Szakdolgozatírás és időmenedzsment | Blog | IQ Factory

Szakdolgozatírás és időmenedzsment: jól jöhet!

A szakdolgozatírásnál rendkívül fontos a megfelelő időbeosztás, hiszen ezen múlik, hogy be tudod-e fejezni időben. Amellett, hogy elkészül-e a dolgozat, fontos hatással van annak minőségére, hogy idő hiányában össze kell csapnod, vagy kényelmesen át tudod nézni, javítani, ha kell.  Nézzünk pár tippet, hogy tudod megfelelően összeállítani az időbeosztásod tervét!

Szakdolgozatírás és időmenedzsment

1. Előzetes kutatások olvasása

Ez az első és legfontosabb dolog, amit el kell végezni, mielőtt nekivágsz a szakdolgozatnak és a hozzá kapcsolódó kutatásnak. A már elvégzett kutatásokból átláthatod, milyen felépítése van a tanulmányoknak a témában, hogy célszerű megközelíteni egy témát, milyen kérdéseket kell feltenni és, hogy milyen kutatási eszközöket érdemes használni. Ez sokat fog segíteni a megfelelő kutatási módszerek kiválasztásában, és időkeret felállításában.  Határozd meg időben a kutatás célját, egy témát több száz területre lehet bontani, egy fókuszált téma keretet ad a kutatásodnak, és a szakdolgozatodnak.

2. Írj tervet már az elején

Evidensnek tűnhet, azonban sokan túl későn tervezik meg részletesen a kutatást és a szakdolgozatot. Fontos, hogy próbálj meg törekedni napi beosztásra, és a konkrét feladatokra. Ne úgy tervezz, hogy 4-5 napig foglalkozok az első fejezettel, hanem pl.: hétfőn a vázlat megírása, kedden az első 3 oldal megírása, szerdán pedig ellenőrzés… stb. A célokat fel kell osztani kis apró feladatokra. A feladatokat fontossági sorrendben érdemes beosztani, és előrevenni azt, aminek kulcsfontosságú szerepe van. A tervet folyamatosan frissítsd, mivel közben is látod, hogy haladsz.

3. Ha írsz, csak azzal foglalkozz

A dolgozat megírásakor nagyon fontos, hogy amikor épp írod a dolgozatod, ne foglalkozz mással, ne chatelj közben, csak, és kizárólag a szakdolgozattal foglalkozz! Ezen múlhat, hogy tudod-e tartani a kitűzött célokat és tervet. Érdemes kitűzni időkereteket, amikor csak és kizárólag erre koncentrálsz

4. A végén korrektúrázz

A dolgozat megírása közben a tartalmi rész a fontos, a szerkesztést és az apró javításokat a dolgozat végén érdemes elvégezni, mivel igazán időigényes feladat és könnyedén elvonhatja a figyelmed a tartalmi részről. Ha mindenképp közben szeretnéd elvégezni, akkor is érdemes a nagyobb részek, fejezetek végén nekiállni.

 

Még több segítség kell?

 

 

 

ÉS EZEKET OLVASTAD MÁR?

MIRE JÓ A SZAKDOLGOZATOD?

SZAKDOLGOZAT VÉDÉS ÉS PREZENTÁCIÓ

SZAKDOLGOZAT TÉMAVÁLASZTÁS: ÍGY TALÁLD MEG A HOZZÁD ILLŐT!


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!