7 tipp, hogy semmi se terelje el a figyelmed tanulás közben! | Blog | IQ Factory

7 tipp, hogy semmi se terelje el a figyelmed tanulás közben!

Végre sikerült időt szorítanod a tanulásra. Előkészítetted az asztalod, leültél egy arzenálnyi tollal és kijelölővel, elővetted a jegyzeteket és kezdődhet is. Eleinte jól megy a koncentrálás, de ez hamar elmúlik. Hirtelen minden érdekesebbnek tűnik. Végül percenként pillantasz a telefonra, nem írt-e rád valaki, a források helyett random cikkeket olvasgatsz, aztán Youtube-on kötsz ki cicás videókat nézegetve. Ne aggódj, ez normális. Az alábbiakban adunk néhány tippet, hogy semmi se terelje el a figyelmed tanulás közben.

1. Tedd félre a telefont

A mobil az egyik legnagyobb veszély a produktivitásunkra. Még ha lenémítod is, nehéz nem ránézni ötpercenként, hogy megnézd jött-e értesítés, vagy a kedvenc oldalaid böngészd. A legegyszerűbb megoldás, ha félrerakod, hiszen ha el is határozzuk, hogy nem nyitjuk meg, ezt betartani nem mindig ilyen egyszerű. De a gépen tanulva sem jobb a helyzet. Segítségként használhatsz olyan oldalakat és appot, ami egy beállított időre blokkol mindent, ami elterelné a figyelmed.

2. Tarts szüneteket

Sokszor nehéz a koncentrálás, mert túl éhesek vagy fáradtak lettünk, de mégsem akarjuk abbahagyni. Ne küzdj magaddal! A leghatékonyabb tanuláshoz figyelned kell a tested jeleire. Ha fáradt vagy, dőlj le, maximum háromnegyed órára. Ha éhes vagy, egyél valamit, ami egészséges és gyorsan elkészíthető. Ez lehet egy gyümölcs, zabkása, vagy szelet müzli. A kávé, vagy akár edzés is kirángathat a monotonitásból, utána pedig felfrissülten folytathatod.

3. Szedd részekre a tananyagot

Ne ülj neki úgy, hogy most mindent egyben megtanulsz négy órán át! Így egy idő után csak besokallsz a sok információtól, és elmegy a kedved. Bontsd részekre, így fókuszálni is jobban tudsz, és a tananyag is tartósabban megmarad.

4. Használj stoppert

A Pomodoro technika az egyik leghatásosabb, kombinálja a szüneteket a felosztott tananyaggal. Válassz ki egy részt, és állíts be egy stoppert 25 percre. Jó ötlet leszedni ehhez egy appot a mobilodra, így csak azt látod a képernyőn, mennyi időd van még. Ez attól is elveszi a kedved, hogy közben megnyiss valami szokásos figyelemelterelőt. Amíg lejár az idő, csak a kiválasztott anyagra figyelj, és ebből próbálj meg mindent megtanulni. Utána tarts 5 perc szünetet, és ezt ismételd meg. Négy Pomodoro-szakasz után pihenj legalább 30-45 percet. Így beosztod, mennyi időt engedsz meg magadnak a figyelem elterelésére. A Pomodorot alapul veheted ahhoz is, hogy saját időtartamot állíts be a szünetekre és tanulási időre.

5. Jutalmazd meg magad

Ha sikeresen végigcsináltad az aznapi tanulási adagot, jutalmazd meg magad! Ez lehet egy süti, mozi a barátokkal, vagy egy rész a kedvenc sorozatodból. Te tudod a legjobban, minek örülnél igazán, és ezt add is meg magadnak. Kisebb jutalmakat beoszthatsz a tanulási szünetekbe is miután jól teljesítettél, hogy még több kedved legyen mindenhez.

6. Ne a barátaiddal tanulj

Válaszd szét a társaságot a tanulástól! Bármilyen jól hangzik együtt tanulni, ebből általában beszélgetés lesz. Tanuld meg egyedül a lényeget, aztán teszteljétek egymást a vizsga előtt. Ezzel felfrissítitek az információt, és olyan kérdést is kaphattok egymástól, amire egyedül nem gondoltatok volna.

7. Hallgass olyan zenét, ami segít a koncentrálásban

Előfordulhat, hogy teljes csöndben tudsz igazán koncentrálni. Ha azok közé tartozol, akiknek kell valami a háttérben, az lehetőleg ne legyen se túl hangos, se szöveges. Vannak oldalak és alkalmazások olyan zenékkel és hanghatásokkal, amiket kifejezetten a tanuláshoz fejlesztettek ki. Mindenkinél változó, mi segít neki igazán. Van, akit az eső kopogása nyugtat meg, másokat egy kávézó zaja, a lo-fi, de előfordul, hogy a meditatív zenék válnak be igazán. Érdemes sok mindent kipróbálni, hogy kitapasztald, neked mi a legeredményesebb.

Amint kiszűrtél mindent, ami elterelheti a figyelmed, sokkal könnyebb lesz nekiülni a tanulásnak. A lényeg, hogy oszd be az időd és a tananyagot is, kerüld a monotonitást, így megteszel mindent, hogy végig friss maradj.

ÉS EZEKET OLVASTAD MÁR?

CÉLOK AZ ÚJ SZEMESZTERRE

NAPI TANULÁSI RUTIN – HOGY KIEGYENSÚLYOZOTT ÉS HATÉKONY LEGYEN A SZEMESZTERED!

11 SZOKATLAN TANÁCS TANULÁSHOZ

A HATÉKONY IDŐBEOSZTÁS KÉSZÍTÉSE


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!