Beadandó minta a hatékony munkához! - IQfactory Szakdolgozat írás, dolgozat írás

Beadandó minta a hatékony munkához!

A legnagyobb segítség, amit beadandó írás közben kaphatsz, egy sablon, ami biztos alapot nyújt a munkád felépítéséhez. Hogy egy beadandó minta hogyan néz ki, az összességében természetesen a témától és a tárgytól függ – azonban vannak alapvető szerkezeti elemek, amelyekkel hasznos, ha tisztában vagy. Íme, egy általános sorvezető beadandó minta tervezéséhez: ha az alább felsorolt pontok szerint haladsz, biztosan nem lősz mellé!

Az első oldalak

Minek kell szerepelnie pontosan a címoldalon? Kérnek-e tartalomjegyzéket? Beadandó írás előtt első dolgod legyen, hogy mindenképp tájékozódj a kért formai követelményekről. Ez általában intézményenként meghatározott, de sokszor előfordul, hogy az adott tárgy oktatójának speciális elvárásai vannak, amelyeket általában a beadandó kiadásakor közöl a hallgatókkal. Ha esetleg hiányoztál órákról, vagy egyszerűen nem vagy biztos az abban, hogy a van-e külön kijelölt beadandó minta, amit követned kell, kérdezz a szaktársaidtól vagy az oktatódtól! Másodlagosnak tűnhet, de nincs rosszabb, mint formai hiányosságok miatt értékes pontokat veszíteni.

Bevezetés

Ez az a rész, amit a forrásként felhasznált szakirodalmak általában abstractnak neveznek. Bevezetést kivétel nélkül minden beadandó minta kell, hogy tartalmazzon, hiszen fontos szerepe van: rövid, tömör közérthető formában bemutatja a választott témát, kijelöli a kutatás célját és a választott módszereket, valamint utal a kutatási eredményekre is. Ha a beadandó keretében összehasonlító szakirodalom elemzést várnak, nyugodtan kezdheted az írást a bevezetéssel: segít összeszedni a gondolataidat, irányt mutat. Kutatás esetén azonban célszerű a végére hagyni, hiszen az eredményeket nem tudhatod előre.

A beadandó minta törzse: a tárgyalás

Bevezetés, tárgyalás, befejezés – az általánosban megtanult fogalmazás felépítés bár nem fedi egészében egy felsőoktatásban elvárt beadandó elvárásait, de beadandó minta készítése során örökzöld kiindulópont. Jól tudod, hogy a tárgyalás a szöveged “törzse”: itt van lehetőség a téma bővebb kifejtésére. Ha az a feladatod, hogy szakirodalmakat hasonlíts össze, források alapján egy fogalmat, jelenséget mutass be, vagy esettanulmány készíts, itt van a helye a téma bővebb bemutatásának, ha a téma választható volt, egy rövid indoklásnak. Hogy a beadandó minta ezen részét pontosabban előkészíthesd, először kerülj képbe a szakirodalommal, majd ezek alapján tervezd meg gondolatmeneted ívét, és készíts egy logikus, arányos felosztást arról, melyik résznek mennyi terjedelmet szentelsz. 

Kutatás esetében a beadandó minta tárgyalása kissé eltérő felépítésű kell, hogy legyen. Meg kell határoznod a hipotézist, amelyből kiindulsz, majd először röviden ismertetned kell a kutatásod célját, a választott módszereket, majd a szakirodalmi hátteret, amelyből építkezel. Ezután jöhet az elemzés: ezt is érdemes átlátható bekezdésekre osztani, és alcímekkel ellátni.

Befejezés

A beadandó típusától függetlenül elengedhetetlen, hogy következéseket vonj le, és ezekből egy konklúziót alkoss. Természetesen ezt az elemzésre visszautalva részletesen, következetesen meg is kell indokolnod. A beadandó minta tervezése során hagyj elegendő terjedelmet az összegzésnek!

Felhasznált irodalom

A terjedelembe ezt a részt nem kell beleszámolni, de reméljük, evidens, hogy ez is egy jó beadandó minta kulcsfontosságú része. Az első ebben az esetben is a tájékozódás, hiszen számos hivatkozási stílus létezik (MLA, APA, Harvard, magyar szabvány stb.), így még a beadandó írás elkezdése előtt tisztában kell lenned azzal, melyik az elvárt, hiszen a szövegközi hivatkozásoknál is egységesen ezt kell majd követned. 

Elakadtál és kellene egy beadandó minta, ami megadja a kezdő lökést? Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Tippek és trükkök a diplomavédés prezentációhoz

Így építsd fel a diplomavédés ppt-d!

Diplomamunka a témaválasztástól a leadásig!

A diplomamunka minta, amit eddig kerestél!

Így győzd le a lámpalázat diplomavédés / prezentáció előtt!

 


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!