segítségedre vannak, a fontos kulcsszavakat pedig írhatod színes filcekkel. Az egyes témákat vonalakkal vagy dekortapasszal is külön választhatod. Ragaszthatsz bele a jegyzetedhez releváns képeket is, amik feldobják a sok szöveget és segítenek a memorizálásban.

Inspirálódj

Ha hirtelen nem tudod, hogyan kezdj bele, keress rá a neten! Az Instagram, a Pinterest és a Tumblr mind számtalan szebbnél szebb bujo ötletet tartogatnak. A rengeteg gyönyörűen kidolgozott oldal garantáltan meghozza majd a kedved az alkotáshoz. Persze fontos, hogy ne legyenek irreális elvárásaid magaddal szemben, hiszen általában naponta pár percet bőven elég a bujo írással töltened. Ha pedig egyik nap van egy kis időd és kedved a dekoráláshoz, ne szabj határt a művészi hajlamaidnak! Rajzolj, ragassz, színezz, de akár festhetsz is. Az erősebb tollaknál vagy festékeknél használj a papírnak kemény alátétet, amivel a tinta nem üt át a többi lapon.

A bullet journal szervezetté tesz, megnyugtat, és előhozza a kreatív oldalad. Ne aggódj, ha az elején döcögősnek tűnik az út! Online rengeteg útmutatót találhatsz a bujo készítésről, a tökéletes szervezéstől kezdve a kalligrafikus betűírásig. Ahogy pedig telik az idő, neked is egyre több egyedi ötleted lesz az üres oldalak megtöltésére.

ÉS EZEKET OLVASTAD MÁR?

5 PERCES ÚTMUTATÓ, HOGY HATÉKONYAN TUDD BEOSZTANI A VIZSGAFELKÉSZÜLÉSRE SZÁNT IDŐDET

A SZÖVEGKIEMELÉS MŰVÉSZETE

KÉSZÍTS TANULÁSI TERVET A VIZSGÁIDHOZ!

7 TIPP, HOGY SEMMI SE TERELJE EL A FIGYELMED TANULÁS KÖZBEN!


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!