11 szokatlan tanács tanuláshoz | Blog | IQFactory.hu

11 szokatlan tanács tanuláshoz

Újat tanulni senkinek sem könnyű dolog. Mindenkinek megvannak a saját módszerei, a saját tempója, ritmusa, azonban néha kell egy új módszer, hogy felülemelkedjünk a fásultságon. Ehhez kínálunk nektek most néhány hasznos tippet.

tan

  1. Írd le!

Sokaknak az válik be, ha leírják egymás után a megjegyezni kívánt információt újra és újra. Mivel sokat látod és írod le egymás után, egy kis idő elteltével belevésődik az agyadba.

  1. Készíts képeket!

De ne magadról, hanem a jegyzeteidről. Mentsd le őket a telefonodra, vagy a gépen található fájljaidat a Google Driveba, így bármikor meg tudod őket nyitni a mobilodon keresztül, akár úton vagy, akár várakoznod kell valahol. Így garantáltan nem fogsz elvesztegetni egy percet sem!

  1. Tanulj játszva!

Jöjjetek össze a barátaiddal az óráról, és tartsatok közös tanulást, így akár játszhattok is! Aki helyesen megválaszolja a tananyaggal kapcsolatos kérdéseket, nyer egy pontot, dobhat egy papírgalacsint a kukába. Ha beletalált, akkor az pluszpontot ér! Ha egy kellemes élményhez kötődnek az ismeretek, jobban megmaradnak.

  1. Ne emelj ki minden szöveget!

Rengetegen imádják használni a szövegkiemelőt. Ebből sokszor az lesz, hogy egy betű sem marad a könyvön, ami ne lenne kiemelve. Ha ki szeretnél valamit emelni, inkább írj egy megjegyzést, vagy egy kis összegzést a saját szavaiddal. Esetleg alá is húzhatod, de tényleg csak a kulcsszavakat! Ez bőven elég ahhoz, hogy később eszedbe jusson.

  1. Légy elfoglalt!

Ez elsőre paradoxnak hangozhat, de egyáltalán nem az. Az elfoglalt emberek sokkal hatékonyabban tudják kihasználni az adott cselekményre jutó időtartamot, hiszen rá vannak kényszerülve, hogy a limitált idejüket hasznosan töltsék el, így kénytelenek jobban koncentrálni. Ezzel egy idő után gyorsabb tanulási készségekre tesznek szert, így összességében sikeresebbek lesznek.

  1. Fogd fel nyomozásként az órákat!

Amikor órára mész, figyelj oda, hogy mit hangsúlyoz ki a tanár, mivel tölt el sok időt. Ez olyan, mintha gyűjtögetnéd a jó lapokat egy játékban, össze kell gyűjtened, mi az, amit ő fontosnak tart, ami számára érdekes, mert valószínűleg azok a fogalmak fognak visszaköszönni a vizsgákon. Az élelmes diák tisztában van ezekkel, és nagy hangsúlyt fektet a tanár kedvenceinek megtanulására.

  1. Papírra jegyzetelj!

Nagyon egyszerű és hatékony szóról-szóra bepötyögni a laptopodba, amit a tanárod mondott. Azonban így nem kell kitalálnod, hogyan is tudnád röviden összefoglalni az elmondottakat, hogy le tudd írni a lényeget a füzetedbe. Pedig az információ átalakítása, majd leírása segíti, hogy megmaradjon a lényeg a memóriádban.

  1. Ne panaszkodj!

Az élet nem könnyű, számos nehézséggel szembesülünk nap, mint nap. Lehet, hogy sok minden hátráltat az előre haladásban, de a panaszkodás nem a sikeres tanuló barátja. Ha valami gondod van az órával, a könyvvel, vagy bármi ehhez hasonlóval, hagyd figyelmen kívül, vagy változtass rajta! Ha rossz a tanár, keress másikat, vagy tanítsd önmagad. Ha használhatatlan a könyv, használj más forrásokat, a sort a végtelenségig lehetne folytatni.

  1. Csináld!

Óriási különbségek vannak tudás és alkalmazott tudás között. Bármilyen tárgyról legyen is szó, csak aktív használat révén tudod teljesen elsajátítani. Akár nyelvet, akár matekot tanulsz, használnod kell az újdonságokat, hogy a gyakorlatban is tudj rájuk támaszkodni, ne csak képletet vagy a szószedetet tudd visszamondani.

  1. Rakd el a telefont!

A diákok java része leül az asztalhoz, elkezd tanulni, majd öt perccel később azon kapja magát, hogy a telefonját nézegeti, nyomkodja, érkezett-e már új értesítés. Ebből pedig sokszor egy félórás kitérő lesz, de az is lehet, hogy a tanulás annyiban is marad aznapra. Ez ellen a legjobb megoldás, ha a telefont kiteszed a látóteredből, akár a szoba túlsó felére, hogy ne lásd, ne halld, ne is gondolj rá. Amit nem látsz, arra kevesebbet gondolsz!

  1. Tartsd magad ébren!

Ha olyat tanulsz, ami nem érdekel, vagy rosszul van megfogalmazva, az unalmas. De attól még meg kell tanulni, ezért nem árt, ha ébren maradsz. Ha érzed, hogy kókadozol, egyél egy kis nassolnivalót, pihenj egy kicsit (de ne túl sokat!), menj edzeni, vagy igyál egy kávét. Ha ezek nem működnek, akkor még mindig ott van a jó öreg hideg vizes arcmosás.


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!