A hatékony időbeosztás készítése - IQfactory Szakdolgozat írás, dolgozat írás

A hatékony időbeosztás készítése

A frissen érettségizett diákok számára fontos, hogy újra gondolják, miként kezeljék az időt főiskolás/egyetemista éveik alatt. Egyetem mellett a legtöbb diák részmunkaidőben dolgozik, részt vesz tanórán kívüli tevékenységeken és a barátaira is szeretne időt szakítani. Nem csoda, hogy sok diák küzd az időgazdálkodással.

dairy-1986532_1280

Egyetemistának lenni olykor túlterhelő, de megfelelő időbeosztás segítségével bármi teljesíthető, méghozzá hatékonyan! A legjobb módja az idő menedzsmentnek a napi ütemezés kialakítása. Ahhoz, hogy szervezett légy és ne csússzanak ki kezed alól a teendők, napi, heti és havi feladatokat kell, hogy tervezz.

A szervezetlen diákoknak több feladatot kell teljesíteniük rövid időn belül, melyeket gyakran nem sikerül véghezvinni. Az idő gazdálkodás és a szervezői készség fejlesztése kulcsfontosságú a hatékony munka elvégzéséhez. Ennek eredménye képen a diákoknak részletes ütemtervet kell kidolgozniuk, így nem az utolsó pillanatban kell mindent elvégezned és az ezzel járó stressztől is megkíméled magad.

Az első lépés a sikeres időbeosztás elkészítéséhez egy naptár beszerzése. Praktikus, hogyha egy asztali- és hordozható naptárral is rendelkezel. Olyan naptárt, vagy noteszt válasszunk, amiben elegendő hely van a feladatok megtervezéséhez, könnyen átlátható és bárhova magunkkal tudjuk vinni. Jelöljük be az egyetem által meghatározott összes határidőt, például dokumentumok leadásának határidejét, tárgyfelvételi időszakot, szorgalmi időszakot, vizsgaidőszakot stb. Amennyiben részt veszünk valamilyen tanórán kívüli foglalkozáson, jegyezzük fel ezek időpontját. Miután ezeket rögzítettük, jöhet a tanulási idő ütemezése. Ideális esetben egy diáknak naponta 2 órát kell eltöltenie a tanórákra való felkészüléssel. A feladatokat és projekteket állítsuk prioritási sorrendbe, eszerint kell kezelni és ütemezni attól függően, hogy mikor esedékesek és mennyire fontosak.

8 tipp a hatékony ütemezéshez:

  • Helyezd a naptárt, vagy nyomtatott időbeosztást jól látható helyre, így mindig követni tudod az eseményeket
  • Használj ceruzát, hogy a változásokat könnyen ki tudd javítani
  • Ne hozz létre olyan ütemtervet, amely nem elég rugalmas ahhoz, hogy a felmerülő vészhelyzetek miatt változtatni tudj a beosztáson
  • Az ütemterveket úgy kell létrehozni, hogy a tanulási idők minden nap következetesek legyenek, ami segíthet a pozitív tanulási szokások kialakításában
  • Fontos a kiegyensúlyozott étkezés a tanulási időszak alatt. A rossz étkezési szokások fáradtsághoz, dekoncentráltsághoz vezethetnek, aminek következtében nem tudunk hatékonyan teljesíteni
  • A tanulási időt olyan helyre tervezd, ahol nyugodt körülmények között tudsz tanulni és nem ér semmilyen zavaró tényező
  • Egy kurzusra ne tanulj egyszerre 2 óránál többet
  • Használj szín kódokat a tervezésnél, így hatékonyabban tudod követni a feladatokat

Minden ötven-hatvan percnyi tanulási idő után tarts tíz-tizenöt perces szünetet. Amikor szünetet tartasz, kapj be egy kis snacket az energiaszinted növeléséhez, tégy egy rövid sétát, vagy hallgasd meg kedvenc zenéidet.

A tanulási időt ütemezd olyan időszakra, amikor a legkoncentráltabb és legéberebb vagy. Például azoknak, akik éjszaka nagyobb éberséggel rendelkeznek, estére kell ütemezniük a tanulást.

Még több segítség kell?

ÉS EZEKET OLVASTAD MÁR?

 


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!