12 hekk tanuláshoz |Blog | IQfactory

12 hekk tanuláshoz

Szeretnél ugyanannyi időráfordítással többet megtanulni? Ismerd meg jobban, hogyan működik az agyad, és hekkeld meg kicsit a megszokott tanulási folyamatot!

hekk

1. Illat

Fújj egy számodra ismeretlen vagy kevésbé használt, új illatot magad köré, amíg tanulsz, majd közvetlenül a vizsga előtt is tedd ugyanezt. Ezzel a praktikával elérheted, hogy az agyad, az illat észlelésével, turbó memóriafokozatra kapcsoljon és előhívja, amit akkor „mentett el”, amikor ugyanebben az illatban tanultál.

 

 2. Rágó

Ha túl meredeknek találod az illatfelhőt, akkor próbáld ki ugyanezt, csak rágóval. Természetesen nem a megszokott ízesítéssel, azaz eljött az ideje a dinnyés, sütőtökös és még ki tudja milyen ízű kreációknak. A hatás hasonló lesz, mint az illat esetében.

howtostudybetter

 

 3. Vázlat

Készíts a zh előtt egy emlékeztetőként funkcionáló anyagot, amit persze nem viszel be magaddal a tesztre, de vázlatosan mindent kiírsz rá, ami a legfontosabb. Nagy segítséged lesz közvetlenül a teszt előtt. Sokkal átláthatóbbá teszi az anyagot és elég csak rápillantanod, már be is fog ugrani a részletesebb anyag. Arról nem is beszélve, hogy majd vizsgák előtt is óriási könnyedség lesz, ha csak elő kell túrnod ezeket a már megírt témavázlatokat.

 

4. Zene

Unalmasnak találod a tananyagot? Előre rögzített oktatóvideókkal kell kínoznod magad órákon keresztül? Hallgass a háttérben zenét! Mindenképp ügyelj arra, hogy a zene ne terelje el a figyelmedet és ne fektess rá nagyobb hangsúlyt, mint a tanulásra. Próbáld ki például a klasszikus zenét. Tanulás aláfestésének tökéletes! Nem vonja el a figyelmed, segít a koncentrációban, csökkenti az unalom-faktort.

 

 5. Gumimaci-módszer

Olvasás előtt helyezz minden fejezet végéhez pár gumimacit. Ahogy a bekezdéshez érsz, megeheted a jutalomfalatot!

gummybearforstudying

 

 6. A képletek esete

Úgy érzed mindent tudsz, amikor leülsz a zh-padba, cikáznak a fejedben a képletek, de egy fél óra múlva, a teszt közepén már alig tudod előhívni az emlékezetedből és össze-vissza kevered, kombinálod őket? Csináld azt, hogy amint a kezeid közé kaparintod a zh-t vagy tesztet, írd le rá a fejedben tátongó fontos képleteket, így nem áll fenn az a veszély, hogy a tesztírás közepette elfelejted vagy nem jut eszedbe és nem tudod előhívni akkor, amikor éppen szükséged lenne rájuk.

 

 7. Kapcsolj dupla sebességre

Ha szorít az idő, akkor kapcsold 2-szer olyan gyorsra a felvett előadásanyagot, így kevesebb idő alatt a végére érsz. Még lehet, hogy szórakoztatóbb is lesz így mókushangon, nem?

 

 8. Betűtípus

Vannak úgynevezett olvasást megkönnyítő betűtípusok (pl. Arial) és vannak olyanok, amik nem vezetik úgy a szemet, így nehezebb az olvasásuk. Tanulás esetén célszerű az utóbbi (igen, az utóbbi) kategóriába eső játékosok közül válogatnod, ugyanis a nehezebben olvasható információkat jobban eltárolja az agyad, nem siklik át olyan könnyen felettük.

fontshardtoread

 9. Fegyelmezd magad!

Hidd el, hogy sokkal nehezebb úgy produktívan tanulnod, ha közben a virtuális térben építgeted és szövögeted kapcsolati hálód. Hiába mondod, hogy csak 1 percre nézel fel a Facebookra, az agyad kizökken és legalább 1-2 perc kell neki, mire újból visszaáll a kikacsintást megelőző állapotába. Ugyanez vonatkozik a telefonodra. Az állandó értesítések és pittyegések szintén kizökkentenek, még akkor is, ha nem nézed meg őket azonnal. Szóval némítsd le, kapcsold ki vagy zárd be őket, és használd a fenti gumimaci-szerű motivációként, ha egy-egy fejezet/ lecke végére értél.

 

 10.  Dokumentumfilm

Ha olyan a tanagyag jellege (töri, antropológia…) akkor nézz meg a témával kapcsolatban egy dokumentumfilmet. Így növeled az emlékezeti hatást. Nem, a Star Warst ilyen célból megnézni nem ér.

 

 11. Próbateszt

Keress rá a Google-ben, hátha találsz a tárgyhoz próbatesztet vagy próba feladatsort a neten és tedd próbára a tudásod még a teszt előtt! Felhívja a figyelmed a hiányosságokra.

 

 12. Színek

Használj különböző színeket a tananyag elsajátítása alatt, így ezzel is könnyebben megjegyezheted az egyes részeket. Például: definíciók sárgával, fontos felsorolások zölddel, képletek, ábrák pirossal. Ez is jó trükk a ZH előtti utolsó ismétléshez, a színek alapján hamar oda tudsz pörgetni a jegyzetben, ahol a keresett anyag van.

9854806_l

Próbáld ki tippjeinket és figyeld, ahogy az agyad szivacs módjára szippantja magába az új információkat!

IQfactory

bloggomb

 

 


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!