A beadandó írás trükkjei - IQfactory Szakdolgozat írás, dolgozat írás

A beadandó írás trükkjei

Az egyetemi évek folyamatosan visszatérő, rendszeres kihívása a beadandó írás. Ezeket az akadályokat hónapról hónapra, képzéstől függően, akár hétről hétre meg kell ugranod, ezért nem árt, ha kialakítasz magadnak egy rutint, amihez ilyenkor biztonsággal visszatérhetsz. Lehet, hogy tárgytól és témától függetlenül a beadandó írás folyamata minden alkalommal más és más lépésekből áll – ha van a fejedben egy “eszköztár”, amire minden határidő bejelentése után számíthatsz, búcsút inthetsz a pániknak!

1. Ne kapkodd el a témaválasztást!

Sok hallgató beleesik abba a hibába, hogy beadandó írás előtt kiválasztja azt a témát, ami először szembejön, ami első pillantásra a legkönnyebbnek tűnik, vagy amiről a kedvenc csoporttársa is ír. Nem arra gondolunk természetesen, hogy heteket lovagolj a témaválasztáson, hiszen szorít a határidő: ösztönös rábökés helyett viszont érdemes néhány órát szánni arra, hogy megnézd: elég anyag áll-e rendelkezésedre, eléggé érdekel-e az adott téma. A beadandó írás során mindenki legnagyobb rémálma, ha a folyamat közepén elakad – ha okosan választasz témát, ettől jó eséllyel megkíméled magad.

2. Készíts vázlatot!

Ha már megvan az ideális témád, ideje fejest ugranod a szakirodalom tengerébe. Forrásaid ismerete az első: csak akkor tudod hatékonyan megtervezni a dolgozatod felépítését, ha már ismered azokat a szakmai anyagokat és kutatásokat, ahonnan táplálkozol majd. Beadandó írás előtt fontos, hogy a kért terjedelemhez képest megtervezd, az egyes szakaszok hány szót, karaktert, oldalt vesznek majd igénybe. Ettől ésszerű mértékben természetesen nem gond, ha alkotás közben eltérsz: de ha beadandó írás előtt már van egy váz, amelyre felépítheted a munkádat, rengeteg fejtörésnek elejét veheted.

3. Készíts időbeosztást a beadandó írás folyamatáról!

A vázlat önmagában is hatalmas segítség, de még többet ér, ha időbeosztást is rendelsz hozzá. Jó, ha a célkitűzésed a határidőnél egy-két nappal korábbi dátumra esik: ha sikerül tartani, hamar fellélegezhetsz, ha pedig esetleg nem, akkor is biztonsággal tarthatod a valós határidőt. Fontos, hogy felmérd, a többi tárgyad, esetleg a munkád mellett melyik nap mennyi időt tudsz szánni a feladatra, és ennek megfelelően, észszerűen állítsd össze az ütemezést. A beadandó írás azonban nem jelentheti azt, hogy napokig nem alszol! Mindenképp hagyj teret a pihenésnek is, hiszen ha alapvető emberi igényeid felett nagyvonalúan átsiklasz, azt munkád minősége és az egészséged egyformán megsínyli. A pontos tervezés segít abban, hogy a beadandó írás ne csak sikeres legyen, de bele is férjen az életedbe.

4. Ne félj kérdezni!

Ha beadandó írás közben ráeszmélsz, hogy valamit nem értesz tisztán az anyagból, vagy esetleg a jól átgondolt témaválasztás ellenére elakadsz a forráskeresésben, ne habozz írni egy e-mailt a tárgy oktatójának. Egy jól megfogalmazott, specifikus, témába vágó kérdésre jó eséllyel gyors és hasznos választ kaphatsz. Fordulhatsz természetesen a szaktársaidhoz is. A lényeg, hogy ne lovagolj sokat a problémán: a beadandó írás határideje ketyeg!

5. Ne hagyd utolsó pillanatra a hivatkozásokat!

Mindent jól megterveztél, becsülettel felkészültél, átgondolt esszét írtál, majd az elkapkodott forrásmegjelölések miatt plágiumügybe keveredsz…  Nem is kell részleteznünk, mennyire fontos ezt elkerülni. Nézz utána pontosan az adott beadandó írás során elvárt hivatkozási formának – ha még nem használtad, tájékozódj a szabályairól! Amikor le kell hivatkoznod egy információt, még piszkozat állapotban jelöld magadnak átlátható módon. Az egyik legjobb megoldás, ha beadandó írás során hivatkozáskezelő szoftvert használsz.

Segítségre van szükséged? Az IQfactory átlendít a beadandó írás nehézségein!

Tippek és trükkök a diplomavédés prezentációhoz

Így építsd fel a diplomavédés ppt-d!

Diplomamunka a témaválasztástól a leadásig!

A diplomamunka minta, amit eddig kerestél!

Így győzd le a lámpalázat diplomavédés / prezentáció előtt!

 


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!