Hét napos kihívás a kreativitás fejlesztésére | Blog | IQfactory.hu

Hogyan legyél kreatívabb?

Tanulmányaink és karrierünk során is elengedhetetlen, hogy néha új szögből közelítsünk meg problémákat. Ráadásul egy 2010-es IBM kutatás során az 1500 megkérdezett CEO legtöbbje azt válaszolta, hogy számukra a dolgozóik legfontosabb kvalitása a kreativitás. Tehát ahhoz, hogy jó munkahelyet találjunk, a tárgyi tudás elsajátítása mellett erre is szükségünk van. Szerencsénkre a kreativitás nem egy állandó jellemző, így fejlesztése is úgy megy, mint bármely izmunk erősítése. Rendszerességgel és különböző gyakorlatok kombinációjával érhetjük el.

Kreativitás

Nem célunk idegtudomány-kutatási mélységekig merészkedni, de a kreativitás biológiájának kutatása során kiderül, hogy kettő tényező segíti elő a kreatív „aha” pillanatokat:

  1. Az „adatbázis”, azaz az agyunkban lévő tapasztalat-, érzelem- és információrengeteg.
  2. Csendes, nyugodt, inspiráló körülmények, ahol tudatosulhatnak bennünk a megoldások.

Szerencsére ez a kettő tényező elősegíthető, mesterségesen is produkálható. Ezért hoztunk neked egy hét napos kihívást, amellyel egy hét alatt már elősegítheted kreativitásod fejlődését.

Hét napos kihívás a kreativitás fejlesztéséért

Hétfő: Változtass a körülményeken!

Ha te is megszokásból mindig ugyanannál az asztalnál dolgozol, próbáld ki, hogy elmész egy közeli kávézóba, vagy könyvtárba! Vagy ha otthon maradsz, akkor rakj rendet az asztalodnál. Vagy ha a munkahelyeden szeretnél kreatívabb lenni, válassz egy olyan utat odafele, amerre még nem jártál. Az újdonság impulzusa arra fogja motiválni agyadat, hogy másképp gondolkozzon.

Kedd: Tanulj valami új és nem a témába illő dologról!

Bővítsd az „adatbázist” azzal, hogy egy tanulmányaidtól és munkádtól eltérő dologról tanulsz. Vegyél a kezedbe egy ismeretterjesztő könyvet, nézz meg egy érdekes dokumentumfilmet, kezdj el egy új podcastet, vagy nézz meg egy TEDx beszédet (lehet ez az első). Vagy használd a Wikipédia „Lap találomra” funkcióját, amellyel egy véletlenszerű cikket olvashatsz. Azonban fontos, hogy lekössön a téma és érdekeljen, nehogy csak untasd magad.

Szerda: Meditálj!

Segíts tudatalattidnak a figyelmedbe ajánlani azokat a gondolatokat, amivel foglalkozik. Rendkívül sok más pozitív hatása is van a meditációnak, tapasztald meg ezeket is. Ha még sosem meditáltál, vagy úgy érzed, elkélne a segítség, ajánljuk figyelmetekbe a Headspace nevű alkalmazást.

Csütörtök: Aludj jól!

Egyszerűnek hangozhat ez a pont, de összetettebb, mint elsőre gondolnád. Számos tanulmány megállapította, hogy az alváshiány csökkenti a problémamegoldó, koncentráció képességet és – kitaláltad -, kreativitást is. Azonban ezen kívül van még egy oka, hogy ezt javasoljuk; az álmok. Álmainkban elfeledkezünk a határokról, így kevés ennél kreatívabb „tevékenységet” folytathatunk. Elalvás előtt például gondolj arra a dologra, amire egy kreatív megoldást keresel, és ezzel nagyban befolyásolhatod, hogy álmaidban esetleg gondolkodj rajta. Vezess álom naplót és így nem is fogod elfelejteni és könnyebben összefüggéseket vonhatsz.

Péntek: Mozogj!

Tudjuk, hogy eddig is számtalan helyről hallod, hogy miért kéne rendszeresen mozogni és még egy blogcikk nem fog mindent megváltoztatni. Azonban tudtad, hogy a betegségek elkerülése, karcsúsítás, izomépítés és stressz csökkentésen kívül a tudósok összefüggésbe hozták a testmozgást a problémamegoldó képességgel és a kreativitással is? Nem kell megszakadnod a konditeremben, elég, ha időt szakítasz egy fél órás sétához is (lehetőleg a természetben, hogy friss oxigénnel is feltöltődj).

Szombat: Alkoss valamit a két kezeddel!

Nem kell művészi pályára állnod csak azért, hogy alkothass valamit. Sokakban megtalálható az igény az efféle időtöltésre, de az is előfordulhat, hogy megijeszt már a puszta gondolat is. Ha így van, ne aggódj, a cél nem a tökéletesség. Az a lényeg, hogy egy üres papírból bármilyen rajz, festmény, vers vagy éppen origami legyen, esetleg a pár falécből madáretető, vagy a gombolyagból sál. Engedd el a fantáziád, vagy ha az túl ijesztő, nézz ötleteket, inspirálódj. A Skillshare nevű oktató portálon például, garantáltan találsz valamit, ami érdekel.

Vasárnap: Ne csinálj semmit!

Igen, jól olvastad. Hagyj magadnak egy kis időt a semmittevésre. Nem, nem arra buzdítunk, hogy egész nap a kedvenc sorozatodat bámuld, vagy maratoni videojátékozást tarts. Egyszerűen ülj le a gondolataiddal és hagyd, hogy belemerülhess abba, amibe szeretnél. Hagyd, hogy jöjjenek a jó ötletek. (Segíthet, ha erre a napra teszed a képernyőmentes napot.)

Ha véget ért a heted, reflektálj, hogy mely tevékenységek után érezted a legkreatívabbnak magad. Ha kiválasztottad, akkor azokból a tevékenységekből próbálj minél többet beépíteni az elkövetkezendő heteidbe. Így tarthatod fent a rendszerességet, így fejleszthető a kreativitás.

Ezt már olvastad?

9 ROSSZ TANULÁSI SZOKÁS, AMIVEL SZAKÍTANOD KELL 2020-BAN

HANGOLÓDJ EGY SIKERES SZEMESZTERRE!

TALÁLD MEG AZ ÉLETCÉLODAT!

HOGYAN LEGYÉL ÉJJELI BAGOLYBÓL KORAI PACSIRTA


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!