Tanulási módszerek a hatékony vizsgafelkészüléshez - IQfactory Szakdolgozat írás, dolgozat írás

Tanulási módszerek a hatékony vizsgafelkészüléshez

Június közepe fele járunk, amikor már több vizsgát, remélhetőleg sikeresen leraktunk, de még van hátra egy-kettő, amellyel alaposan megküzdhetünk. Készüljünk fel megfelelően a harchoz úgy, hogy a mérkőzés után sikertől duzzadva tudjunk beleugrani a nyár örömeibe.


 

Ebben a fázisban már kellően le van fáradva az agyunk, ahhoz, hogy új, kreatív tanulási módszerekkel próbálkozzunk. Biztosan sokan hallattatok már a mind map-ről, vagyis az elmetérképről. A nehéz tananyagok elsajátításához is kitűnően alkalmazható technika, amely nem igényel nagy rajztudást és kreativitást, inkább önismeretet és logikus gondolkodásmódot vár el a felhasználótól.

Mielőtt hozzálátnánk az ábránkhoz, a megfelelő kivitelezéshez szükségünk lesz, egy nagyobb méretű fehér papírra, színes filcekre és ceruzákra. Az ábra bonyolultsága és kidolgozottsága a rajz elkészítőjétől és a tananyag nehézségétől függ, de általában azt szokták javasolni, hogy minél könnyebben átlátható és megérthető legyen nekünk, hiszen a mi érdekünk, hogy az ábrán lévő pontokat, gondolatokat és adatok megtanuljuk.

Az ábra sikerességének a titka abban rejlik, hogy a vizualitás szerepe megnő ebben a tanulási módszerben, ezáltal, akinek jó a fotografikus memóriája vagy éppen vizuális személyiség, akkor jobban megjegyzi a fontosabb tételeket, mivel másképpen raktározza el az agyunk az információkat.

Fontos azt észben tartanunk, hogy ez a típusú tanulást segítő módszer, nem mindenkinek válik be teljesen, így ne szomorkodjunk el, ha másféle segítséget kell alkalmaznunk. Ha viszont ennek az ellenkezője következik be, és soha nem látott fejlődésen esünk keresztül, alkalmazhatjuk a módszert bármilyen feladat és tananyag elsajátításához.


 

És ezeket olvastad már?

A SIKERES VIZSGAIDŐSZAK NYOMÁBAN

9 TIPP A VIZSGAIDŐSZAK TÚLÉLÉSÉHEZ

MAGOLÁSI TIPPEK TANULÁSHOZ

 


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!