Last minute vizsgatippek - IQfactory Szakdolgozat írás, dolgozat írás

Last minute vizsgatippek

A vizsgaidőszak mindjárt véget ér, és vészesen fogy az idő, amit tanulásra tudsz fordítani. Ha már letudtad az összeset, akkor dőlj hátra, és pihenj egy kicsit a következő szemeszter kezdetéig, ha viszont még maradt pár vizsgád hátra, akkor biztosan jól jön ez a kis válogatás. Összegyűjtöttünk pár hasznos tippet az utolsó hajrához.

 minute vizsgatippek

Ha maradt még pár heted…

 

Instrumentális zene

Tedd fel a fejedre a fejhallgatót, és hallgass instrumentális zenét, így egy kicsit kellemesebbé tudod tenni a tanulással eltöltött órák számát. Tanulás közben tartsd magad távol azoktól a számoktól, amelyekkel együtt tudsz énekelni, mert ilyenkor minden szó, amit hallasz csak összezavarhat.

Pomodoro (paradicsom) technika

Tanulj 25 percen át megszakítás nélkül, majd ha letelt, tarts 5 perc pihenőt. Minden 25 perces időszak egy pomodoro-t jelent (a kitalálónak eredetileg volt egy paradicsom alakú időzítője). Szóval minden 4. pomodoro-t egy 15 perces pihenő követ. Ez elegendő idő ahhoz, hogy a tanultak leülepedjenek. +Tipp: használj hagyományos időzítőt, vagy a telefonodon is beállíthatsz egyet.

Zavaró appok

Érdemes letölteni pár olyan appot, melyeknek az a fő funkciójuk, hogy bizonyos időre blokkoljanak vagy lezárjanak más appokat, pl.: egy-egy játékot vagy akár social media appokat. Így azok sem vonhatják el a figyelmedet tanulás közben.

Piros X technika

Vegyél egy falinaptárt és egy vastag piros filctollat. Minden nap, ha végeztél az aznapra kitűzött tanulási céljaiddal tegyél egy nagy piros X-t a naptárba. Az X láncolat segít motiválni a tanulásban, és egy újfajta szokást kialakítani. Figyelj oda, és ne szakítsd meg a láncot.

Könnyű testmozgás

A kulcs itt az időzítés és az intenzitás. A tanulás közben végzett könnyed testmozgás serkenti az agyat, könnyebben megjegyzed az olvasottakat.

Változatos környezet

Már több tanulmány is kimutatta, hogy a változatos környezet pozitívan hat az agyra is. Ha nem mindig ugyanabban a sarokban, ugyanannál az asztalnál készülsz, hanem néha helyet változtatsz, az jótékonyan fog rád hatni. Vigyázz! Az ágy vagy a kanapé nem biztos, hogy megfelelő választás, mert könnyen elaludhatsz.

Ha már csak egy nap van hátra…

 

 Cuki, állatos videók

Nem, nem viccelünk. Az imádnivaló állatok képei segíthetnek koncentrálni. Persze nem arról van szó, hogy reggeltől estig nézz kismacskás és kiskutyás videókat. Egy friss japán tanulmány szerint, azok a résztvevők, akik aranyos állatos képeket néztek, sokkal jobban teljesítettek a finom motoros ügyességi feladatok során.

Persze ha vannak még olyan részei az anyagnak, amik nem tiszták teljesen inkább fókuszálj azokra!

Fehérje

Az agyad aminosavak segítségével kommunikál önmagával, az aminosavak pedig az étrendedből származó fehérjékből fakadnak. A fehérjékben gazdag reggeli fokozza az éberséget és csökkenti a testedben a ghrelin szintet (ez a hormon váltja ki az éhségérzetet)

Ellenőrző lista

Készíts ellenőrző listát, amire csupa olyan dolgot írsz fel, amikre szükséged lehet majd a vizsga során, pl.: toll (olyan, ami fog is), de persze nem elég egy, legalább hármat vigyél magaddal, biztos, ami biztos. Ott van még a számológép is, esetleg vonalzó. A megfelelő vizsgaöltözetről se feledkezz meg, (a lányoknak ajánlott egy plusz harisnyát is bekészíteniük a táskába, mert elég kellemetlen kiszakadt harisnyában kiállni a vizsgabizottság elé). Nem maradhat el egy flakon innivaló és némi nassolni, rágcsálni való sem (arra azért ügyelj, hogy a kibontása és elfogyasztása ne járjon nagy zajjal, amivel esetleg zavarhatod a társaidat)

Nincs magolás

Az legyen az utolsó dolog, amit az utolsó nap tenni próbálsz. Felejtsd el! Azzal, hogy megpróbálsz mindent az utolsó pillanatban bemagolni, nem leszel előrébb, viszont teljesen kifáradsz tőle, és másnap, a vizsga napján se fogod tudni az anyagot, és még nyúzott is leszel. Inkább pihenj, ne aggódd túl, és legyél magabiztos. A vizsga reggelén gyorsan fusd át az anyagot, néhány ellenőrző kérdés és ennyi, nem több.

Alvás

Ne maradj fenn túl sokáig, inkább menj el időben aludni, és pihend ki magad. Ha a vizsga előtt alszol egy jót, sokkal frissebb leszel, jobban fog fogni az agyad is.

Ébresztő

Nagyon fontos az alvás, de nehogy túlzásba vidd, és elaludj! Ha máskor nem is szoktál, a vizsga napjára mindenképpen állíts be ébresztést, hogy időben felkelj és elkészülhess rohanás nélkül.

A vizsga ideje alatt…

 

Kiürítés

Ürítsd ki az agyad. Írj le mindent egy papírra mielőtt bemennél vizsgázni. Mindent, ami csak eszedbe jut a tananyagról. Ezzel egy kicsit feleleveníted a tudásodat, és hála annak, hogy leírtad, a teszt alatt is könnyebben eszedbe fog jutni minden. Fontos! Ne azért írd le, hogy azt a vizsgateremben segítségként használd! Hiszen ha csalsz, azzal nem csak a tanárodat, de magadat is becsapod.

Rágógumi

Igaz nem túl elegáns a rágózás, de különböző tanulmányokkal kimutatták, hogy stimuláló hatása van. A rágózás fokozza a pontosságot, és lerövidíti a reakcióidőt! Azt viszont fontos megjegyezni, hogy csakis írásbeli vizsga alkalmával használd!

Jóslás

A kérdés elolvasása után próbáld meg kitalálni, „megjósolni” a választ, anélkül, hogy azt is elolvastad volna. Persze az is lehet, hogy nincs a lehetséges válaszok között az, amire gondoltál, de ha mégis akkor nagy valószínűséggel jó lesz a válaszod.

Egyenesen

A vizsga előtt maradj állva annyi ideig ameddig csak lehetséges, lehetőleg egyenes háttal, és nem nekidőlve semminek. Amikor bemész a terembe és helyet foglalsz, akkor is figyelj oda és húzd ki magad, ne görnyedj rá a papírra. Egy új, harvardi kutatás szerint az, hogyan ülsz vagy állsz, nagyban befolyásolja a bizalmat. Ne adj okot a tanárnak a testtartásoddal a bizalmatlankodásra.

Cukor

Az agy egyik hajtóeleme a glükóz. A vizsga előtt, vagy a vizsgák közti szünetben egyél cukor tartalmú ételt, vagy cukorkát. A legjobb az egy falatnyi cukor, pl.: szőlőcukor, ami gyorsan fel is szívódik, így az agyad egyből magasabb sebességbe kapcsolhat. Óvakodj a tejcsokitól a vizsga alatt, mert a benne levő zsír, gátolja a glükóz felszívódását!

Mély levegő

Próbálj meg lazítani, és venni pár lassú és mély lélegzetet. A nyugodt légzés segíti leküzdeni a hirtelen rád törő izgalmat vagy pánikot. Egy átlagos ember percenként kb 15 alkalommal vesz levegőt, próbálj meg csak hatot venni, de azok legyenek nyugodtak, mélyek.

 

Még több segítség kell?

 

És ezeket olvastad már? 

MINDENNAPI SZOKÁSOK, AMIKTŐL JOBBAN TELJESÍTHETSZ A VIZSGÁKON IS

12 HEKK TANULÁSHOZ

10 TIPP A VIZSGAIDŐSZAK ÁTVÉSZELÉSÉRE

 

 


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!