9 tipp a vizsgaidőszak túléléséhez - IQfactory Szakdolgozat írás, dolgozat írás

9 tipp a vizsgaidőszak túléléséhez

Már érezzük a nyár közeledtét, egyre melegebben süt a nap, életre kelt a természet a hosszú téli álmából, lombosodnak a fák és véget ért a szorgalmi időszak is. A nyári pihenés előtt viszont a még vár Rád egy vizsgaidőszak, amit teljesíteni kell. Összegyűjtöttünk 9 hasznos tippet, melyek segítségével egyszerűbb lesz „túlélni” a vizsgaidőszakot.

 1. Használj színeket!

Használj színeket. Húzd alá a fontos részeket más-más színnel, de ne csak úgy véletlenszerűen. Találj ki egy logikus rendszert, például az évszámokat jelöld ki piros színnel, a neveket sárgával, a definíciókat zölddel, és így tovább. A színek segítségével egyszerűbben felidézheted a tanultakat.

 2. Firkálj!

Egy idő után kissé monotonná válhat az íróasztalnál való tanulás. Erre is van egy tippünk. Borítsd be az asztalt fehér papírral. A legjobb, ha odaragasztod őket, vagy akár vehetsz az írószerboltban egy asztallap védő papírt is. Erre jegyzetelhetsz, listákat és folyamatábrákat készíthetsz, firkálhatsz. A vizsga során ezeket a „posztereket” egyszerűbb lesz felidézni, mint a jegyzeted oldalait.

 3. Ne halogass!

Ezt a tippet vagy tanácsot már valószínűleg sokat hallottad az élet számos területén. Mindenkinek ismerős a „majd holnap” és a „majd hétfőn, kedden” kezdetű mondatok. Nem halogass, ne holnap állj neki a tanulásnak, hanem még ma. Legyen egy használható és pontos időbeosztásod, ami alapján tudod, hogy melyik vizsgára mennyit kell készülni.

 4. Próbáld ki a delfin pózt!

Nem olvastad rosszul, tényleg delfin pózról van szó, ami nem más, mint egy jóga póz. A jóga segíthet ellazulni, elengedni a stresszt, és kitisztítani az elmédet, így egyszerűbben koncentrálhatsz a tananyagra. Persze ha nem szereted a jógát, akár futhatsz is vagy úszhatsz, a lényeg hogy olyan sporttevékenységet végezz, ami segít megszabadítani a stressztől és felfrissít.

 5. Egyél banánt!

A vizsgaidőszakban a tanulás közben és a vizsga előtt egyél meg egy banánt, mely nemcsak nagyon jó energiaforrás, de ásványi anyagokban és tápanyagban gazdag. A banán segíthet benne, hogy éhségérzet nélkül vészeld át az egyes vizsgákat.

6. Aludj eleget!

Sokat hallhattad már korábban is hogy muszáj eleget aludni. Az agyad ilyenkor tárolja el az információkat. Ha éjszakába nyúlóan tanulsz, és úgy indulsz a vizsgára, akkor amellett, hogy álmos leszel, a tananyagot sem fogod olyan jól tudni.

 7. Koncentrálj magadra!

A sok tanulás és készülés közben hajlamosak vagyunk másokkal összehasonlítani magunkat, hogy ki mikor kezdi el a tanulást, hol tart az anyaggal, vagy, hogy miből készül a vizsgára. Ami másnak bevált módszer, nem biztos, hogy nálad is működni fog. Haladj a saját tempódban és saját jegyzeteidből készülj.

 8. Kérj segítséget!

Ha elakadtál, nem vagy valamiben biztos, vagy valamit nem értesz, ne félj segítséget kérni. A legjobb, ha ilyen esetben nem az interneten kezdesz el kutatni, vagy a szaktársaidat kérdez meg, hanem ha egyenesen a tanárodhoz fordulsz, hiszen ő a legpontosabb válasz forrása ilyen esetekben.

 9. Nyugodj meg!

Higgy magadban és abban, hogy képes vagy rá. Ha eleget tanultál, akkor ne azért rontsd el a vizsgát, mert izgulsz, és amiatt nem jutnak eszedbe a dolgok. Vegyél egy mély levegőt, zárd ki a zavaró körülményeket és koncentrálj a feladatra. Tanulás közben ne azon töprengj, hogy mi minden van még hátra, hanem jusson eszedbe, milyen sokat megtanultál már. és mi mindent tudsz.

Reméljük ezzel a pár tippel segítettünk a vizsgaidőszak átvészelésében.

ÉS EZEKET OLVASTAD MÁR?

12 HEKK TANULÁSHOZ

A HATÉKONY IDŐBEOSZTÁS KÉSZÍTÉSE

6 SZÓRAKOZTATÓ TIPP TANULÁSHOZ


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!