Magolási tippek tanuláshoz - IQfactory Szakdolgozat írás, dolgozat írás

Magolási tippek tanuláshoz

Bár a magolást alapvetően nem ajánlják, mint tanulási módszert, mégis vannak olyan esetek, amikor elkerülhetetlen. Ha valóban hasznos tudást szeretnénk a magunkévá tenni, azért próbáljuk meg valamelyest a lényeget is elsajátítani. Ha úgy alakul, hogy mégis a magolás az egyetlen megoldás, akkor jó, ha megfogadunk néhány tippet hozzá:

Legyen egy helyed

Válassz magadnak egy jó helyet a tanuláshoz ahol kényelmesen, zavaró tényezők nélkül tudsz figyelni. Lehet ez otthon, a könyvtárban vagy egy kávézóban is, ahol zavartalanul tudsz koncentrálni és nem lendít ki semmi a ritmusból.

Egyél

Az energia gazdag ételek serkentik az agyat, ami nagyon fontos, ha gyorsan szeretnénk memorizálni valamit.  Ilyen ételek pl.: a tengeri halak, a brokkoli, a karfiol és a zeller, a diófélék, a kókuszolaj és a kékáfonya. Bár nem igazán ajánlják, a nagy hajtásban, a cél érdekében egy- egy kávé vagy koffeines tea is segíthet, de ezekkel bánjunk óvatosan és ne felejtsünk el kellő mennyiségű vizet is fogyasztani.

Tarts szünetet

Alakíts ki magadnak egy ritmust, ami szerint tanulsz. Próbálj meg folyamatosan figyelni 30 -50 percig és ne azt nézegesd, mi történik éppen az interneten. Ezután tarts 10 perc szünetet, amikor azt csinálhatsz, amit akarsz. Ilyenkor ellenőrizheted az e-maileket, social media értesítéseket, de a legjobb, ha mozogsz egy kicsit.

Jegyzetelj újra és újra

Ez a tipp nem működik mindenki számára, de ha még nem próbáltad, megér egy kísérletet. Írd le újra és újra az anyagot egyre rövidebb kifejezéseket használva. Ha többször látsz valamit leírva magad előtt, az segíteni fog majd az előhívásban, másrészt rákényszerít arra, hogy magadtól rakd hozzá a kimaradt részeket és teszteld tudásodat.

Foglalkozz a fő témákkal

Magold be a legfontosabb pontokat, a többit pedig olvasd hozzá, így a lényegre valószínűleg emlékezni fogsz.

Keress kapcsolatot

Kapcsold a megtanulandó kifejezéseket valamilyen általad kedvelt vagy ismert szóhoz, kifejezéshez. Így biztosan könnyebben fogsz emlékezni rájuk.

Változtass a sorrenden

Ha véletlenszerűen választasz ki egy- egy részt a tanulásra kicsit érdekesebbé teszed a memorizálást. Az agy az információkat önmagukban fogja raktározni, nem pedig egy nagy egész részeként, így könnyebb lesz emlékezni.

Mondd ki hangosan

A magolásban sokat segít, ha hangosan is kimondod az anyagot. Először segítségül hívhatod a jegyzeteidet, később próbáld elhagyni azokat is. Változatosabbá és egy kicsit izgalmasabbá teheted a módszert, ha variálod a hangerőt, ritmust.

Alvás

Tudjuk, hogy már volt róla szó, és sokat hallottad, de tényleg nagyon fontos, hogy kipihent légy. Akármennyire is szorít az idő, erre mindenképpen szánj legalább egy kicsit. Alvás közben fogja az agy feldolgozni a tanultakat, így mindenképpen szükséged lesz rá, ha még emlékezni szeretnél másnap is a tanultakra. Bár nem könnyű, de amikor lefeküdtél, felejtsd el a vizsgát és gondolj valami kellemesre, ami kikapcsol.

Sok sikert a felkészüléshez!

ÉS EZEKET OLVASTAD MÁR?

10 SZOKÁS, AMIVEL HÁTRÁLTATOD MAGAD

TERVEZD MEG A VIZSGAIDŐSZAKOT!

10 TIPP A VIZSGAIDŐSZAK ÁTVÉSZELÉSÉRE


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!