Így jegyzetelj eredményesen az órákon! | Blog | IQ Factory

Így jegyzetelj az órákon!

Közelednek a vizsgák, és a jegyzetek mindig a leggyorsabb és legbiztosabb támpontok maradnak a felkészülésben. Főleg, ha ezek nem mások jegyzetei, hanem a sajátod. De tudtad, hogy a felkészülés az igazán jó jegyzeteléshez nem az órán kezdődik, és nem is ott ér véget? Cikkünkben összeírtuk, hogyan legyél profi a tökéletes jegyzetelés művészetében!

Készülj fel előre

A tanulás akkor a leghatékonyabb, ha már az óra előtt elkezded. Érdemes megnézned a mintaterven a következő témát, és előre elolvasnod minden elérhető anyagot hozzá. Így nem csak jó pontokat szerezhetsz a tanáraidnál, mikor tudod a helyes választ a feltett kérdésekre, de mindent jobban értesz majd és a figyelmed is kevésbé kalandozik el.

Ezeket vidd órára

Próbáld csökkenteni a kávét és energiaitalt. Az okosan bevitt koffein átsegít a napodon, de limitek nélkül felborítja az alvásritmusod és idegessé tesz, így az órákon is képtelen leszel figyelni. Helyette mindig legyen nálad víz, mert a hidratálással felfokozod a koncentrálási képességed, negatív mellékhatások nélkül. A teremben próbálj minél előbbre ülni, lehetőleg a középső sorban. Így kiszűrsz mindent, ami elterelné a figyelmed, és a táblát vagy kivetítőt is tisztábban fogod látni. Legyenek nálad a legfontosabb tollaid és kijelölőid, és a füzetedben legyen elég hely, hogy mindent új oldalon tudj kezdeni. Sokan használnak laptopot a gyorsabb íráshoz, de ez vissza is üthet, mert a sok információval kevésbé figyelsz és nagyobb lesz az esélye, hogy nem a lényegre koncentrálsz.

Erre figyelj az óra alatt

Órák közben figyelj a tanáraidra, de válogasd meg, miket írsz le. Próbáld kiszűrni a releváns információkat, ne arra fókuszálj, hogy szóban pontosan leírd a tanár mondatát. Inkább írj kulcsszavakat listába szedve vagy diagramon, és fókuszálj az ismételt szavakra. Ne félj kérdezni, ha valami nem világos. Ezt általában megteheted előadás alatt is, de ha a tanárod nem ezt preferálja és fontos kérdéseid lettek, kérdezz rá óra végén. Így látni fogja, hogy figyeltél előadás közben és komolyan veszed az anyagot. Az egyik legfontosabb szempont az eredményes tanuláshoz, hogy próbáld megérteni a témát és átlásd a teljes képet. Ehhez használhatod a Cornell technikát is. A papír így három részre van osztva: egy keskenyebb bal oldali margó rész a kiegészítéshez, egy jobb oldali rész a gyors órai jegyzeteidnek, és egy lábjegyzet rész az otthoni összegzéshez. Így az órai jegyzetelést érdemes előre úgy felépítened, hogy később könnyebben összegezni tudd. A bal oldali margó részbe a rendszerezéshez írhatsz évszámot, kérdést, nevet, vagy pár szóban a topik kulcsszavait a mellette lévő órai sorokból. A lap alján található lábjegyzet részbe pedig majd tanulás közben írj le pár sorban mindent, amit az adott lap tartalmaz. Így kapsz egy tiszta és átlátható változatot.

Rendszerezd otthon

Bármilyen módszert használsz erre, nézd át és tedd rendbe az órai jegyzeteid. Jelöld ki külön színessel az évszámokat, a lényeget, amire rákeresnél, és amit még fontosnak tartasz. Egészítsd ki az összegyűjtött anyagokból és a kötelező olvasmányként feladott tankönyvekből. Keress rá arra, amit lejegyeztél magadnak, de figyelj, hogy az otthoni jegyzetelésnél is csak megbízható forrásokból dolgozz.

A jó jegyzetek írásánál az összegzés és vázlat írás alatt megértesz mindent, ami az adott téma átlátásához kell. Ez elsőre nem mindig tűnik egyszerűnek, de ezekkel a lépésekkel megkönnyítheted a folyamatot, hogy mire jönnek az első vizsgák, te már felkészült legyél.

ÉS EZEKET OLVASTAD MÁR?

DOBD FEL A TANULÁST BULLET JOURNAL ÍRÁSSAL!

7 TIPP, HOGY SEMMI NE TERELJE EL A FIGYELMED TANULÁS KÖZBEN!

A SZÖVEGKIEMELÉS MŰVÉSZETE

KÉSZÍTS TANULÁSI TERVET A VIZSGÁIDHOZ!


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!