10 tipp a vizsgaidőszak átvészelésére |Blog | IQfactory

10 tipp a vizsgaidőszak átvészelésére

 Multi-funkciós tippgyűjteményünk ezúttal a vizsgaidőszak szerelmeseinek, vagy éppen -ezt valahogy valószínűbbnek érezzük- az azt épphogy átvészelőinek is gyűjtöttük. Merthogy legyen egy heted, pár napod, vagy már csak egy last-minute hajrád a vizsga előtt, mi itt vagyunk egy-egy bátorító tippel!

 

vizsg

 

Egy héttel a vizsgáid előtt…

Kapd elő a tanrendet és kötelező szakirodalmak listáját. Hasonlítsd össze a jegyzeteiddel, így ha esetleg valami hiányzik, még az utolsó héten van időd kapkodás nélkül összeszedegetni a hiányzó jegyzeteket.

Keríts egy másik diákot és vesd össze vele a jegyzeteidet. Lehet, hogy pont hiányoztál egy óráról, amiről neki van jegyzete. Plusz ahány ember, annyiféle forrás. Lehet, hogy te nem tudtál valamit leírni, amit neki pont sikerült elcsípnie. Vagy fordítva. Egy másik diák az egyik legjobb jegyzetforrás!

studybuddy

Teszteld magad! Nézd meg hogy is állsz a tananyaggal, mennyire sikerült tanulás előtt, az órákra bejárva elsajátítanod a tudást. Így még a legelején tisztázni tudod magadban, hogy mik az erősségeid és gyengeségeid a tantárgyat illetően.

Bármivel, ami nem tiszta a tananyaggal vagy akár a fogalmakkal kapcsolatban, kérdezd meg a tanárt/tanárnőt. Ha óra után nincs alkalmad, akkor ne habozz felkeresni a fogadóórájában. Hidd el, nagyra fogja értékelni a törekvéseid, és ha osztályzásra kerül a sor se biztos, hogy elfelejti ezeket a látogatásokat.

 

A vizsga előtti napon…

Szabadulj meg minden zavaró tényezőtől! Kapcsold ki a mobilod, Facebookod, emaljeid. Igen, a Pinterestet is. Iktass ki minden forrást, amely félbeszakíthatja a tanulásod és koncentrációd! Akár meg is kérheted barátaid, hogy ne zavarjanak.

Ismételj! Vannak részek, melyek már első olvasásra megmaradnak a fejedben, de vannak, amik nem. Próbálj meg inkább azokra koncentrálni, és ne tévesszenek meg az ismert anyagok. Nem tudsz mindent egy szinten, ezért fontos, hogy mindegyiknek esélyt adj, így nézd át újra és újra, hogy jobban rögzüljön. Ne ijedj meg, ha valaminek háromszor annyi idő kell, hogy nekifuss, mire megjegyzed. Annál jobban fogod érezni magad, ha már a kritikus részeket is megtanultad.

Aludj! Eszedbe ne jusson vizsga előtti éjjel sokáig ébren lenni. Ha nem fekszel le időben és alszol rendesen, akkor semmit sem ért az aznapi tanulásod, mivel esélye sincs az agyadnak, hogy a megszerzett információt elraktározza a szürkeállományodba. Figyelj oda, mit eszel, és ha mégis belecsúsznál az éjszakába, legalább azt is okosan tedd.

bagoly

 

A vizsga reggelén…

Öltözködj alkalomhoz illően, de kényelmesen! Ne menj vizsgára slamposan, még ha úgy is érzed magad. Hidd el, befolyással bír kedvedre és hangulatodra, ezáltal a teljesítményedre is! Szóval sminket, frizurát belőni, és máris egy új ember van a tükörben, igaz? (Fiúknak elég ez utóbbi is…)

Reggelizz! Ne egy kávéval és csokival dúsított energiaitaltól várd a csodát. Jól felpörget, aztán elszalad minden energiád, mint a sicc! Szemezgess ezekből a nasikból, ha igazi jó „agykajákat” keresel!

Breakfast

Tedd félre a tanulást! Ha megtanultad, akkor már úgy is tudod, ha pedig nem, akkor kár a gőzért. Az utolsó pillanatos tanulásoknak beláthatod, hogy nem sok értelme van! Vegyél egy mély levegőt, űzd el azt a stresszt, így cikázó képletek és fogalmak helyett nyugodtabban állhatsz a kihívás elé.

Ne késs! Ugye milyen zavaró tud lenni, amikor nagyban koncentrálsz és valaki félbeszakítja az ajtócsapkodásával és mocorgásával, helyet keresve magának a megtelt sorok között, mivel nem tudott időben megérkezni a vizsgára? Ne te legyél ez az ember.

 

Reméljük sikerült újat is mondanunk, és ha vizsgára kerül a sor, tippjeink segítenek majd! Legyen sikeres vizsgaidőszakotok! Hajrá, hajrá!

 IQfactory

 

bloggomb


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!