Az összeszedett emberek 6 szokása | Blog | IQfactory.hu

Az összeszedett emberek 6 szokása

Te is hosszú perceken keresztül tudod keresni a kulcsodat vagy pénztárcádat, ami nemrég még az orrod előtt volt? Te is megfeledkezel fontos teendőkről és kapkodva kell mindent csinálnod, mert nem maradt rá időd? Tudjuk, milyen érzés. Épp ezért leírjuk neked, hogy mit csinálnak a rendszerezett emberek máshogy, és hoztunk pár tippet, hogy te hogy lehetsz te is összeszedettebb.

Rendszerezett emberek szokásai

Nem hagyatkoznak csak a memóriájukra

A rendszerezett emberek legfőbb tulajdonsága, hogy tisztában vannak azzal, hogy az emberi memória kapacitása véges, így nem is próbálnak egyszerre mindent fejben tartani. Amint feljön valami (esemény, teendő, határidő, ötlet), egyből leírják vagy bevezetik a megfelelő rendszerbe. Itt az a fontos, hogy ezt minden nap aktualizálják, az elvégzett teendőket kipipálják. Így elengedhetetlen egy jó rendszer, amivel elérkeztünk a második pontunkhoz.

Azt a rendszer használják, ami nekik működik

Számtalan alkalmazás, weboldal és papíralapú rendszerezési lehetőség áll rendelkezésünkre, amely pont azt mutatja, hogy teljesen máshogy működik mindenki. Attól még, hogy az egyik valakinek tökéletesen működik, nem garancia arra, hogy neked is jól fog. Ezért kísérletezz, ismerd meg, hogy neked mely rendszer könnyen használható és megbízható. Lehet ez egy papíralapú határidőnapló vagy bullet journal, amit mindenhova viszel magaddal (előnye lehet, hogy „kényszerít” arra, hogy kicsit offline legyél), de lehet egy digitális naptár, mint a Google naptár, vagy bármilyen feladatkezelő alkalmazás (Todoist, Any.do) (melyek előnye, hogy könnyen elérhető bármilyen eszközről).

Nem tartanak meg semmi feleslegeset

A rendszerezett emberekhez hasonlóan, légy te is megfontolt azzal kapcsolatban, hogy mit tartasz meg. Nem csak a szobádban/lakásodban lévő tárgyakra értjük ezt, de gépeden lévő fájlokra is, valamint a fejedben lévő teendőknek is. Csak azzal foglalkozz, ami tényleg előrébb visz. (Ebben a témában segíthet ez a cikkünk)

Náluk mindennek van helye

Ha mindig ugyanoda tennéd a kulcscsomódat, sosem veszne el. Ugyanez az elv alapján, ha mindennek van egy meghatározott helye, mindig fogod tudni, hol keresd és azt is, hogy a rendrakás során hova tedd vissza, amivel időt spórolsz. Mikor azt írjuk, hogy „mindennek”, akkor azt komolyan is gondoljuk. Az utolsó papír fecni (már amennyiben valóban szükséged van rá) is kerüljön oda, ahol megtalálod később.

Nem veszik elő kétszer ugyanazt a dolgot

Például, ha egy összeszedett ember elolvas egy emailt, akkor nem hagyja későbbre, hiszen az időpocsékolás lenne. Ott helyben eldönti, hogy mi legyen vele, válaszol rá, delegálja a feladatot vagy törli. Ez viszont azzal is jár, hogy úgy ülnek le az emailek elé, hogy tudatosan csak ezekre fordítanak időt, mellyel elérkezünk az utolsó ponthoz.

Tudatosan jelen vannak

Mostanság sokak dobálóznak az angol „mindfulness” kifejezéssel, nem hiába. Ahogy meditáció során, úgy a mindennapi tevékenységek végzése közben is jótékony hatást fejt ki, ha az itt-és-most állapotára koncentrálunk. Valamint, ha tudatosan jelen vagyunk az életünkben, akkor a fontos dolgokra tudjuk irányítani tudatalattink működését.  Ez azt segíti elő, hogy sokkal valószínűbb, hogy emlékezni fogunk az elvégzendő feladatainkra, és ha esetleg elakadtunk valamivel, tudatalattink előbb fog előrukkolni a várva várt megoldással.

Íme, az összeszedett emberek 6 szokása, melyeket te is bevezethetsz az életedbe. Vedd a kezedbe az irányítást és tarts rendet a fejedben és környezetedben egyaránt!

És ezeket olvastad már?

DOBD FEL A TANULÁST BULLET JOURNAL ÍRÁSSAL!

HANGOLÓDJ EGY SIKERES SZEMESZTERRE!

TALÁLD MEG AZ ÉLETCÉLODAT!

9 ROSSZ TANULÁSI SZOKÁS, AMIVEL SZAKÍTANOD KELL 2020-BAN


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!